Οι Θεσσαλονικείς και ο … χαρακτήρας τους

Τσαβλής Δρόσος

του Δρ. Δρόσου Τσαβλή

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης

Η πόλη μας έχει μακραίωνη ιστορία πλούσια από γεγονότα που πολλές φορές άλλαξαν τις πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής. Ήταν πάντα πρωταγωνίστρια και αποτελούσε το μήλο της έριδος και τον κρυφό πόθο πολλών κατακτητών, άσπονδων φίλων και γειτόνων που υπομονετικά περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να την κάνουν δική τους. Τη Θεσσαλονίκη, όπως και κάθε πόλη την κάνουν οι άνθρωποί της. Οι άνθρωποι του μόχθου, της επιστήμης, της τέχνης του αθλητισμού, της επιχειρηματικότητας που αρμονικά εργάζονται και συνεργάζονται, περιπλέκουν τις ζωές τους και αφήνουν το αποτύπωμά τους στις επόμενες γενιές βάζοντας κάθε φορά τις βάσεις για το επόμενο βήμα ή άλμα στην ιστορία της πόλης. Εμείς οι Θεσσαλονικείς αφήσαμε πίσω τη Ρωμαϊκή, Ελληνιστική, Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο κρατώντας μέσα μας όλα τα στοιχεία, καλά και κακά, εκείνων των εποχών και διαμορφώσαμε μια σύγχρονη πια, νεοελληνική, ευρωπαϊκή νοοτροπία και πολιτισμική αντίληψη συμμετέχοντας ενεργά στις απαιτήσεις της εποχής μας. Διαμορφώσαμε χαρακτήρες που συνάδουν με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας καταφέρνοντας να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, τα ήθη και τα έθιμά μας. Συμμετέχουμε με αξιώσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, οργανώνουμε με εκπληκτική επιτυχία διεθνείς εκθέσεις προσελκύοντας χιλιάδες επιχειρήσεις, διακρινόμαστε σε επιστημονικά συνέδρια χάρη στο εξαιρετικά καταρτισμένο δυναμικό των πανεπιστημίων της πόλης μας, φιγουράρουμε στις πρώτες θέσεις τουριστικών προορισμών, είμαστε περήφανοι για την αρωγή σε ανθρώπους που καταφθάνουν διωκόμενοι από άλλες πατρίδες, φημιζόμαστε για την εύγευστη κουζίνα μας, τη διασκέδαση και τη φιλοξενία μας.

Κάποιος, λοιπόν, που θα διάβαζε για τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό, θα ήταν σίγουρος ότι αυτός ο εξωστρεφής και πολυσύνθετος χαρακτήρας της αναπτύσσεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που παρέχει στους πολίτες της τις δυνατότητες να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν, να εργαστούν απρόσκοπτα, να κερδίσουν οικονομικά οφέλη, να επενδύσουν και φυσικά να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο, ορατό και αόρατο όταν αυτός παρουσιαστεί. Συμβαίνει όμως αυτό στ’ αλήθεια με την πόλη μας; Μπορούν οι Θεσσαλονικείς να κυκλοφορούν με Μετρό από τη μία μεριά στην άλλη κερδίζοντας χρόνο στις καθημερινές τους υποχρεώσεις; Μπορούν να είναι υπερήφανοι ότι έχουν ένα σύγχρονο Αεροδρόμιο, λειτουργικό Λιμάνι και Σταθμό τρένων που θα έδιναν πνοή στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό; Είναι βέβαιο πως είναι ευτυχισμένοι με τις συγκοινωνίες που διαθέτουν ή με τους περιφερικούς αυτοκινητοδρόμους που θα έκαναν την πόλη περισσότερο και ευκολότερα προσβάσιμη; Είναι η Θεσσαλονίκη μια Smart πόλη, φιλική σε κατοίκους κι επισκέπτες; Τέλος, οι Θεσσαλονικείς, με το χαρακτήρα που έχουν, το σμιλευμένο ανάμεσα σε προσφυγιές, σεισμούς, παγκοσμίους πολέμους, διεθνείς εκθέσεις, Ολυμπιακούς Αγώνες, επιχειρηματικές και επιστημονικές επιτυχίες, μπορούν να καυχώνται για τις υγειονομικές δομές που έχουν, ιδιαίτερα τις πρωτοβάθμιες; Ήταν άραγε σίγουροι, πριν την εμφάνιση του κορωναϊού, ότι οτιδήποτε απειλούσε τη ζωή τους, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από ένα σύστημα υγείας που θα υποστήριζε και τον τελευταίο πολίτη, ασφαλισμένο και ανασφάλιστο, εργαζόμενο και άνεργο, πλούσιο και φτωχό;

