Οι δημοσκοπήσεις και οι πραγματικές κοινωνικές διαθέσεις

από Team MyPortal.gr
sms

Του Χρήστου Τσαλικίδη, Δημοσιογράφου

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ανήμερα της 48ης επετείου από την ίδρυσή της, σήμανε και… επίσημα την έναρξη της μακράς προεκλογικής περιόδου για τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού απευθυνόταν εντός και εκτός της αίθουσας της Γερουσίας.

Εντός είχε αποδέκτες τους Βουλευτές και το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, δεδομένου ότι οι κάλπες θα στηθούν το πολύ σε εννιά μήνες από σήμερα. Η αναφορά του ήταν «ευγενική» και ταυτόχρονα έδειχνε τα μελλούμενα.  «Θέλω να σας ζητήσω να τοποθετηθείτε με ειλικρίνεια για την ουσία της πολιτικής μας, για τις καλές και κακές στιγμές μας, κυρίως, όμως, για τους τρόπους με τους οποίους η δουλειά σας-η δουλειά μας- θα γίνει αποτελεσματικότερη» είπε. Το μήνυμα εστάλη μέσω της λέξης «αποτελεσματικότερη». Και αυτό είναι προφανές γιατί όσοι παρακολουθούν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταγράφει την απροθυμία ορισμένων Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να πιάσουν τον… μουντζούρη στις δύσκολες ημέρες της διακυβέρνησης.

Εκτός της αίθουσας της Γερουσίας, η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθυνόταν στο εκλογικό σώμα. Επανέλαβε το δίλημμα των εκλογών «αν όχι εμείς, τότε ποιοι» και ανέδειξε τη σημασία που έχει για τη χώρα η κάλπη της απλής αναλογικής να μην εκληφθεί από την κοινωνία ως ευκαιρία χαλαρής ψήφου. Η αναφορά του πως «η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής» και θα λειτουργήσει ως «θεμέλιο των επιλογών  της κοινωνίας για το αύριο» με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, δεδομένου ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας και με όρους που θα κρατούν τη χώρα σε σταθερή τροχιά προόδου.

Όμως μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα της κάλπης είναι σημαντικό η Κυβέρνηση να κατανοήσει τα προβλήματα της εποχής ώστε να εφαρμόσει πολιτικές που θα εκφράζουν τις ανάγκες του σήμερα.

Προέχει να δοθούν απαντήσεις στους δυο βασικότερους παράγοντες ανησυχίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που δεν είναι άλλοι από την ακρίβεια και την ενέργεια. Έχοντας ως δεδομένο ότι «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να περιοριστούν οι κοινωνικές ανισότητες που πολλές φορές λειτουργούν ως προσάναμμα κάθε λογής λαϊκισμού.

Ενδεχομένως κάποιος θα ισχυριστεί ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Δεκτό… Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για μια «φωτογραφία» της στιγμής. Και ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου τα όρια ανάμεσα στην ανησυχία και τη δυσαρέσκεια, όπως επίσης, ανάμεσα στον θυμό και την αντίδραση, είναι μικρά.  Γι’ αυτό στον τίτλο εστιάζω στις πραγματικές κοινωνικές διαθέσεις που θα αποτυπωθούν στην κάλπη, στην κορυφαία και μεγαλύτερη δημοσκόπηση, σε μια κάλπη που θα ακολουθήσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.