Ομ. Τσάπαλος για έκτακτο επίδομα: Ισοσταθμίζεται σημαντικά η αδικία της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις

από Team MyPortal.gr
sms

«Η προσωπική διαφορά όπως και η ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) είναι οι δύο τελευταίες, μεγάλες όμως, εκκρεμότητες, από τα μνημονιακά χρόνια. Παρόλο που η κυβέρνηση μέσα σε αυτά τα πέντε, πεντέμισι χρόνια έχει καταφέρει να καταργήσει το σύνολο των υπόλοιπων μνημονιακών επιβαρύνσεων, αυτά τα δύο είναι τα πιο μεγάλα αγκάθια και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου χρόνο με το χρόνο να τα απομειώνουμε» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

«Απομειώνεται η προσωπική διαφορά»

Η προσωπική διαφορά απομειώνεται, επισήμανε ο κ. Τσάπαλος σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, καθώς όπως ανέφερε σε σχέση με μια τριετία περίπου πριν, περίπου 180.000-200.000 έχουν αποβάλει ουσιαστικά την προσωπική διαφορά, ακριβώς γιατί εφαρμόζονταν αυξήσεις κάθε χρόνο και «από τον Ιανουάριο του 23 μέχρι και σήμερα έχουν εφαρμοστεί αυξήσεις 11% στις αμοιβές των συνταξιούχων όλων, ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι».

«Εμείς, τι μπορούμε να κάνουμε και τι κάνουμε κάθε φορά, να δίνουμε αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους και μέσω αυτού του τρόπου όσοι έχουν προσωπική διαφορά να εξαλείφεται σταδιακά από τη μια και από την άλλη, ακριβώς για να ισοσταθμίζεται κάπως αυτή η αδικία χρόνο με το χρόνο, ερχόμαστε και θεσπίζουμε ένα έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Το δώσαμε και πέρυσι τον Δεκέμβριο, θα το δώσουμε και φέτος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Θα είναι ένα ποσό της τάξεως των 100 έως 200 ευρώ αναλόγως του ύψους της σύνταξης που λαμβάνουν και με αυτό τον τρόπο κάπως εξισορροπείται, ισοσταθμίζεται η αύξηση που θα παίρνανε, το 2,4% δηλαδή από 1ης 1ου του 25 και μετά. (…) Θα δοθεί λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Θα είναι ουσιαστικά οι δικαιούχοι, 1,9 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που θα το λάβουν. Θυμίζω ότι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι επιδοματούχοι αναπηρίας ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, οι άνθρωποι που αμείβονται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα τέκνων και ούτω καθεξής, άνθρωποι οι οποίοι δηλαδή είναι στο όριο ή είναι πραγματικά ευάλωτοι συμπολίτες μας και έχουν αυξημένες ανάγκες και πρέπει να τους στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος.

«Ο νέος μηχανισμός του ΕΑΣ»

Όσον αφορά τους δικαιούχους και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί προσδιορίζονται είναι ακριβώς η ίδια μέθοδος με πέρυσι, προσέθεσε στη συνέχεια.

«Όσον αφορά την ΕΑΣ, αυτό το οποίο θα κάνουμε για πρώτη φορά φέτος είναι ένα νέο μηχανισμό ούτως ώστε αυτές τις αυξήσεις του 2,4% που θα εφαρμόσουμε να μην τις χάσουν οι άνθρωποι αυτοί επειδή ανεβαίνουν κλιμάκιο, επειδή ανεβαίνουν κατώφλι. Γιατί η ΕΑΣ είναι σε κλιμάκια, όσο υψηλότερη σύνταξη έχεις, από 1400 ευρώ και πάνω, τόσο μεγαλύτερη είναι και η παρακράτηση που έχεις. Βρήκε έναν μηχανισμό το υπουργείο Εργασίας ούτως ώστε αυτή η αδικία κάπως να αμβλυνθεί και  θα αμβλυνθεί σημαντικότατα, για να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν αυτή την αύξηση. Θυμίζω τέλος, ότι όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά με τις συντάξεις Ιανουαρίου που καταβάλλονται τέλος Δεκεμβρίου, θα δουν την τρίτη κατά σειρά αύξηση στις αποδοχές τους 2,4%, όπου αν συνυπολογιστεί και το 11% περίπου που έχουν λάβει από τον Ιανουάριο του 23, πλέον μιλάμε για συνταξιούχους που λαμβάνουν αυξήσεις της τάξεως του 13,5 με 14%. Είναι αρκετό; Η γνώμη μου είναι ότι μακάρι να είχαμε περισσότερα χρήματα» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Ερωτηθείς ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου σε ό,τι αφορά στη φορολογία, ο κ. Τσάπαλος, είπε πως η κυβέρνηση «εδώ και αρκετό διάστημα υλοποιεί μια συνταγή η οποία δείχνει να πετυχαίνει και αυτή η συνταγή έχει να κάνει με την περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μια μεγάλη παθογένεια της ελληνικής οικονομίας, όπου όσο την περιορίζουμε τόσο μας δίνεται η δυνατότητα να βρίσκουμε επιπλέον έσοδα και μέρος αυτών των εσόδων να επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία με τη μορφή ενίσχυσης στην παιδεία, στην υγεία, στο κοινωνικό κράτος, αλλά και μέσω της μείωσης περαιτέρω των φόρων».

