O ΣΥΡΙΖΑ, ο Μπουτάρης και η “Πρωτοβουλία” – Μια συνεργασία, πολλές αντιδράσεις

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Παρασκευή 25 Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει σε δηλώσεις του μπροστά στο Δημαρχείο την υποστήριξή του σε μια νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αιφνιδιάζονται από την εξέλιξη καθώς κανείς δεν την γνώριζε αν και κανείς δεν απέκλειε ως ενδεχόμενο (ΣΥΡΙΖΑ: Όλα ανοικτά για Δήμο, ακόμη και στήριξη σε Μπουτάρη) όπως βεβαίως και της “Πρωτοβουλίας”. Οι όροι αυτής της συνεργασίας και πως αυτή θα φθάσει στην κάλπη του επόμενου Μαΐου προκάλεσαν από την πρώτη ημέρα προβληματισμό αλλά και διαφωνίες στο εσωτερικό της παράταξης που ασκεί τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κλίμα προβληματισμού στην Πρωτοβουλία μετά τη στήριξη Τσίπρα σε Μπουτάρη).

Λίγες ημέρες μετά συνεδριάζει η “Πρωτοβουλία” και ο Γιάννης Μπουτάρης, υπό τους προβληματισμούς αυτούς πολλών της δημοτικής του ομάδας, ξεκαθαρίζει: “δεν είμαι, ούτε θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ”. Κατά πληροφορίες λέει παράλληλα σε κάποιους στενούς του συνεργάτες να προσέξουν και να κινηθούν κυρίως στο χώρο της κεντροδεξιάς. Την ίδια ώρα όμως τίθεται ένα ανάλογο διακύβευμα για τις επόμενες εκλογές με αυτό που έθεσε ο πρωθυπουργός. (Η “Πρωτοβουλία” θέτει το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών).

Το θέμα απασχολεί και συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης ενώ αποφασίζεται να γίνει συνάντηση με τον δήμαρχο. Ο Γιάννης Μπουτάρης, τους αφήνει λίγο χρόνο στο… περίμενε και τελικά δέχεται την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην οποία συμμετέχει και η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της “Ανοικτής Πόλης” και γίνεται συζήτηση για τον τρόπο συνεργασίας. (Η συνάντηση του Μπουτάρη με τον ΣΥΡΙΖΑ­).

Εκείνες τις ημέρες ξεκινούν και πληροφορίες πως ο Γιάννης Μπουτάρης δεν αποκλείει ξεχωριστή κάθοδο των δύο παρατάξεων και συνεργασία στον δεύτερο γύρο, προβληματισμένος από το ότι θα εισπράξει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. (Μπουτάρης: Να κατέβουμε ξεχωριστά με το ΣΥΡΙΖΑ) Που θα προστεθεί και στα εσωτερικά προβλήματα που έχει στη 2η θητεία της η “Πρωτοβουλία” και την αναμενόμενη φθορά μετά απο δύο θητείες διοίκησης, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις.

Την επομένη ημέρα του δημοσιεύματος η διοίκηση του Δήμου εκδίδει ανακοίνωση επιχειρώντας να το διαψεύσει (Πρωτοβουλία: Δεν αποδεχόμαστε κομματικά χρίσματα) ενώ ο συντονιστής της “Πρωτοβουλίας” Νίκος Φωτίου παραχωρεί συνέντευξη στον FM100 για να στείλει το μήνυμα περί κοινής καθόδου των δύο παρατάξεων. (Συντονιστής Πρωτοβουλίας: Πως θα συνεργαστούμε με το ΣΥΡΙΖΑ). Στη συνέντευξη αυτή υπήρξαν αντιδράσεις συμβούλων και στελεχών της παράταξης ακόμη και δημόσια στο facebook (Στελέχη της Πρωτοβουλίας κατά της συνένωσης με την Ανοικτή Πόλη) και αντιπαραθέσεις στα σχόλια ορισμένων σχετικών αναρτήσεων, πίσω από τις οποίες κρύβεται ο σκεπτικισμός για τη συνεργασία “Πρωτοβουλίας” με ΣΥΡΙΖΑ και ποια μορφή αυτή μπορεί να πάρει. Χαρακτηριστικά τα σχόλια των δημοτικών συμβούλων Ανέστη Τελίδη και Χασδάι Καπόν επί όσων υποστήριξε ο κ. Φωτίου αλλά και η ανάρτηση του ιδρυτικού του ιδρυτικού στελέχους της “Πρωτοβουλίας”, καθηγητή του ΑΠΘ, Ορέστη Καλογήρου: “Ως ένα από τα 10-15 ιδρυτικά μέλη της “Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη” το καλοκαίρι 2006 λυπάμαι βαθιά για την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας που βάζει το ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις (sic). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τα οράματα της Πρωτοβουλίας όπως αυτή έδρασε για πολλά χρόνια. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται έναν νέο κοινωνικό συμβόλαιο των αδέσμευτων πολιτών και όχι συμμαχίες χωρίς αρχές με εκείνους που την πολέμησαν λυσσαλέα. Ο Γιάννης Μπουτάρης πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πόλη. Χρέος όσων τον στηρίξαμε είναι να διαφυλάξουμε την υστεροφημία του. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει”.

Προβληματισμοί που άλλοι στηρίζονται σε λόγους εσωτερικών ισορροπιών στην παράταξη και άλλοι σε κεντρικής πολιτικής καθώς για κάποιους ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ‘κόκκινο πανί”. Εξελίξεις και τελικές αποφάσεις απο Σεπτέμβριο.