Οι εξελίξεις στο Κυπριακό

από Team MyPortal.gr
sms

Γράφει ο Κωστάκογλου Σωτήριος*

Για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέλαβε πρωτοβουλία να φέρει τις δύο πλευρές κοντά διερευνώντας προοπτικές λύσεως.

Όμως η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Μαρία Ένχελα Ολγκίν Κουεγιάρ φάνηκε μάλλον απογοητευμένη και μετά την έκθεση της τον Ιούλιο, ο Γ.Γ. εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δε βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ των δύο ηγετών. Δεν έπαψε βέβαια, να ενθαρρύνει τους 2 ηγέτες να προσπαθήσουν ξανά. Οι δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ όμως ότι άν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς δε θα συνεχίσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Μια πιθανή σύγκληση άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή Ελλάδας , Τουρκίας χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία θα «συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» θα είναι η προδικασμένη συνέχεια μιας σειράς τέτοιων πρωτοβουλιών.

Βέβαια η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οδηγεί τις εξελίξεις. Η επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε σε μία ταραχώδη περίοδο, αρκετά χρόνια μετά την προηγούμενη του 1996. Η αβεβαιότητα για τη στάση της Τουρκίας στις εύθραστες ισορροπίες στην περιοχή αύξησε τις μετοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Ίσως έτσι και μόνο υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να μεταφραστεί η πρόσκληση του Προέδρου της να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπαιντεν.

Οι ΗΠΑ κατά τη γνώμη μου κλείνει το μάτι στην Κύπρο αποσκοπώντας στη συνέχιση της στάσης της, ώς προς τη φιλοξενία δυνάμεων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε μιλώντας για επανενωμένη Κύπρο στη βάση της διζωνικής , δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σαφώς αντίθετα με την απαίτηση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Δε μίλησε όμως ούτε για παράνομη κατοχή ούτε για απελευθέρωση, αποφεύγοντας να εκνευρίσει την Αγκυρα.

Τώρα αυτή η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, πως μεταφράζεται από τις αντιμαχόμενες μεριές, ειναι το μεγάλο ερώτημα. Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία θα το μεταφράσει με τους δικούς της όρους. Δε θα μπορούσαμε ποτέ να βασιστούμε σε μία πιθανή τέτοια συμφωνία καθότι έχει αποδειχτεί ότι οι συμφωνίες κάτω απο την ισχύ των όπλων παύουν να έχουν αξία.

Η λύση θα πρέπει απαρέγκλιτα να βασίζεται στα παρακάτω:

α. Στον Καταστατικό Χάρτη ΟΗΕ

β. Στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας

γ. Στην Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαωμάτων και

δ. Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο

Μέχρι τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δε πρέπει να σταματήσει να διακηρύτει ότι επιθυμεί τη λύση στο Κυπριακό, έτοιμη για συζήτηση, επιφυλακτική όμως για τη βούληση των πρόθυμων διαπραγματευτών, διαβάζοντας πίσω από τα χαμόγελα. Επίσης θα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου , ειδικότερα την παρούσα χρονικη περίοδο.

Και στο βάθος ……..Τράμπ!!!!

* Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ Στρατηγικός Σύμβουλος Strategic Consulting Services KOSTAKOGLOU E.E.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 9-11-2024)