Ο ιός που μας «χτύπησε» είναι εξαιρετικά δίκαιος. Δεν κάνει διακρίσεις. Δεν κοιτάει αν έχεις καταθέσεις σε τράπεζες ή αν ζεις από το ταμείο ανεργίας. Δεν βλέπει αν είσαι όμορφος ή λιγότερο όμορφος, δεν τον ενδιαφέρει αν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη». Σε πλήττει ανεξέλεγκτα και ύπουλα αν δεν είσαι προσεκτικός και μάλιστα τελευταία έχει αρνηθεί και τη μοναδική διάκριση που έκανε. Την ηλικία. «Χτυπάει» πια όλες τις ηλικίες διότι δεν έχει γίνει ακόμα το εμβόλιο και δεν υπάρχει ικανοποιητική ανοσία στο γενικό πληθυσμό. Στις παρούσες λοιπόν συνθήκες, τους Θεσσαλονικείς λιγότερο τους νοιάζει το αεροδρόμιο, το λιμάνι, ο σταθμός, ο περιφερειακός δρόμος και όλα τα μεγάλα έργα που η νέα Κυβέρνηση και η τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε, φιλότιμα, με πρόσφατη λαϊκή εντολή, να φέρει εις πέρας. Τους ενδιαφέρουν τα νοσοκομεία της πόλης, οι διαθέσιμες κλίνες, απλές και ΜΕΘ, η εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας και το εμβόλιο που έφτασε και κατάφερε πριν ακόμα ξεκινήσει να εφαρμόζεται να διχάσει την κοινή γνώμη. Παλιό φαινόμενο όμως αυτό του διχασμού και δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς. Άλλοι μένουνε πιστοί στο θαύμα της επιστήμης που θα μας οδηγήσει με τον καιρό πάλι στην κανονικότητα, και άλλοι φαντάζονται συνομωσίες και σπέρνουν πανικό και αμφιβολία στο φοβισμένο λαό, ενώ η σχέση τους με την ιατρική επιστήμη, τη λοιμωξιολογία ή την επιδημιολογία είναι μηδαμινή. Παρά τη διχογνωμία όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων, με το χαρακτήρα που έχουν, τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της πρόληψης απέναντι σε έναν φονικό ιό. Αυτός ο χαρακτήρας, λοιπόν, για τον οποίον έγινε πολύ λόγος τελευταία και βρέθηκαν και κάποιοι να τον κατακρίνουν και να του αποδώσουν ευθύνες περνάει μία κρίση τώρα. Αγωνιά, καταθλίβεται, πενθεί αγαπημένα πρόσωπα που φεύγουν χωρίς αποχαιρετισμό και αναλογίζεται το οικονομικό μέλλον, που προμηνύεται ζοφερό, σφίγγοντας τα χείλη για να περάσει και αυτήν την κρίση. Η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας τόσο για την κάλυψη των αναγκών σε κλίνες, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό όσο και για την οργάνωση του επικείμενου εμβολιασμού είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται έμπρακτη συμπαράσταση. Χρειάζεται δράση άμεση και αποτελεσματική. Έχει ανάγκη από στήριξη και αλληλεγγύη όχι μόνο από την αυτοδιοίκηση αλλά από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η στιγμή του ιερού καθήκοντος της γενιάς μας έφτασε. Οφείλουμε να αναδείξουμε τη θυσία των συνανθρώπων μας που χάθηκαν από τον COVID-19 και να δώσουμε παράδειγμα στις γενιές που έρχονται με το μαζικό εμβολιασμό μας. Θα έρθει η ώρα που θα αποδοθούν ευθύνες ή εύσημα για τους χειρισμούς της πανδημίας τόσο στην πολιτεία όσο και στους πολίτες. Τώρα πρέπει να μείνουμε ζωντανοί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και την οικονομική ύφεση που έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της απειλητικά. Είμαι σίγουρος, πως οι Θεσσαλονικείς με το χαρακτήρα που έχουν, θα βγουν νικητές, θα αφήσουν πίσω τους τη δυστυχία που έσπειρε ο COVID-19, θα φανούν αντάξιοι του ιστορικού τους ρόλου και θα παραδειγματίσουν όλη τη χώρα.

 

No Comments Yet

Comments are closed