Οχυρώνουμε την ειρήνη μας – Ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας – Διεκδικούμε ενεργό ρόλο στην ΝΑ Μεσόγειο

από Γκιουλέκας Κώστας
sms

Τον τελευταίο καιρό κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε,παράλληλα με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, που μεταβλήθηκε ραγδαίως σε επιθετικότητα. Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974 και μετά, με εξαίρεση το επεισόδιο στα Ίμια, που στοίχισε την ζωή στους τρεις ήρωες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.Σε αυτή την εξελισσόμενη κρίση, από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα απαντά με ψύχραιμους και υπεύθυνους χειρισμούς. Διεθνοποιούμε τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και επιδιδόμεθα σε έναν πολιτικό και διπλωματικό μαραθώνιο,  προκειμένου να αποδείξουμε στην διεθνή κοινότητα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή.  Καταδείξαμε σε όλους ότι οι σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας επηρεάζουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ότι πολλά ζητήματα, όπως ο χειρισμός του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας, δεν συνιστούν ελληνοτουρκικά ζητήματα αλλά ευρωτουρκικά. Οι προαναφερθείσες θέσεις έχουν πλέον υιοθετηθεί και προβάλλονται επιτακτικά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η θέση της πατρίδας μας ενισχύεται πολιτικά και διπλωματικά,με την συνεχή επιδίωξη της Κυβέρνησης να χτίζει και να ενδυναμώνει συμμαχίες.Στο πεδίο των ζητημάτων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας υπογράψαμε με την Ιταλία συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με την Αίγυπτο μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, συμφωνήσαμε με την Αλβανία την κοινή προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την μεταξύ μας οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.Επιπλέον, επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα μας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ασκώντας το μονομερές δικαίωμά μας, το οποίο είναι απολύτως κατοχυρωμένο από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα συμβατικού και εθιμικού χαρακτήρα. Προχωρήσαμε στην σύναψη αμυντικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με συμμάχους χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν κ.ά.

Η Ελλάδα διεκδικεί, πλέον, ενεργό ρόλο στις εξελίξεις της ευρύτερης «γειτονιάς» της και αναδεικνύεται σε στρατηγικό εταίρο και θεματοφύλακα της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού και οι συνεχείς επισκέψεις του Υπουργού των Εξωτερικών ην Λιβύη, τα οποία σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, επιβεβαιώνουν τις διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας στην αποκατάσταση της επικοινωνίας και αναδεικνύουν την συμμετοχή της στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Λιβύη.

Παράλληλα με τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, εργαζόμαστε, ως κράτος, όλο αυτό το διάστημα, με σοβαρότητα και συνέπεια, και στο επιχειρησιακό σκέλος, ενισχύοντας τον αποτρεπτικό μηχανισμό, που διαθέτει η χώρα, τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ο προϋπολογισμός για την Άμυνα ενισχύθηκε για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, κατά 63%(κατά περίπου 2,1 δισ. Ευρώ). Η Ελλάδα εκπέμπει συνεχώς ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ισχύος. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για να προστατεύσουμε και να οχυρώσουμε την ειρήνη μας και, ταυτόχρονα, να εγγυηθούμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύοντας συνεχώς την ασφάλεια της χώρας, με επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας και, ιδίως, με την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.Αναβαθμίζουμε τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τα ελικόπτερα «Απάτσι». Ψηφίστηκε, ήδη, από την Βουλή η σύμβαση απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Επίσης,προχωρούμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ και δρομολογείται η απόκτηση-ναυπήγησης νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Προχωρούμε στην προμήθεια των νέων ελικοπτέρων “Romeo”, με εξαιρετικές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, καθώς και στην προμήθεια νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται ότι στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων θα εισάγονται 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 που εισήγοντο τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό τον άξονα κινούνται και οι πρωτοβουλίες της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία έχω την ευθύνη να προεδρεύω. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 συναντήσεις/τηλεδιασκέψεις με  εκπροσώπους κρατών (με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, πολλούς Υπουργούς Εξωτερικών), πρέσβεις, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και ομολόγους των αντιστοίχων επιτροπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάσαμε στα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και ενισχύσαμε περαιτέρω τους δεσμούς της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μας,προάγοντας εν τοις πράγμασι τον θεσμό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Με αυτή την ατζέντα προχωρήσαμε και στην διεξαγωγή κοινών συνεδριάσεων της ελληνικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τις αντίστοιχες Επιτροπές της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Είναι δε προγραμματισμένες αντίστοιχες συνεδριάσεις και με τις επιτροπές άλλων κράτων. Επιδιώκουμε αυτές τις κοινές συνεδριάσεις διότι πιστεύουμε στον θεσμό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.  Η ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους βουλευτές από άλλα Κοινοβούλια είναι εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη. Επίσης, τον Αύγουστο του 2020, με τις τουρκικές προκλήσεις που λάμβαναν χώρα, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αποστείλουμε μία επιστολή σε όλους τους ομολόγους μου και τα μέλη των αντιστοίχων Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας των Κοινοβουλίων των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σκοπός μας ήταν να τους ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στην περιοχή, να καταγγείλουμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και να θέσουμε το ζήτημα της προκλητικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη.

Η λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αναβαθμίζεται συνεχώς.Από τις λιγότερες από δέκα συνεδριάσεις που γινόντουσαν κάθε χρόνο στο παρελθόν, ξεπεράσαμε φέτος τις εξήντα, με παρουσία πολλών Υπουργών (Άμυνας, Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου κ.ά.) στις συνεδριάσεις, προκειμένου να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των μελών της επιτροπής για τρέχοντα ζητήματα της αρμοδιότητάς τους. Πέραν των Υπουργών, προσεκλήθησαν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες στην Επιτροπή, όπως ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, ενώ φιλοξενήθηκαν στην Επιτροπή και πολλοί άλλοι, όπως τα μέλη της Σχολής Άμυνας Επιτελών του ΝΑΤΟ.

Με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Με δυναμισμό, πρωτοβουλίες και εξωστρέφεια. Υπήρξαν, δυστυχώς, στο παρελθόν, ακόμη και μέσα στην Ελλάδα και, μάλιστα, από ανθρώπους που χάραζαν πολιτική στην πατρίδα μας, απόψεις υπέρ του κατευνασμού. Μια πολιτική που δεν απέδωσε απολύτως τίποτα.Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.Εμείς εργαζόμαστε για την ειρήνη, έχοντας ως βάση και γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, επιδεικνύοντας απόλυτη προσήλωση και σεβασμό σε αυτό. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι – και είμαστε έτοιμοι- να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, παράλληλα με τις ισχυρές συμμαχίες που οικοδομούμε. Μία χώρα όπως η Ελλάδα, στη γειτονιά που βρίσκεται, πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Και το πράττουμε, οχυρώνοντας την ειρήνη και την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Προσερχόμαστε με καλή πίστη στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για να ορίσουμε τους όρους υπό τους οποίους θα συζητήσουμε για την μία και μοναδική διαφορά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή, την οριοθέτηση της της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Παράλληλα, όμως, είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία μας έναντι οιασδήποτε αμφισβήτησης.