Ο Νίκολας Κέιτζ δείχνει τις ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη: «Είμαι τρομοκρατημένος»

από Team MyPortal.gr
sms

Το cult σύμβολο του Χόλιγουντ, ο αγαπημένος Νίκολας Κέιτζ, αντιμετώπισε για άλλη μια φορά τους φόβους του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στις τέχνες, παραδεχόμενος ότι είναι «τρομοκρατημένος» για τις πιθανές δυνατότητές της.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα στη βιομηχανία του κινηματογράφου, ήταν αδιάκοπη, με τους ηθοποιούς να φοβούνται ότι θα θεωρηθούν πλεονάζοντες στις απαιτήσεις λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων. Αυτή η ανησυχία έπαιξε σημαντικό ρόλο στις απεργίες του Χόλιγουντ το 2023, καθώς οι ηθοποιοί έδειξαν τη δύναμή τους σταματώντας τις παραγωγές για το ευρύτερο, μακροπρόθεσμο καλό.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να εισχωρεί στην κινηματογραφική βιομηχανία και έχει βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής, οι ηθοποιοί παραμένουν ανεκτίμητοι, αλλά ο Κέιτζ γνωρίζει ότι αυτό μπορεί να μην συνεχίσει να ισχύει για πάντα.

Τα τελευταία σχόλια του Κέιτζ προκύπτουν αφού ο James Hawes, διευθυντής του Slow Horses της Apple TV, προειδοποίησε ότι ένα πρόγραμμα που δημιουργείται από AI είναι αναπόφευκτο, δηλώνοντας:

«Η καλύτερη εικασία ήταν τρία έως πέντε χρόνια. Κάποιος θα πει, “Δημιουργήστε μια σκηνή σε ένα δωμάτιο ER όπου μπαίνει ένας γιατρός και έχει σχέση με μια γυναίκα, και φλερτάρουν και κάποιος πεθαίνει στο τραπέζι” και το [AI] θα αρχίσει να τη δημιουργεί».

Το 2023, όταν η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη έφτασε στα ύψη, ο Κέιτζ εξέφρασε για πρώτη φορά τις ανησυχίες του, λέγοντας στη Yahoo, «Το AI είναι ένας εφιάλτης για μένα. Είναι απάνθρωπο. Δεν μπορείς να έχεις κάτι πιο απάνθρωπο από την τεχνητή νοημοσύνη».

Και συνέχισε: «Απλώς θα κλέψουν το σώμα μου και θα κάνουν ό,τι θέλουν με αυτό μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Με τρομάζει αυτό».

Στη συνέχεια, ο Cage μίλησε με δυστοπικούς όρους για την τεχνητή νοημοσύνη, προσθέτοντας: «Με κάνει να αναρωτιέμαι, ξέρετε, πού θα καταλήξει η αλήθεια των καλλιτεχνών; Πρόκειται να αντικατασταθεί; Θα μεταμορφωθεί; Πού θα είναι ο χτύπος της καρδιάς; Δηλαδή, τι θα κάνεις με το σώμα και το πρόσωπό μου όταν θα πεθάνω; Δεν θέλω να κάνεις τίποτα με αυτό!»

Ενώ ο Cage είναι κατανοητό ότι ανησυχεί για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα δημιουργικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Netflix, Ted Sarandos, προσπάθησε πρόσφατα να υποτιμήσει τις συζητήσεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη επρόκειτο να αναλάβει. Παρατήρησε: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να πάρει τη δουλειά σου».

Το αφεντικό του Netflix περιέγραψε επίσης την τεχνητή νοημοσύνη ως «φυσικό είδος προόδου των πραγμάτων που συμβαίνουν στον δημιουργικό χώρο σήμερα», υποδεικνύοντας ότι η πλατφόρμα δεν θα είχε αναθυμιάσεις για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία εάν ενίσχυε το προϊόν.