Ο Ερντογάν θέλει πρόωρες εκλογές στις 14 Μαΐου

από Team MyPortal.gr
sms

ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία του Ιουνίου, δίνοντας στην αντιπολίτευση λιγότερο από πέντε μήνες για να ορίσει υποψήφιο.

«Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο αείμνηστος Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “αρκετά, ο λαός έχει τον λόγο”», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, όπως αναφέρει το Bloomberg. Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου ερμηνεύτηκαν ως υπαινιγμοί για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Ερντογαν, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, επικαλείται συχνά – ως πηγή έμπνευσης – τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 πριν εκτελεστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να διεξαχθούν πριν από τον Ιούνιο. “Έχουμε πέντε μήνες, κανένα διάλειμμα για πέντε μήνες”, είχε δηλώσει.

Πάντως, παρόμοια ημερομηνία έθεσε και η αντιπολίτευση με τον αρχηγό του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να δηλώνει σε συνέντευξη: “Φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου”. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κοινό υποψήφιο, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου έχει αφήσει πολλές φορές να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να κατέβει στις εκλογές.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο πρόεδρος πρέπει να κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων για μια νίκη στον πρώτο γύρο.

Η ημερομηνία της 14ης Μαΐου θα απέφευγε τη γιορτή του Ιντ αλ-φιτρ και τις σχολικές διακοπές, γεγονός που καθιστά πιο πιθανή την υψηλή συμμετοχή.