Οι θέσεις Μητσοτάκη, Τσίπρα και η… “συζήτηση” Ανδρουλάκη για την ανάπλαση της ΔΕΘ

από Team MyPortal.gr
sms

*Του Γιάννη Γκουμάκη

Τις θέσεις τους για το τι πρόκειται να, τι πρέπει ή τι θα έπρεπε να γίνει με την ανάπλαση της ΔΕΘ αλλά και τη… χωροταξική τοποθέτηση της (εντός ή εκτός οικιστικού ιστού) εξέφρασαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στη Θεσσαλονίκη οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης.

Η διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo Α.Ε. παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα την προμελέτη του έργου της ανάπλασης, την οποία έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει στον σημερινό εκθεσιακό χώρο με στόχο την ολοκλήρωση έως το 2026, όταν η έκθεση θα συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα, κατά τη συνάντηση του με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO στο πλαίσιο της παρουσίας του στα εγκαίνια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης, τόνισε πως το έργο της ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ «παίρνει σάρκα και οστά», εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγράμματος.

«Είναι πραγματικά η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα μπορούσε να γίνει στην πόλη και θα είναι ένα εκθεσιακό κέντρο το οποίο εκτός από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά θα έχει και τη μοναδική ιδιότητα να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε αντίθεση με όλα τα άλλα εκθεσιακά κέντρα τα οποία βρίσκονται συνήθως έξω και να επικοινωνούν με τις πόλεις οι οποίες τα φιλοξενούν».

 

Με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο έγινε η δημόσια διαβούλευση για το που πρέπει να γίνει η νέα ΔΕΘ: εντός ή εκτός πόλης. Ξεκαθάρισε όμως και το προφανές. Η έκθεση θα παραμείνει εκεί που είναι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ανάπλαση της ουσιαστικά… έχει ξεκινήσει, με τις όποιες συζητήσεις περί χωρικού να έχουν τελειώσει.

Η μη αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα για το μέρος, δείχνει πως δεν χωράει συζήτηση περί της τοποθεσίας. «Η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν μια εξασφάλιση και της χρηματοδότησης αλλά και της προοπτικής να παραμείνουν κρίσιμες λειτουργίες της ΔΕΘ υπό δημόσιο έλεγχο”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του στο Βελλίδειο χτες ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας άλλη μια παράμετρο στη συζήτηση γύρω από την ανάπλαση, όχι όμως τη χωρική παράμετρο.

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε πως δε θα ήθελε να δει τη σύμβαση της ανάπλασης να περνά στον έλεγχο κάποιου ιδιώτη, αμφισβητώντας τις κινήσεις της κυβέρνησης κατά κάποιο τρόπο. “Δεν είμαστε γενικά κατά των ΣΔΙΤ αλλά θέλουμε να εκφράσουμε κάποιες επιφυλάξεις και να δούμε τι θα προβλέπει αυτή η σύμβαση για τη ΔΕΘ. Διότι αν προβλέπουν ότι κρίσιμες λειτουργίες της ΔΕΘ θα περάσουν σε κάποιον ιδιώτη, να έχουμε δηλαδή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, εκεί εμείς θα είμαστε αντίθετοι», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κι ενώ σύμφωνα με τις κινήσεις που γίνονται, τα σχέδια που έχουν κατατεθεί αλλά και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες, όμως ΔΕΝ έχουν να κάνουν με το θέμα της τοποθεσίας και μπορούμε να μιλάμε πλέον μετά βεβαιότητας για ανάπλαση της έκθεσης στον ίδιο χώρο που βρίσκεται εδώ και 86 χρόνια, η συζήτηση φαίνεται να μην έχει τελειώσει για το ΠΑΣΟΚ και το Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψη του στη ΔΕΘ, σε σχετική ερώτηση του MyPortal.gr για το ποια είναι η θέση του ίδιου και του κόμματος του αναφορικά με το σχέδιο ανάπλασης καθώς και για αν θεωρεί πως η έκθεση στο σύνολο της πρέπει να μεταφερθεί εκτός πόλης, γύρισε τη συζήτηση στη βάση της, απαντώντας, είτε όντας ανέτοιμος για μία τέτοια αναπάντεχη ερώτηση μη έχοντας το θέμα ψηλά στην ατζέντα του, είτε όντας μη επαρκώς ενημερωμένος για τις κινήσεις που γίνονται αλλά και τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί, αφού ο χρόνος γι’ αυτές έχει παρέλθει (η δημόσια διαβούλευση για τη ΔΕΘ ξεκίνησε το 2019).

 

Αν και ο ίδιος τόνισε πως σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις οι μεγάλες εκθέσεις είναι έξω από τον οικιστικό ιστό, άποψη που συγκλίνει και με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού και με τα όσα λένε ειδικοί, υπογράμμισε πως η συζήτηση για το που θα πάει η έκθεση, πρέπει να γίνει χωρίς τοπικισμούς, με γνώμονα τα πραγματικά δεδομένα.

Το ζήτημα είναι πως η συζήτηση αυτή έχει ήδη γίνει. Τα προσχέδια έχουν βγει, ο ανάδοχος έχει οριστεί και όπως είπε ο Τάσος Τζήκας, η έκθεση θα γίνει ως το 2026. Η διοίκηση της ΔΕΘ περιμένει την έγκριση του προσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει η χρηματοδότηση και να αρχίσει η ανάπλαση το αργότερο το 2024.

Ποια άλλη συζήτηση περιμένει ο κ. Ανδρουλάκης και με ποιους; Το μόνο που δε θα ήθελε να ζήσει αυτή η πόλη, είναι ένα ακόμη “γεφύρι της Άρτας”, ένα “Μετρό Θεσσαλονίκης 2”. Αν αύριο μια άλλη κυβέρνηση επιλέξει να “ξανανοίξει” τη συζήτηση από τη βάση της, οι καθυστερήσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι τεράστιες. Τότε πραγματικά θα μιλάμε για φιάσκο…