Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και το πραγματικό πολιτικό και κοινωνικό διακύβευμα

από Team MyPortal.gr
sms

Της Νεκταρίας-Ελευθερίας Αγγελάκη*

Νέος πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ, λοιπόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά από μια εσωκομματική διαδικασία που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, από μιντιακά συστήματα και ποικίλα συμφέροντα, ως η “επιστροφή” του κόμματος που αποδοκιμάστηκε τόσο έντονα και καθολικά από το εκλογικό σώμα την τελευταία δεκαετία.

Οι ίδιοι πόλοι επιχειρούσαν όλο αυτό το διάστημα να παρουσιάσουν ως “νέο” έναν πολιτικό που όλη του η ζωή είναι ταυτισμένη με το ΠΑΣΟΚ ως νεολαίος, γραμματέας του κόμματος και μετέπειτα ευρωβουλευτής. Να δημιουργήσουν την εικόνα περί αυξημένου ενδιαφέροντος ή ανησυχίας από τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακριβώς αυτός ήταν και ο στόχος τους: να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πορεία εδραίωσής του στο χώρο της κεντροαριστεράς ως πυλώνα της προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα.

Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας, οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι δεν άκουσαν τίποτα ουσιαστικό από τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, καμία πρόταση, καμία θέση. Μια προεκλογική πορεία καλά σκηνοθετημένη από επικοινωνιολόγους και συμβούλους στρατηγικής για την τήρηση εσωτερικών ισορροπιών και κινητοποίηση μηχανισμών.

Ακριβώς γι’ αυτό, ο προοδευτικός κόσμος μπορεί να δει ποιο είναι το πραγματικό πολιτικό διακύβευμα της εποχής μας πίσω από επικοινωνιακές κατασκευές: είναι η προοδευτική συνεργασία, για να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που έχει χειριστεί καταστροφικά με κόστος χιλιάδες ανθρώπινες ζωές την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση από το κύμα ακρίβειας που βιώνουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την εμπειρία της κυβερνητικής του θητείας και τη νέα ώθηση από την πραγματική διεύρυνση που επιτυγχάνει, είναι αυτός που θα αποτελέσει, κινούμενος ανοικτά-συμμετοχικά-δημοκρατικά, τη βάση μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα δώσει τέλος στη δεξιά που επιστρέφει τη χώρα στα γνώριμα για αυτήν λημέρια του αυταρχισμού και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων.

*Δικηγόρου-Εργατολόγου, Μέλους Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης