Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες για τον χειμώνα – Αμφιβολία για το μέλλον

από Team MyPortal.gr
sms

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι ενώ οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης για τον φετινό χειμώνα είναι σχεδόν γεμάτες, ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση, όπως μετέδωσε το CNBC.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από συνεδρίαση του Οικονομικού Συμβουλίου της Φινλανδίας, ο Fatih Birol δήλωσε ότι σχεδόν το 90% των αποθηκών φυσικού αερίου είναι γεμάτες στην Ευρώπη.

“Θα προτιμούσα οι ευρωπαϊκές χώρες να ήταν πολύ πιο ευέλικτες, πολύ πιο γρήγορες, για να αντιδράσουν στις συστάσεις μας”, δήλωσε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο σχέδιο 10 σημείων του ΙΕΑ σχετικά με τον τρόπο μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

“Αλλά το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε δεν είναι κακό και αναμένω ότι αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις – πολιτικές και τεχνικές εκπλήξεις – και αν ο χειμώνας είναι ένας κανονικός χειμώνας, η Ευρώπη μπορεί να περάσει αυτόν τον χειμώνα”, πρόσθεσε.

Ο Birol είπε ακόμη ότι τα επίπεδα αποθήκευσης θα έχουν πιθανότατα μειωθεί μεταξύ 25% και 30%, μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. “Το ερώτημα λοιπόν είναι, πώς θα πάμε από το 25% ή το 30% εκ νέου στο 80-90& για τον χειμώνα του 2023;”.

“Αυτό που μας βοήθησε αυτή τη φορά, είναι ότι εξακολουθήσαμε να εισάγουμε λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες”, είπε. Επιπλέον, η Κίνα εισήγαγε “λιγότερο φυσικό αέριο από ό,τι θα εισήγαγε διαφορετικά” λόγω των “αδύναμων οικονομικών επιδόσεων”, όπως τις χαρακτήρισε ο Birol.

Η κατάσταση, είπε ο Birol, θα μπορούσε να αλλάξει το 2023, ιδίως όσον αφορά την Κίνα. “Το επόμενο έτος, αν οι κινεζικές εισαγωγές φυσικού αερίου αυξηθούν με την κινεζική οικονομία να επανέρχεται, θα έχουμε μάλλον μερικούς δύσκολους μήνες, ξεκινώντας από τον Μάρτιο μέχρι τον επόμενο χειμώνα”.

“Έτσι, αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά και ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι επίσης πολύ δύσκολος”, είπε, προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες για του χρόνου πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα.

Οι δηλώσεις του Birol έρχονται σε μια εποχή που η Ευρώπη προσπαθεί να στηρίξει τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat, αλλά σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν σημαντική πτώση φέτος.

“Παρά τη διαθέσιμη παραγωγική και μεταφορική ικανότητα, η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση από τις αρχές του 2022”, αναφέρει η τελευταία έκθεση του οργανισμού για την αγορά φυσικού αερίου.

“Στο σημερινό πλαίσιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλήρης διακοπή των ρωσικών προμηθειών αερίου από αγωγούς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της περιόδου θέρμανσης 2022/23, όταν η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα βρίσκεται στο πιο ευάλωτο σημείο της”, προστίθεται στην έκθεση.

Σε ένδειξη του πόσο δύσκολη είναι η τρέχουσα κατάσταση, η ενεργειακή εταιρεία Orsted ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συνεχίσει ή θα επανεκκινήσει τις εργασίες σε τρεις εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων, αφού διατάχθηκε από τις δανικές αρχές να το πράξει.

Σε ανακοίνωσή της κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Orsted – της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το δανικό κράτος – ανέφερε ότι η κατεύθυνση αυτή δόθηκε “για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στη Δανία”.