Όχι στη δόμηση στα πρώην στρατόπεδα

από Νοτοπούλου Kατερίνα
sms

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που διψάει για ελεύθερο χώρο και για πράσινο και για αυτό, το πρώτο που επιχειρήσαμε ως κυβέρνηση, ήταν να βρούμε και να παραδώσουμε στους πολίτες ελεύθερους χώρους, όπως το Στρατόπεδο Παύλου Μελά δυτικά και το Στρατόπεδο Κόδρα στα ανατολικά.

Οι ελεύθεροι χώροι αποτέλεσαν προτεραιότητα για εμάς, προμετωπίδα των παρεμβάσεων μας. Έτσι, μετά από χρόνια απραξίας υπήρξε αποδεδειγμένα η πολιτική βούληση, αλλά και οι ενέργειες, ώστε να επιλυθούν οριστικά τόσο το ιδιοκτησιακό ζήτημα όσο και το θέμα της αξιοποίησης αυτών των χώρων.

Tο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά αποδόθηκε εξολοκλήρου στην τοπική κοινωνία, αποφεύγοντας την οικοδόμηση σημαντικού μέρους του, ενώ έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την υλοποίηση του πρώτου μητροπολιτικού πάρκου. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων ακόμα και σε διοικητικά ζητήματα, το έργο ωρίμασε σε ταχύτατους ρυθμούς, ώστε οι πρώτες δημοπρατήσεις να είναι προ των πυλών.

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς η διαδικασία αυτή να αποτελέσει πιλότο και για τις άλλες περιπτώσεις απόδοσης των ανενεργών στρατοπέδων που είχαν ξεκινήσει, η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να ανατρέπει το σχεδιασμό αυτό. Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό, αλλά πρωτίστως ότι επιδεικτικά και προκλητικά αγνοεί τη φωνή της τοπικής κοινωνίας. Διαβλέποντας τις εξελίξεις αυτές,  σε συνέχεια δημόσιων τοποθετήσεων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας, δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο, ελπίζοντας ότι την ύστατη στιγμή θα ενεργοποιήσουμε τη φωνή της λογικής. Μάταια.

Κατά την προσφιλή τους τακτική, οι αρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών απέφυγαν να δώσουν σαφής απαντήσεις στα ερωτήματα μας σχετικά με τις προθέσεις τους: υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και επιχειρηματικό σχέδιο, όπως διατείνονται; Εάν ναι, ποιο είναι αυτό και γιατί δεν έχει τεθεί υπόψη της τοπικής κοινωνίας; Γιατί αγνοήθηκαν οι κατευθύνσεις της διαβούλευσης που  πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Παύλου Μελά, όπου διεξοδικά κατατέθηκαν απόψεις φορέων και πολιτών και ομόφωνα έγιναν αποδεκτές από το δημοτικό συμβούλιο;

Δυστυχώς, όπως αναμέναμε, ουσιαστική απάντηση δεν λάβαμε. Αντ’ αυτού μάθαμε ότι “το ζήτημα της βιώσιμης ανάπλασης και αξιοποίησης των αστικών στρατοπέδων είναι διεθνές και οι χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικές πρακτικές“, αλλά και ότι “η πρόταση του Δήμου Παύλου Μελά κρίθηκε καταφανώς μη συμφέρουσα, ετεροβαρής και μη εδραζόμενη στην ισχύουσα νομοθεσία “.

Οι τοποθετήσεις αυτές, δεν απαντούν στην ουσία των ερωτημάτων μας, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον. Το μέιζον είναι ότι υποκρύπτουν μια ανατροπή στη συνολική στρατηγική αξιοποίησης των ελεύθερων, αδόμητων χώρων και δη των πρώην στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων.

Γίνεται σαφές ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να εξετάσει από την αρχή τις διαδικασίες παραχωρήσεων, επαναφέροντας στην ατζέντα την οικοπεδοποίηση τους υπό τον «επενδυτικό» μανδύα των εργολάβων ΣΔΙΤ.

Δώσαμε μάχες για να αποτρέψουμε τη δόμηση του πρώην στρ. Παύλου Μελά και την προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών χρηματοδοτικής και μελετητής ωρίμανσης για την δημιουργία ενός πρότυπου μητροπολιτικού πάρκου. Σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς, αλλά και τους πολίτες. Επανερχόμαστε όμως από ότι φαίνεται στην εποχές που το ΤΕΘΑ και τα εργολαβικά συμφέροντα ορίζουν τους κανόνες πολεοδομικής ανάπτυξης.

Η Θεσσαλονίκη όμως, μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές πόλεις σε ποσοστά πρασίνου, έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους, που θα αναβαθμίσουν το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Δεν πρέπει να αφήσουμε την αξιοποίηση αυτών των ελάχιστων χώρων στη γραφειοκρατία και τις δεσμεύσεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Με την πολιτική βούληση και την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μπορούν να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Το παράδειγμα του πρώην στρ. Παύλου Μελά πρέπει να αποτελέσει οδηγό στη σκέψη και στις πράξεις μας.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην ΥΜΑΘ