Ομάδα φοιτητών αναλαμβάνει να κατασκευάσει την πρώτη δημόσια βρύση στους χώρους του ΑΠΘ

από Team MyPortal.gr
sms

της Βαρβάρας Ζούκα

Η πρώτη δημόσια βρύση στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αποτελεί έργο των ίδιων των φοιτητών του ιδρύματος. Η κατασκευή της έχει ήδη σχεδιαστεί και έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, με στόχο στις αρχές της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς φοιτητές και επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καθαρό πόσιμο νερό.

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πρώτης δημόσιας βρύσης ανέλαβε μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με υπεύθυνη την καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ Ελένη Παπαδοπούλου. Για τους φοιτητές η σκέψη της δημιουργίας της πρώτης δημόσιας βρύσης αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος “Συμμετοχικές Διαδικασίες Βιώσιμου Σχεδιασμού για την Ύπαιθρο και την Πόλη”.

Η αρχική αυτή σκέψη, όπως εξηγεί η κυρία Παπαδοπούλου, εκφράστηκε με μια δράση που οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “ΑΠΘ την Κυριακή”, τον περασμένο Μάιο, όταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του για το κοινό σαν ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πάρκο. Με αυτή την ευκαιρία προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές οργάνωσαν δράσεις, για να παρουσιάσουν το νερό ως δημόσιο αγαθό αλλά και για να εξηγήσουν τη σημασία της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν για τη δημιουργία της δημόσιας βρύσης.

Η πρώτη δημόσια βρύση στο ΑΠΘ θα δημιουργηθεί στον αύλειο χώρο του Πολυτεχνείου, κοντά στο κυλικείο. Τη βρύση έχει σχεδιάσει η φοιτήτρια Μαγδαληνή Σίγα, που είναι παράλληλα γλύπτρια και σκηνογράφος.

Στην ομάδα των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πρώτης δημόσιας βρύσης, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ελένη Παπαδοπούλου, συμμετέχουν οι: Αγνή Κόλια, Στέφανος Αργυριάδης, Νίκος Βουδρισλής, Παρασκευή Γενίτσαρη, Ευαγγελία Καμαράτου, Γιάννης Μπουραντάς, Γιώργος Νατσιόπουλος, Αργυρούλα Παπαδημητρίου, Σόφη Σαρρή, Δημήτρης Τσίκνας, Αντώνης Βουλγαρίδης, Κωνσταντίνος Γιαννακάρας, Θυμόκλεια Μύρτσου, Παναγιώτα Γεωργιάδου, Αντώνης Μιζαμτσης, Δημήτρης Μπιτσίνας, Μαγδαληνή Σίγα, Νίκος Στανώτας, Μαρίνα Στεργιάδου, Γεώργιος – Άγγελος Πατσάκας και Αργυρώ Χαραλαμπίδου.