Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ιταλία 60 αρχαιότητες

από Team MyPortal.gr
sms

Επιστράφηκαν από τις ΗΠΑ στην Ιταλία 60 λεηλατημένα αρχαιολογικά αντικείμενα, πολλά από τα οποία είχαν εκτεθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, προτού ανακαλυφθεί η παράνομη προέλευσή τους, αναφέρει το Reuters.

Τα αντικείμενα παραδόθηκαν από τις αμερικανικές αρχές στους Ιταλούς ομόλογούς τους τον Σεπτέμβριο, και σε αυτά περιλαμβανόταν η«Μαρμάρινη Κεφαλή της Αθηνάς», αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων, και μια τοιχογραφία που κλάπηκε από το Ηρακουλάνου, μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη κοντά στην Πομπηία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αντικειμενική αξία όλων των αντικειμένων ανέρχεται σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός, όμως, από την εμπορική τους αξία, τα έργα τέχνης που ανακτήθηκαν είναι «ανεκτίμητης σημασίας» για την ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική ταυτότητα της Ιταλίας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ομάδας τέχνης της αστυνομίας των Καραμπινιέρων, στρατηγός Βιντσέντσο Μολινέσε.

Τον Σεπτέμβριο, η Εισαγγελία του Μανχάταν είχε δηλώσει ότι οι αρχαιότητες είχαν πουληθεί από καταδικασμένους πλιατσικάδες και κάποιες είχαν καταλήξει στη συλλογή του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ.

Η Ιταλία, τονίζει το δημοσίευμα, είχε εδώ και καιρό πρόβλημα με τη λεηλασία και το λαθρεμπόριο της καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής της κληρονομιάς, αλλά οι Καραμπινιέρηδες επιμένουν ότι γίνονται πιο αποτελεσματικοί στον εντοπισμό και την ανάκτηση κλεμμένης τέχνης.

Για να επιδείξουν τις προσπάθειές τους, διοργάνωσαν και εγκαινίασαν πέρυσι στη Ρώμη, έκθεση σε ένα αποκαλούμενο Μουσείο Διασωσμένης Τέχνης. Εκεί εξέθεσαν δεκάδες αγάλματα, βάζα, τεφροδόχους, πιάτα και νομίσματα σε ένα τμήμα των Λουτρών του Διοκλητιανού, το άλλοτε μεγαλύτερο σπα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.