Ο Τζιτζικώστας και οι εσωκομματικές εκλογές στη NΔ

από Team MyPortal.gr
sms

Ζεσταίνεται το εσωκομματικό κλίμα στη Νέα Δημοκρατία ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.  Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στη Θεσσαλονίκη είναι πως τα ονόματα των υποψηφίων που ακούγονται για τις θέσεις των προέδρων των δύο ΔΕΕΠ (πρώην Νομαρχιακές Επιτροπές) έχουν μεν αυτόνομη κομματική πορεία αλλά ανήκουν παράλληλα και στο στενό περιβάλλον του Απόστολου Τζιτζικώστα και έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στην ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης στην οποία θα συνενωθούν οι τρεις Νομαρχιακές της Α’ Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά θα αποτελεί μια υπερ-ΝΟΔΕ.  Για εκεί ακούγεται το όνομα του Θόδωρου Μητράκα, προέδρου ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα, που παράλληλα όμως είναι περιφερειακός σύμβουλος της “Αλληλεγγύης” και με πρόταση Τζιτζικώστα εκλέχθηκε πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Στη ΝΟΔΕ Β’ Θεσσαλονίκης ακούγεται πως θα ξανακατέβει ο Θωμάς Βράνος, που εκτός απο πρόεδρος της “ΑΝΕΘ” είναι και στενός συνεργάτης του κ. Τζιτζικώστα και είχε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο του 2019 και τις περιοδείες του Περιφερειάρχη.

Αν κατέβουν τελικά Μητράκας και Βράνος θα είναι, βάσει των εσωκομματικών δυνάμεων, τα φαβορί για την εκλογή.

Το κλίμα βέβαια στο εσωτερικό της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με το 2016 και τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές που είχαν γίνει επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη και είχαν παρατηρηθεί πολλές “κόντρες” στις εκλογές για τις Νομαρχιακές.  Τότε στη Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι που είχαν στηριχθεί από τους “προεδρικούς” είχαν ηττηθεί.   Εκείνη την περίοδο οι σχέσεις Μητσοτάκη με τον Τζιτζικώστα δεν ήταν σε καλό επίπεδο και ο περιφερειάρχης ασκούσε δημόσια κριτική για τις επιλογές του νέου προέδρου της ΝΔ.

Σημειωτέον πως με την εκλογή του ο πρόεδρος της ΝΔ είχε διατηρήσει επί εξάμηνο περίπου στη θέση του τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης Μηνά Σαμαντζίδη ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές είχε ταχθεί στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα.  Μετά προχώρησε σε αλλαγές και αντικαταστάσεις που άγγιξαν και στελέχη που είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, κυρίως στη γραμματεία Οργανωτικού.

Σήμερα οι σχέσεις του Προέδρου της ΝΔ και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε άριστο επίπεδο.