Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες

από Team MyPortal.gr
sms

Της Άννας Ευθυμίου, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ύψους 5,5 δις ευρώ, απευθύνονται σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες που έχει χτυπηθεί καίρια από τις συνεχόμενες κρίσεις, μνημονιακή, πανδημική, ενεργειακή. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι, που «σήκωσαν στην πλάτη» τους το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, από τον Ιανουάριο του 2023 θα δουν για πρώτη φορά μετά από το 2008 αυξήσεις στις συντάξεις τους. Επίσης, οι ιατροί θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθόσον η διετής πανδημική κρίση ανέδειξε τα κενά και τις παθογένειες του συστήματος και η κυβέρνηση και με την εξαγγελία της αύξησης του μισθού τους επιχειρεί να εξορθολογίσει.
Συμπληρωματικά, ιδιαίτερα σημαντική κατά την άποψη μου είναι και η εξαγγελία του προγράμματος στέγασης των νέων ζευγαριών, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα στο δημόσιο λόγο μου. Εκπροσωπώντας τη νέα γενιά φύσει και θέσει πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μείζονος σημασίας η διευκόλυνση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας στα νέα ζευγάρια, με σκοπό να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα οικογένεια.
Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική εξαγγελία του Πρωθυπουργού αποτελεί η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που θα μετατρέψουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζόμενων τους από μερική σε πλήρη απασχόληση, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας. Η πρωθυπουργική αυτή εξαγγελία με γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι είχα απευθύνει την πρόταση αυτή στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη από τις αρχές του 2022 και την είχα πολλές φορές αναδείξει στις δημόσιες τοποθετήσεις μου ως εξαιρετικά επωφελή τόσο για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, όσο και για τους εργαζόμενους.
Από την άλλη πλευρά, οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύλογο να έχουν θετικό αντίκτυπο. Όμως, πόσο ρεαλιστικές είναι να εφαρμοστούν; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα και η απάντηση του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου είναι αρνητική, γιατί η κοστολόγησή τους ανέρχεται σε 23,5 δισ. ευρώ μέτρα για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.
Είναι κατανοητή η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη μεσαία τάξη που στραγγάλισε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Ωστόσο, το μείγμα της πολιτικής που ακολούθησε, δηλαδή η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ήταν δική του πολιτική επιλογή. Και μπορεί μεν να ήταν επωφελές το «μαξιλάρι» των 37 δις που άφησε στα δημόσια ταμεία, ωστόσο δε θα ήταν λιγότερο επωφελές αν είχε προτιμήσει να θεσπίσει πιο λίγα οικονομικά μέτρα για τη μεσαία τάξη και αντί για 37 δις να αφήσει για παράδειγμα 34 δις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, υπό το παραπάνω πρίσμα, προτίμησε να θεσπίσει για τα 2/3 των συνταξιούχων το λογιστικό τρικ της προσωπικής διαφοράς, κάνοντάς τους στην ουσία να χρωστάνε και σήμερα κάποιοι εξ αυτών να μη δουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους που θα πραγματοποιηθούν από 01-01-2023.
Καταλήγοντας, μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα με απρόβλεπτα οικονομικά δεδομένα. Είναι σημαντικό η Κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει ουσιαστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όσο της επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα κοινωνικών παροχών.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 24-9-2022)