«Αυτό το κάναμε το 2024 με επιτυχία, καθότι τώρα που βγάζουμε τα νούμερα του 24 προκύπτει ότι πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα είχαμε προϋπολογίσει, προέκυψαν λόγω του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Και πως προήλθαν αυτά τα χρήματα; Με δύο κυρίως τρόπους. Ο πρώτος είναι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ένα έργο δύσκολο, το οποίο ολοκληρώθηκε και 430.000 επιχειρήσεις πλέον είναι διασυνδεδεμένες. Από εκεί αντλήσαμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον, χωρίς να φορολογήσουμε παραπάνω, χωρίς να αυξήσουμε ούτε έναν φόρο. Και το δεύτερο, είναι 800 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο νομικών προσώπων, χωρίς, ξαναλέω, να αυξήσουμε φόρους, ακριβώς γιατί εφαρμόστηκαν ψηφιακές μέθοδοι, το myData και ούτω καθεξής και αποκαλύφθηκε η λεγόμενη κρυμμένη φορολογητέα ύλη. Πάμε να κάνουμε το ίδιο και φέτος, το 2025, να εντείνουμε ακόμα περισσότερο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος.

Ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τέσσερα επιπλέον εργαλεία αντιμετώπισής της, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, το ψηφιακό πελατολόγιο, την επέκταση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, την καθολική εφαρμογή του myData και το ψηφιακό πελατολόγιο, «ούτως ώστε το 1,8 δισ. να το κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο και σημαντικό κομμάτι αυτών των εσόδων να πάνε σε περαιτέρω ενίσχυση παιδείας, Υγείας, περαιτέρω μειώσεις φόρων».

«Οι προτεραιότητές μας στο κομμάτι της φορολογίας είναι να καταφέρουμε να μειώσουμε όσο γίνεται νωρίτερα τα τεκμήρια κατά 30%, κάτι το οποίο το έχουμε υποσχεθεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Το δεύτερο είναι να μειώσουμε περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές κατά μισή ακόμα μονάδα. Φέτος για το 2025 θυμίζω, υπάρχει μία τέτοια περαιτέρω μείωση μίας μονάδας και θέλουμε ακόμα μισή μονάδα εφόσον βρούμε τα χρήματα και πιστεύουμε ότι θα το κάνουμε σύντομα και φυσικά είναι και το κομμάτι της άμεσης φορολόγησης, γιατί η μεσαία τάξη πρέπει να στηριχθεί και σε αυτό το κομμάτι. Να βρούμε τα χρήματα, κυρίως, ξαναλέω, μέσω της φοροδιαφυγής αλλά και της ανάπτυξης, προκειμένου να στηρίξουμε περαιτέρω τη μεσαία τάξη μέσω αλλαγών ενδεχομένως στην άμεση φορολογία» επισήμανε ο κ. Τσάπαλος.

Σε σχέση με τη μείωση της έμμεσης φορολογίας την οποία προτείνει η αντιπολίτευση σε σταθερή βάση, ο κ. Τσάπαλος αντέτεινε πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, ούτε όσα κόμματα της αντιπολίτευσης φαντασιώνονται λεφτόδεντρα, με το που γίνουν κυβέρνηση αν γίνουν, θα προκύψουν από τη μια μέρα στην άλλη».

«Αυτό το οποίο χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης είναι μια σοβαρή, υπεύθυνη στάση, δημοσιονομική και οικονομική και αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι επιλέγουμε να στηρίζουμε τη μεσαία τάξη, μειώνοντας φόρους και βάρη. Ήδη έχει γίνει αυτό, σε πάνω από 60 φόρους. Άλλοι 12 μειώνονται ή καταργούνται το 25 και θέλουμε να βρούμε τρόπους και μέσω της φοροδιαφυγής, να μειωθεί περαιτέρω το φορολογικό βάρος. Δίνουμε έμφαση στην άμεση φορολόγηση γιατί την άμεση φορολόγηση θα τη δει άμεσα στην τσέπη του ο πολίτης χωρίς μεσάζοντες. Γιατί ο ΦΠΑ ακόμα και αν τον μειώσουμε μπορεί να ενθυλακωθεί αυτή η όποια μείωση από μεσάζοντες και στο τέλος, ο απλός πολίτης της μεσαίας τάξης και όχι μόνο, να δει μια μικρότερη ελάφρυνση» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.