«Ο Χαλεπάς με τη ματιά των μαθητών» από αύριο στο Τελλόγλειο

από Team MyPortal.gr
sms

Γράμματα και σκίτσα μαθητών, εμπνευσμένα από το έργο και τη ζωή ενός από τους πιο διακεκριμένους γλύπτες της νεότερης Ελλάδας, του Γιανούλη Χαλεπά, πρωταγωνιστούν στην έκθεση με τίτλο «Ο Χαλεπάς με τη ματιά των μαθητών», που ανοίγει αύριο για το κοινό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, ταυτόχρονα με τα εγκαίνια της έκθεσης «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη».

Τα έργα προέκυψαν μετά από την επίσκεψη διακοσίων σχολείων με περισσότερους από 9.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο γλύπτη. Εκεί τα παιδιά περιηγήθηκαν σε επιλεγμένα έργα, έμαθαν για την ταραγμένη ζωή του Χαλεπά και συνδέθηκαν μαζί του, μαθαίνοντας περισσότερα για τις περιόδους της εικαστικής παραγωγής του.

Μετά από την κάθε περιήγηση -και στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων εικαστικού περιεχομένου και στα ολοκληρωμένα μουσείο- εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, οι μαθητές από Δ’ Δημοτικού και πάνω, κλήθηκαν είτε να γράψουν ένα γράμμα απευθυνόμενο στον μεγάλο γλύπτη, είτε να επιλέξουν ένα γλυπτό που τους έκανε εντύπωση ή τους συγκίνησε περισσότερο και να προσπαθήσουν να το αποδώσουν με τον δικό τους τρόπο, χρησιμοποιώντας μολύβι ή κάρβουνο.

Από μια πληθώρα εξαιρετικών κειμένων και σκίτσων, επιλέχθηκαν με δυσκολία κάποια, τα οποία παρουσιάζονται στον δεύτερο όροφο του Τελλόγλειου. Παράλληλα, τη μικρή αυτή έκθεση συμπληρώνουν ογδόντα σκίτσα του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα, τα οποία φιλοτέχνησε στον χώρο της έκθεσης κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του μεγάλου γλύπτη και το κοινό.

Το ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού είναι: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