Ο εφιάλτης του σχολικού εκφοβισμού

από Φιλιοπούλου Ασημίνα
sms

Το παιδικό και εφηβικό bullying είναι μία μορφή νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζει διαρκώς αυξητική πορεία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθόσον σχεδόν οι μισοί ανήλικοι έχουν πέσει θύματα, είτε κοινωνικού είτε σωματικού, είτε ηλεκτρονικού εκφοβισμού .

Τα περιστατικά εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο μεταξύ των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού, στο γυμνάσιο αλλά και στο λύκειο. Το bullying έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και εφήβων και ως φαινόμενο μας αφορά όλους.

Σύμφωνα με έρευνες, το περιβάλλον του σχολείου και οι εμπειρίες των παιδιών σε αυτό επιδρούν, θετικά ή αρνητικά, σε πολλές πτυχές της ανάπτυξής τους, στην αυτοεικόνα τους, στην αυτοεκτίμηση, στη συμπεριφορά τους, στις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους , αλλά ακόμη και στη μάθηση.

Η έμφαση πλέον δεν πρέπει να δίνεται μόνον στη μετάδοση γνώσης, αλλά και στο “κλίμα” που υπάρχει μέσα στην τάξη, δηλαδή στην ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των μαθητών.

Ένα καλό συναισθηματικό κλίμα μέσα στο σχολείο αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την πρόληψη του bullying.

Άλλωστε, εκτός από τους θύτες και τα θύματα ,υπάρχει κι ο μεγάλος αριθμός των παιδιών παρατηρητών”, που παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν και δεν παίρνουν θέση ή παίρνουν υποστηρικτική θέση προς τους “δυνατούς”, δηλαδή τους θύτες, στάση που καθορίζει σημαντικά τη διατήρηση και την ενίσχυση του φαινομένου.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί :

α) επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την πρόληψη, αναγνώριση και τους ορθούς τρόπους διαχείρισης των περιστατικών

β)ενημέρωση και συμβουλευτική όλων των γονέων με στόχο την ενεργή τους συμμετοχή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου

γ)προγράμματα σε όλα τα σχολεία για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στους μαθητές, της αλληλεγγύης, της κατανόησης της διαφορετικότητας, της κατανόησης των περιστατικών bullying και των τρόπων διαχείρισής τους εκ μέρους τους.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ανάλογα προγράμματα δεν έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλη έκταση στη χώρα μας, με αποτέλεσμα την άγνοια και τη μη ορθή αντιμετώπισή τους από όλες τις πλευρές των εμπλεκομένων.

Ως εκ τούτου, απελπισμένοι γονείς αναγκάζονται να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για προστασία των παιδιών τους, καθόσον εκφάνσεις του bullying συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις, είτε για τα ίδια τα παιδιά (αν αυτά έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος), είτε για τους γονείς τους ή τους εκπαιδευτικούς (παραμέληση εποπτείας), ενώ παράλληλα υφίσταται και αστική τους ευθύνη για αποζημίωση του θύματος.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τα σχολεία, αλλά και εν γένει για τους δημότες της, η δημοτική αρχή μπορεί να οργανώσει κατάλληλα προγράμματα ενημέρωσης, τόσο για τους μαθητές, όσο και για γονείς και εκπαιδευτικούς, όπως και παρεμβάσεις για τη διαχείριση περιστατικών.

Έχουμε τη γνώση, τη βούληση και μπορούμε να το κάνουμε!