Οικονόμου: Οι ανεξάρτητες αρχές δεν χρειάζονται μεσολαβητές

από Team MyPortal.gr
sms

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Θανάση Μπούρα.

«Οι Ανεξάρτητες Αρχές, για να είναι ανεξάρτητες, δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές ούτε ερμηνευτές των απόψεών τους, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων», τονίζει σε δήλωσή του ο Γ. Οικονόμου.

«Η Δημοκρατία είναι πολίτευμα κανόνων και αρχών, που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε απροϋπόθετα και απαρέγκλιτα», υπογραμμίζει.

«Πάντως, η εμπειρία θα έπρεπε να είχε διδάξει τον κ. Τσίπρα ότι κάθε φορά που η Δικαιοσύνη φέρνει στο φως την αλήθεια, βαρύ σκοτάδι πλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε γράψει στο Facebook:

«Στη νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος ξεκαθαρίζει:

i) Υποχρεούται να ενημερώσει Βουλή – αρχηγούς, ακόμη και με τον νόμο της ΝΔ.

ii) Οι εκθέσεις των ελέγχων έχουν ήδη εγκριθεί από ολομέλεια ΑΔΑΕ».

«Άρα ανούσια η προσπάθεια της ΝΔ. Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η επιστολή Ράμμου

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος αναφέρει στην επιστολή του προς τον ΠτΒ Κώστα Τασούλα και τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, ότι το αίτημα για κλήση στην Βουλή «τελεί υπό τη δική σας τελική κρίση» και ότι εκ του νόμου οφείλει να ενημερώνει το Κοινοβούλιο.

Στην επιστολή του εξηγεί πως θέλει να ενημερώσει την επιτροπή επί των αποτελεσμάτων ελέγχων σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου που έχει διεξαγάγει η ΑΔΑΕ και οι εκθέσεις των οποίων έχουν εγκριθεί με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Αρχής. Ο λόγος για τον οποίο δεν συγκεκριμενοποίησε το αίτημά του ήταν για να μην δημοσιοποιηθούν πληροφορίες, σημειώνει.

Υποστηρίζει πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «οφείλει να ενημερώνει το Κοινοβούλιο στο οποίο λογοδοτεί» και πως «μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος».

Αναφέρει ακόμη πως υπέβαλε το αίτημα για ενημέρωση της επιτροπής με βάση τον πρόσφατο νόμο που ορίζει ότι «ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Προσθέτει πάντως πως το αίτημά του για ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών τέθηκε στη δική τους κρίση και πως δεν ισχυρίστηκε ότι δεσμεύει τα όργανα του Κοινοβουλίου.

Η επιστολή, της 19ης Ιανουαρίου 2023, του προέδρου της ΑΔΑΕ, υπό τον τίτλο «Δέουσες διευκρινίσεις», έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Σε σχέση με το από 17.1.2023 αίτημά μου να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σε συνέχεια των διαμειφθέντων με αφορμή το αίτημά μου αυτό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που έλαβε χώρα στις 19.1.2023, επιτρέψατέ μου να προβώ στις ακόλουθες διευκρινίσεις προς αποκατάσταση της αληθείας και προς διάλυση των τυχόν δημιουργηθεισών παρεξηγήσεων.

1. Το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παρ.6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΕ ορίζεται ότι «6. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης». Ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί ΑΔΑΕ (ο νόμος 3115/2003) ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού. Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, έχων πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία εκ του νόμου 3051/2002 οφείλει προς εκτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή, για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος.

2. Το επίμαχο αίτημα τέθηκε, αυτονοήτως, υπό την τελική δική σας κρίση. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημα μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το γεγονός ότι δεν εξειδίκευσα τα θέματα για τα οποία επιθυμώ να ενημερώσω την Επιτροπή σας, οφείλεται στη μέριμνά μου να μη δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη πρέπει να δοθούν μόνον ενώπιον της Επιτροπής, συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών. Για να διευκολύνω τις όποιες αποφάσεις σας, σας ενημερώνω ότι ζήτησα την σύγκληση της Επιτροπής για να την ενημερώσω επί των αποτελεσμάτων ελέγχων σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου, που έχει διεξαγάγει πρόσφατα η ΑΔΑΕ και οι εκθέσεις επί των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί με την απόφαση 17/197/16.1.2023 της Ολομέλειας (ληφθείσης κατά τη συνεδρίαση του σώματος την 13.1.2023).

Σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε να δώσετε εντολή να κοινοποιηθεί η παρούσα επιστολή μου σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας».

Κ. Τσιάρας: Μεγάλη προσοχή και ευθύνη στο ζήτημα της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών

Παρέμβαση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το ρόλο και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στην ίδια την ουσία της δημοκρατίας και προσέθεσε ότι πρέπει κανείς να το δει μέσα από το ρόλο της ευθύνης που του αναλογεί.

«Ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών είναι συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να καταλάβουμε αυτονόητα πράγματα.

Ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας δεν ήταν απλά εξόχως σημαντικός αλλά είναι απόλυτα συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και την ίδια τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία.

Και ο κ. Τσιάρας προσέθεσε:

«Νομίζω σε αυτή τη κατεύθυνση έχουμε κινηθεί όλοι. Υπάρχουν συνταγματικές επιταγές. Υπάρχουν κάποια θέματα και ζητήματα τα οποία προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τα οποία δεν μπορεί κανείς ούτε να μην τα σεβαστεί ούτε, πολύ περισσότερο, μπορεί να τα ξεπεράσει.

Σε αυτή τη λογική αν παραμείνουμε οι φωνές οι οποίες αυτή τη στιγμή, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, βρίσκουν ενδεχομένως έδαφος και σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας, εκτιμώ και πιστεύω ότι δεν δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τη συνέχεια και την πραγματικά σωστή ανεξάρτητη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στην ίδια την ουσία της δημοκρατίας και νομίζω ότι αυτό πρέπει κανείς να το δει μέσα από το ρόλο της ευθύνης που του αναλογεί και μέσα από τη θέση που μπορεί να έχει σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, πολύ δε περισσότερο κατά τις συζητήσεις που υπάρχουν εντός του κοινοβουλίου».

«Το ποιος έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές το ποιος επέλεγε πρόσωπα τη τελευταία στιγμή στις Ανεξάρτητες Αρχές, με “ανίερες συμμαχίες” και ποιος θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχεια και το κύρος τους είναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.

Απλά είναι μια συζήτηση που νομίζω πως στο τέλος της ημέρας θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.