Οι εκλογές έχουν και δεύτερο γύρο

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών είναι αναμφίβολα θριαμβευτικό για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ολέθριο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το 41% της ΝΔ και η διαφορά double score μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στο 20% όπως και η ικανή ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν αναμφίβολα με εμφατικό τρόπο νέα πολιτικά δεδομένα αλλά ωστόσο το νέο πολιτικό τοπίο θα διαμορφωθεί μετά και τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου ή της 2ας Ιουλίου.

Με είκοσι μονάδες διαφορά το αποτέλεσμα δεν “γυρίζει” ωστόσο μια σειρά παραγόντων μπορεί να επηρεάσει το τοπίο της επόμενης ημέρας. Το κυρίαρχο είναι πως θα λειτουργήσει στο εκλογικό σώμα ο εκλογικός θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας και η σαρωτική διαφορά απο τον ΣΥΡΙΖΑ: θα υπάρξει τάση περαιτέρω συσπείρωσης στο πρώτο κόμμα που με τα δεδομένα του εκλογικού αποτελέσματος θα μπορεί να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα υπάρξει μια τάση χαλαρότητας των ψηφοφόρων βάσει μιας δεδομένης άποψης πρωτιάς και αυτοδυναμίας;

Πως επίσης θα λειτουργήσει η βύθιση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπάρξει τάση στήριξης του τόσο για την ανάκαμψη του όσο και για να μειωθεί η διαφορά απο τη ΝΔ στη λογική μιας αντιδεξιάς συσπείρωσης ή θα παρατηρηθούν φαινόμενα περαιτέρω αποσυσπείρωσης και πτώσης, ίσως υπ;eρ του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται με σημαντική ανάκαμψη και ως ανερχόμενη δύναμη.

Ομοίως στο ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί μια συσπείρωση δεδομένου ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία ή, όπως είναι σύνηθες σε τέτοιας μορφής εκλογές, θα πιεστεί σε μια μέγγενη απο τη ΝΔ που θα θέλει να διασφαλίσει την αυτοδυναμία της και το ΣΥΡΙΖΑ που θα θέλει να ανακάμψει;

Σε μεγάλο βαθμό αυτό θα κριθεί από τις στρατηγικές των κομμάτων για τη διαχείριση του αποτελέσματος (θετικού ή αρνητικού), το ποιο διακύβευμα θα θέσουν απευθυνόμενα στους πολίτες και τη στάση των στελεχών του: χαλαρότητα, αλαζονεία, απογοήτευση, εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα είναι παράγοντες που όπου εμφανιστούν θα διαδραματίσουν ρόλο. Τα διλήμματα και πάλι θα μπουν σκληρά.

Κρίσιμο σημείο ειναι επίσης τι θα γίνει με τα κόμματα που έφθασαν μια ανάσα απο την είσοδο στην Βουλή: τη “ΝΙΚΗ” και την “Πλεύση Ελευθερίας”, κυρίως. Αν μπουν στη Βουλή, κάτι που πλησίασαν σε ελάχιστη απόσταση, τότε ανεβαίνει σημαντική ο πήχης της αυτοδυναμίας και μπορεί ακόμη και ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό για τη ΝΔ στις δεύτερες κάλπες να μην οδηγήσει σε αυτοδυναμία.

Υπάρχει και δεύτερος γύρος εκλογών. Και μπορεί τα κόμματα να έλεγαν φοβούμενα τη χαλαρή ψήφο πως οι πρώτες κάλπες βγάζουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, ωστόσο οι δεύτερες είναι αυτές που θα το κάνουν.