«Σ’ αυτή τη φάση, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, οι αρμόδιες αρχές, με επισπεύδον το υπουργείο Ενέργειας, έχουν επεξεργαστεί όλα τα δυνατά σενάρια και προετοιμαζόμαστε ανάλογα για κάθε ένα από αυτά. Δεν φαίνεται σε πρώτη φάση, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό, η χώρα μας να είναι από εκείνες που θ’ αντιμετωπίσουν άμεσα και γρήγορα κάποιο πρόβλημα, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σ’ αυτά τα πιθανά σενάρια που εξετάζουμε, ελπίζοντας πάντοτε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα πάμε σε μία ειρηνική διευθέτηση» τόνισε για την κρίση στην Ουκρανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3».
«Παρ’ όλα αυτά, προετοιμαζόμαστε με τις διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας τις όποιες ελλείψεις, που ενδεχομένως υπάρξουν, με εναλλακτικές πηγές» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς την κρίση, ανάλογα με τη διάρκεια και την έντασή της, με ποσότητες LNG και με τροποποίηση του μίγματος της αναλογίας ανάμεσα σε φυσικό αέριο και σε οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Βήμα βήμα εκείνο που οφείλουμε -και έχουμε κάνει- είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε άμεσες δυνατότητες και λύσεις, για να ενεργοποιήσουμε τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Η χώρας μας έχει τη διπλή ιδιότητα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτίζεται με τους εταίρους της στη λογική αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία. Από την άλλη έχει και τα δικά της κανάλια επικοινωνίας, σε επίπεδο διμερών επαφών, με τη ρωσική πλευρά, κάτι που είναι, νομίζω, πολλαπλώς χρήσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα» είπε.
Για τις ανατιμήσεις στην αγορά σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριάσει τις συνέπειες των ανατιμήσεων αποτελεσματικά, χωρίς ταυτόχρονα να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας και την προοπτική της.
Χωρίς αμφιβολία, στον κόσμο ακούγεται ευχάριστο, η μείωση του Φ.Π.Α., η μείωση στον Ε.Φ.Κ. σε ό,τι αφορά τα καύσιμα. Πρώτα απ’ όλα για αρκετά από αυτά συζητείται η αποτελεσματικότητά τους. Δεν είναι ευθέως συνδεδεμένο ότι αν ρίξεις τον Φ.Π.Α. στα αγαθά κατανάλωσης, ο καταναλωτής θα δει αμέσως τη μείωση της τιμής στο ράφι. Αυτό που πρέπει να κοιτά κανείς είναι ότι τα έσοδα που θα στερήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, μεγάλο κομμάτι τους βασίζεται και στον Φ.Π.Α. και στον Ε.Φ.Κ.. Είναι χρήματα που θα σου λείψουν από τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, με βάση τους στόχους που έχεις» είπε.
Επίσης υπογράμμισε ότι εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε, είναι να οδηγηθούμε σε συνταγές και σε λογικές του παρελθόντος που, αντί να έχουν αποτέλεσμα, παρά το ότι πολλές φορές ακούγονται ευχάριστες, μας οδηγούν στο να κάνουμε πολλά βήματα πίσω.
«Έχουμε ταλαιπωρηθεί και έχουμε πάθει από αυτές τις συνταγές στο παρελθόν. Έχουμε μάθει και δεν πρέπει να ξανακυλήσουμε σε αυτό. Όντως βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ μεγάλων και έντονων δυσκολιών. Εκείνο που είναι η αγωνία μας και η δική μας προσπάθεια είναι να μετριάσουμε τις δυσκολίες αυτές για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις, για τους καταναλωτές, για τους ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Να τις μετριάσουμε με μια πολιτική στοχευμένη, με μια πολιτική στήριξης, κυρίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Αλλά, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε ότι αυτή η προοπτική, αυτή η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνεται παντού, θα συνεχιστεί και δεν θα μπει σε κίνδυνο. Δεν είναι εύκολη εξίσωση» είπε.
«Παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς, τα συνθήματα, τις μεγάλες κουβέντες, τα παχιά λόγια που και η αντιπολίτευση τόσες πολλές φορές πετάει, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να έχει δώσει περισσότερα χρήματα από την Ελλάδα για τη στήριξη των πολιτών» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας ο κ. Οικονόμου είπε ότι χρειάζεται να έχεις μεγαλύτερο μείγμα Α.Π.Ε., να έχεις ηλεκτρική διασύνδεση, να έχεις διείσδυση σε άλλες αγορές. «Σε τίποτα απ’ όλα αυτά, για μια σειρά από λόγους, ο ενεργειακός της βραχίονας της χώρας, η Δ.Ε.Η., δεν μπόρεσε να εξελιχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε εκείνα τα μεγέθη που θα της επέτρεπαν να είμαστε πιο θωρακισμένοι τώρα» σημείωσε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παρέδωσε μια ΔΕΗ χρεοκοπημένη και τελείως απροετοίμαστη να διαχειριστεί τέτοιου είδους κρίσεις, σαν κι αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα.
Τέλος αναφερόμενος στη στάση του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι η φιλοσοφία των προτάσεών του είναι «λεφτά και προσλήψεις».
«Λεφτά και προσλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Λεφτά και προσλήψεις για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Λεφτά και προσλήψεις για τα νοσοκομεία. Έρχεται σε ένα πεδίο, που η κυβέρνηση ήδη έχει επενδύσει, ήδη έχει παράξει με την πολιτική της αποτελέσματα και απλώς πλειοδοτεί. Λέει «γιατί δεν κάνετε και ακόμη παραπάνω». Είναι μια τακτική στην οποία μας έχει συνηθίσει ο κ. Τσίπρας, κάθε φορά που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, άσχετα αν όταν έρχεται στην κυβέρνηση ξεχνά αυτές τις υποσχέσεις».
«Αμφισβητώ πάρα πολύ την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα. Είμαι έτοιμος να δώσω ένα περιθώριο να πω ότι το εννοεί, αλλά, έχουμε δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση και η φιλοσοφία για τους αρμούς της εξουσίας, δεν ξεκίνησε από τον κ. Πολάκη. Το είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός μίλησε για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας, αυτός έδωσε πολιτική κάλυψη σε αυτό το πνεύμα.
Το δεύτερο, όμως, που είναι πιο ουσιαστικό: Το να έρχεται ένα στέλεχος σου και να λέει ότι θέλω μια δικιά μου Σχολή Δικαστών για να βγάζει αποφάσεις όπως θέλω, το να έρχεται ένα άλλο που να σου λέει ότι πρέπει να βάλουμε δικούς μας ανθρώπους παντού για να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο οι θεσμοί και βασικοί πυλώνες του Κράτους αποφασίζουν, δεν είναι θέμα περιφερειακής πολιτικής ή διαφορετικής ανάγνωσης για ένα μοντέλο οικονομίας ή για το πώς θα ρίξουμε πιο γρήγορα την ανεργία ή πως θέλουμε ένα μοντέλο λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Είναι ζητήματα που άπτονται της συντεταγμένης Πολιτείας και του τρόπου λειτουργίας της Δημοκρατίας. Άρα, εάν είσαι ειλικρινής και λες ότι εγώ δεν τα συμμερίζομαι και δεν πρέπει να λέγονται, παίρνεις μέτρα» πρόσθεσε.