Του Βαγγέλη Πλάκα
“Κάθε θαύμα τρεις ημέρες”, λέει η παροιμία αλλά σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης κράτησε “τρεις ώρες”. H επανεκκίνηση δια και των αλλαγών στην κυβέρνηση που επιδίωκει το Μέγαρο Μαξίμου επισκιάστηκε τόσο με την παραίτηση του υφυπουργού Αρίστου Δοξιάδη όσο και απο τα πυρά, ακόμη και φίλια απο γαλάζιους βουλευτές, που δέχθηκε ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος αναφορικά με παλαιότερες δηλώσεις του που αφορούσαν τα εθνικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα κριθεί εκ του αποτελέσματος των νέων υπουργών και κυρίως σε δύο σημεία: αν η μετακόμιση του Κωστή Χατζηδάκη ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Μαξίμου βοηθήσει στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αν η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών μπορέσει να σηματοδοτήσει μέσα απο συγκεκριμένα έργα μια νέα εποχή για τον σιδηρόδρομο στη χώρα μας και, τέλος, αν η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορέσει να σηματοδοτήσει βελτίωση των οικονομικών δεδομένων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις -να “περάσει” δηλαδή το θετικό αφήγημα της καλής πορείας των μακρο-οικονομικών στην πραγματική οικονομία με αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Τα πράγματα για την κυβέρνηση παραμένουν σε κάθε περίπτωση δύσκολα. Το αποτυπώνουν και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες ωστόσο δείχνουν πως υπάρχει άλλη μια ευκαιρία για το κυβερνών κόμμα. Η πολιτική του δυναμική κυμαίνεται στην πιο δύσκολη στιγμή της εξαετίας στο 30%, όπως έδειξε η έρευνα της Opinion Poll, ενώ οι απώλειές της, με τη συσπείρωσή της μόλις στο 57%, κατευθύνονται κυρίως στη δεξαμενή των αναποφάσιστων (20%) και όχι, τουλάχιστον απευθείας σε άλλο κόμμα, όπως έδειξε η έρευνα της Alco.
O Kυριάκος Μητσοτάκης με τις επισκέψεις που ξεκίνησε στα Υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό επιδίωξε να δώσει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τις προτεραιότητες της νέας του κυβέρνησης, εστιάζοντας σε αλλαγές στο κράτος, υποδομές-μεταφορές, οικονομία, ασφάλεια. Οικονομία, καθημερινότητα και σιδηρόδρομοι θα είναι οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης διετίας ως τις εκλογές -που απο το Μαξίμου επιμένουν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Άλλωστε το κλίμα τώρα δεν “σηκώνει” για την κυβερνητική πλειοψηφία σκέψη για κάλπες και διατηρούν την ελπίδα πως υπάρχει χρόνος για βελτίωση.
Στο πλαίσιο της επανασύνδεσης με την κοινωνία, εντάσσονται και οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν το νόμο περί ευθύνης υπουργών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, και της μη παραγραφής αδικηματων πολιτικών προσώπων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ώστε και οι υπουργοί και βουλευτές να έχουν την ίδια μεταχείριση απο τη δικαιοσύνη με τους πολίτες. Έτσι προέκυψε και η πρόταση που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση του απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, στους φυσικούς δηλαδή δικαστές.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-3-2025)