Οι δέκα προτάσεις Κ.Ζέρβα σε Τ.Θεοδωρικάκο για την κυβερνησιμότητα των Δήμων

από Team MyPortal.gr
sms
Δέσμη προτάσεων, που προσδοκάται ότι θα αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων που δημιουργούν στη λειτουργία των δήμων της χώρας προβλέψεις του «Κλεισθένη», κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Οι προτάσεις του νέου δημάρχου αφορούν ένα ευρύ πεδίο, καλύπτοντας ανάμεσα σε άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των αντιδημάρχων, τις συμπράξεις δημοτικών παρατάξεων, τη λειτουργία των δύο νευραλγικών επιτροπών του δήμου (οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής), τις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου, τις διαδικασίες λήψης κανονιστικών αποφάσεων αλλά και τον τρόπο ψήφισης του τεχνικού προγράμματος και του δημοτικού προϋπολογισμού.
Σύμπραξη Δημοτικών Παρατάξεων Διακυβέρνησης 
Κεντρική θέση στις προτάσεις που κατατέθηκαν από μέρους του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει αυτή για την ενθάρρυνση των συμπράξεων μεταξύ δημοτικών παρατάξεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προτείνει μέσα από την προσθήκη σχετικής διάταξης να θεσπιστεί η δυνατότητα του εκλεγέντος δημάρχου να επιδιώξει με πρωτοβουλία του τη συγκρότηση «Σύμπραξης Δημοτικών Παρατάξεων Διακυβέρνησης του Δήμου» ή τη σύμπραξη με τη διοικούσα δημοτική παράταξη μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων ή συμβούλων που ανεξαρτητοποιούνται.
Ακόμη, από την πλευρά του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θεσσαλονίκης προτείνεται ο δημοτικός σύμβουλος που διαγράφεται από την παράταξή του ή ανεξαρτητοποιείται να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε άλλη παράταξη με γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και υπογράφεται από τον ίδιο και τον επικεφαλής της παράταξης στην οποία προσχωρεί. Για το θέμα αυτό ο «Κλεισθένης» προβλέπει ότι για τη μετακίνηση ενός συμβούλου σε άλλο συνδυασμό θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία από τα 2/3 των μελών της νέας παράταξης. Αυτό το σκέλος για την αναγκαιότητα συμφωνίας των 2/3 ζητείται να καταργηθεί.
Αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων
Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας προτείνει να αυξηθεί ο ανώτατος αριθμός αντιδημάρχων κατά δύο σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Σε περίπτωση που δεν δοθεί η δυνατότητα αυτή, αντιπροτείνει να δοθεί η δυνατότητα στον δήμαρχο να ορίζει μέχρι τρεις επιπλέον αντιδημάρχους, οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία και θα είναι επιφορτισμένοι με συγκεκριμένο αντικείμενο (π.χ. αντιδημαρχία νεανικής επιχειρηματικότητας, διαχείρισης προσφυγικού, κ.ά.).
Πλειοψηφία στην οικονομική και στην επιτροπή ποιότητας ζωής
Αντίθετα για την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής τα μέλη τους προτείνεται να μειωθούν κατά δύο.
Μάλιστα ζητείται να καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν τη συγκρότηση και την εκλογή των μελών των δύο επιτροπών με κατάρτιση ψηφοδελτίων από τις δημοτικές παρατάξεις.
Στις δύο επιτροπές από την πλευρά του κ. Ζέρβα προτείνεται να εξασφαλιστεί ισχυρή πλειοψηφία για την παράταξη του δημάρχου ή για τις συμπράττουσες δημοτικές παρατάξεις.
Ειδικότερα, προτείνεται στις επιτροπές να συμμετέχουν ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν αντιδήμαρχος ως πρόεδρος και άλλοι δύο αντιδήμαρχοι κατά τρόπο ώστε τα πέντε μέλη στις επταμελείς επιτροπές, τα έξι στις εννεαμελείς και τα επτά στις 11μελείς (περιλαμβανομένου του προέδρου) να προέρχονται από τις «συμπράττουσες δημοτικές παρατάξεις» και να επιλέγονται από τον δήμαρχο.
Τα υπόλοιπα μέλη προτείνεται να προέρχονται από τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις με το σύστημα της απλής αναλογικής κατά αναλογική εκπροσώπηση και να εκλέγονται σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός με το παλιό καθεστώς
Ο κ. Ζέρβας, εξάλλου, ζητά το τεχνικό πρόγραμμα και ο δημοτικός προϋπολογισμός να ψηφίζονται επί της ουσίας με τις ίδιες διαδικασίες που ίσχυσαν μέχρι πρότινος.
Ο «Κλεισθένης» προβλέπει ψήφιση του τεχνικού προγράμματος ανά έργο και του προϋπολογισμού ανά κωδικό, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των δημάρχων της χώρας, που θεωρούν ότι θα καταγραφεί αδυναμία λήψης αποφάσεων κι, επομένως, μείζονα προβλήματα στη λειτουργία των δήμων.
Κανονιστικές αποφάσεις
Ειδικά για τη λήψη των λεγόμενων κανονιστικών αποφάσεων, που απαιτούν απόλυτη πλειοψηφία, προτείνεται σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η λήψη απόφασης, το θέμα να επανέρχεται στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα έχει τη δυνατότητα να το εγκρίνει με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων μελών του.
Τη Δευτέρα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση
Από την πλευρά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών η αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της κυβερνησιμότητας των δήμων στη μετά «Κλεισθένη» εποχή πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.
Για τους βασικούς άξονες της ρύθμισης αυτής ενημέρωσαν χτες την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, οι δύο βασικοί πυλώνες της νέας ρύθμισης είναι οι εξής:
Θα δίνεται η πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου τόσο στην οικονομική και στην επιτροπή ποιότητας ζωής όσο στα νομικά πρόσωπα και στις δημοτικές επιχειρήσεις.
Θα ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του δημάρχου.
Πηγή: fm100.gr