Οι υποψηφιότητες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Τι θα κάνουν τα κόμματα και οι παρατάξεις

από Team MyPortal.gr
sms

Της Ελένης Ζέρβα

Σε προεκλογικό ρυθμό βρίσκονται ήδη πολλές παρατάξεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει των αυτοιδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο 2023. Νωρίς δεν είναι; Μάλλον όχι δεδομένου ότι πρέπει να οργανώσουν όχι μόνο το πρόγραμμά τους, αλλά και τα οικονομικά τους σε πολλές περιπτώσεις, αφού ο νόμος Βορίδη απαιτεί πολλά έξοδα εάν θέλει κάποιος να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ή υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος.

Αυτό είναι και το παράπονο των ανεξάρτητων παρατάξεων, που δεν κατεβαίνουν κάτω από την ομπρέλα κάποιου κόμματος, γι’ αυτό και οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει για πιθανές συνεργασίες, που θα φέρουν πιο κοντά στην κάλπη τους υποψηφίους.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δε χωράει αμφιβολία ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την ΠΚΜ. Το έχει ανακοινώσει και επίσημα με συνέντευξή του στην «Π».  Άλλωστε το ότι «έκανε βόλτα» από την πρώτη Κυριακή κι αφού εξελέγη Περιφερειάρχης δρομολόγησε μία σειρά από έργα σε όλη την περιφέρεια, αυτόματα τον καθιστά φαβορί. Όχι όμως και αδιαμφισβήτητο νικητή, αφού ο πολιτικός χάρτης θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών. Πότε θα γίνουν αυτές;  Άγνωσται αι βουλαί του Πρωθυπουργού…

Ο Χρήστος Γιαννούλης από την άλλη, με την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος για την Περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιος θα πάρει την θέση του, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι θέμα για τη μείζονα αντιπολίτευση, αφού κι ο κ. Γιαννούλης είχε ενημερωθεί για την δική του  υποψηφιότητα ένα μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Ανάλογη στάση κρατάει και το ΚΙΝΑΛ, που ακόμη δεν έχει δώσει το χρίσμα και ο Χρήστος Παπαστεργίου με την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» δεν κρύβει την επιθυμία του να είναι και πάλι υποψήφιος Περιφερειάρχης. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο, για να συνεχίσει να εργάζεται και να έχει μία σοβαρή παρουσία στην περιφέρεια, τιμώντας, όπως τονίζει, τους ανθρώπους που τον ψήφισαν. «Σε ότι αφορά το ΚΙΝΑΛ ελπίζω να πάρουν αποφάσεις εγκαίρως, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν» επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου.

Συλλογικές διαδικασίες θα ακολουθήσει, όπως πάντα και το ΚΚΕ, προκειμένου να αναδείξει το υποψήφιό του. Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, είναι διατεθειμένος να συνεχίσει, ανάλογα πάντα και με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δίνει και η Ελληνική Αυγή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης, Νίκο Χρυσομάλλη, δεν υπάρχει ακόμη τελική εικόνα για το σχήμα που θα κατέβει, καθώς όπως λέει, «είναι πολύ νωρίς ακόμη».

«Η πρόθεσή μου είναι να κατέβω ως υποψήφιος» ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης, μία δήλωση που είχε προβάλλει και στο πρώτο φύλλο της η «Π». Παρά το γεγονός ότι θέλει να ηγείται και της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Γκανούλης επισημαίνει ότι η απόφαση θα ληφθεί μέσα από τα συλλογικά όργανα.

«Η παράταξη θα συνεχίσει», δηλώνει ξεκάθαρα ο Γαβριήλ Αβραμίδης για την «Πρώτη δύναμη για τη Μακεδονία», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν και πάλι θα ηγείται ο ίδιος στην εκλογική αναμέτρηση. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Αυτή τη στιγμή είμαι επικεφαλής, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει, εξάλλου δεν κινούμαστε βάσει προσωπικών φιλοδοξιών, αλλά βάσει της διάθεσής μας για προσφορά» απάντησε σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας.

Προβληματισμένη εμφανίζεται η επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία δεν έκρυψε τη δυσφορία της για τον νόμο Βορίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «απαγορευτικό για μικρές παρατάξεις». Η ίδια δε θέλει να εγκαταλείψει την προσπάθεια και δεν αποκλείει ένα διευρυμένο πλαίσιο συνεργασιών.

«Αντιδημοκρατικό» χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία», Θανάσης Αγαπητός, ωστόσο κάνει σαφές ότι θα συμμετέχουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τα προβλήματα που τους δημιουργεί ο νέος νόμος, ενώ δεν αποκλείει να  προχωρήσουν σε συζητήσεις με άλλα ψηφοδέλτια της αριστεράς, όπως είπε.

Τέλος ο Δημήτρης Βάνης, επικεφαλής της παράταξης «Εγγύηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» αποκαλύπτει ότι θα κατεβούνε στις επόμενες εκλογές πιο ενισχυμένοι και με περισσότερα και πιο έμπειρα άτομα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 16-4-2022(