Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής για το Τόκιο, Μ. Φυσεντζίδης: «Φειδωλοί στις προβλέψεις μας λόγω οικονομικής κρίσης»

από Team MyPortal.gr
sms

Το όνομα του Μιχάλη Φυσεντζίδη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χώρο του Ολυμπιακού ταεκβοντό αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Παρά το γεγονός ότι η επαγγελματική του ενασχόληση έχει να κάνει με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο ίδιος έχει πάθος με το κομμάτι του αθλητισμού, το οποίο έχει υπηρετήσει και συνεχίζει να το υπηρετεί από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Σήμερα, εκτός από Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό (World Taekwondo Europe) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ), είναι μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) και λίαν προσφάτως ορίστηκε -παμψηφεί- να ηγηθεί της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Συγγραφέας βιβλίων αθλητικού και φιλοσοφικού περιεχομένου, ο Μιχάλης Φυσεντζίδης, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για τη θέση του αρχηγού που του ανατέθηκε από την Ολομέλεια της ΕΟΕ και την οποία κατά το παρελθόν είχαν υπηρετήσει μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού.

Ο διευθυντής αγωνιστικού τομέα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», αναφέρθηκε στις… σκιές που έπεσαν στο Ολυμπιακό Κίνημα λόγω των όσων διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, στις συνθήκες που επικρατούν στον ελληνικό αθλητισμό ελέω οικονομικών δυσχερειών αλλά και στο Ολυμπιακό ταεκβοντό. Το άθλημα που βρίσκεται στη θέση του σημαιοφόρου των μαχητικών τεχνών στην Ελλάδα και το οποίο μέσα στο 2017 πρόσφερε στη χώρα μας πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφέρθηκε στη νέα γενιά του ελληνικού ταεκβοντό και τις πιθανότητες που συγκεντρώνει για να βρεθεί σε 2.5 χρόνια από σήμερα στο Τόκιο, στις τέσσερις παγκοσμίου επιπέδου διοργανώσεις που φιλοξένησε εφέτος η Ελλάδα (σε Ρόδο και Αθήνα), αλλά και στις εικόνες που έχει αποκομίσει ο ίδιος στην πορεία της ενασχόλησής του με τα κοινά του ελληνικού αθλητισμού.

Η συνέντευξη του Μιχάλη Φυσεντζίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: H Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σας ανέδειξε ομόφωνα αρχηγό αποστολής για τους Αγώνες του Τόκιο. Μια θέση, την οποία έχουν υπηρετήσει κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού…

«Η ομόφωνη εκλογή μου στη θέση του αρχηγού της Ολυμπιακής αποστολής του 2020 είναι εξαιρετική τιμή και μία από τις ελάχιστες που μπορεί να βιώσει κανείς. Διανύοντας την 4η θητεία μου στην Ολυμπιακή Επιτροπή και ενεργή δράση δεκαετιών δίπλα στους αθλητές, τόσο του ταεκβοντό όσο και των άλλων ομάδων που εκπροσωπούσαν διεθνώς τη χώρα, μου δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσω τον ελληνικό αθλητισμό από μια ξεχωριστή θέση. Στόχος μου είναι η άριστη οργάνωση της ομάδας μας και κυρίως να παρασχεθούν στους αθλητές οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, ώστε εκείνοι απερίσπαστοι να προετοιμαστούν, να πετύχουν τον στόχο τους και να μας φέρουν διακρίσεις».

ΕΡ: Βρισκόμαστε σχεδόν 2.5 χρόνια πριν, όμως έχετε μια εικόνα για την παλιά αλλά και τη νέα γενιά αθλητών. Εκτιμάτε ότι ο ελληνικός αθλητισμός, δεδομένων των συνθηκών, θα είναι σε θέση πρωταγωνιστήσει στο Τόκιο;

«Οι Αγώνες του Τόκιο αποτελούν μεγάλη πρόκληση για μας μετά την παρουσία στο Ρίο. Πρέπει ωστόσο να είμαστε φειδωλοί στις προβλέψεις και κρίσεις μας γιατί είναι προφανές ότι η ψαλίδα με τις άλλες χώρες μεγαλώνει λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο οι επενδύσεις στον εθνικό αθλητισμό μειώνονται και έτσι κανείς δεν γνωρίζει υπό ποιες συνθήκες θα προετοιμαστούν οι αθλητές ως το 2020. Ελπίζω ότι η Πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε οι αθλητές μας να καταφέρουν ότι τους αξίζει, σε συνθήκες καθαρού αθλητισμού. Στο δύσκολο αυτό οικονομικό σταυροδρόμι, οφείλουμε πάντως ήδη ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιώτες που στέκονται κοντά στους αθλητές και τους δίνουν με τις χορηγίες τους την ευκαιρία να μένουν ανταγωνιστικά στους αγωνιστικούς χώρους».

ΕΡ: Οι σκιές που έπεσαν στη διπλή εκλογική διαδικασία στις τάξεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχουν σβήσει οριστικά και αμετάκλητα από τη στιγμή που Καπράλος και Κούβελος έδωσαν τα χέρια;

«Θέλουμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας. Να διδαχθούμε από λάθη και να μην τα επαναλάβουμε. Ήταν μια σκληρή, μια ασυνήθιστα κακή περίοδος για όλους. Έγιναν συμβιβασμοί, συμφωνίες, ο χρόνος θα δείξει αν πιστεύουμε όλοι σε αυτά. Ελπίζω ότι εφεξής όλοι θα λειτουργήσουν για το καλό του αθλητισμού».

ΕΡ: Η συμφωνία Καπράλου και Κούβελου είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αλλαγές σε διάφορες θέσεις. Τώρα, μερικές εβδομάδες μετά τη συναίνεση, υπάρχει έστω και ένα ψήγμα παραπόνου για την αποχώρησή σας από την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας;

«Υπηρετώ τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία για δεύτερη θητεία ως αντιπρόεδρος και μια θητεία ως μέλος. Πρόκειται για το κορυφαίο παγκοσμίως εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Ολυμπισμού. Κι εδώ πρέπει ν` αναγνωριστεί ότι ο Ισίδωρος Κούβελος έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην Ακαδημία. Υπάρχει πρόγραμμα, έχουμε στόχους και μεγάλη εκπαιδευτική ποιότητα και τα αποτελέσματα ήδη είναι αξιοσημείωτα. Συν τω χρόνω ήρθε και η αρχηγία της Ολυμπιακής ομάδας. Νιώθω απόλυτα καλυμμένος, με όρεξη και προσήλωση, ώστε να δώσουμε στο Ολυμπιακό Κίνημα της χώρας το καλύτερο δυνατό, αγωνιστικά και εκπαιδευτικά».

ΕΡ: Ο ελληνικός αθλητισμός αντιστέκεται σθεναρά απέναντι στις άσχημες συνθήκες που υπάρχουν λόγω οικονομικών συγκυριών. Το μαρτυρούν οι διεθνείς επιτυχίες σε πολλά αθλήματα. Το μυστικό είναι το φιλότιμο των αθλητών, των προπονητών αλλά και των όσων βρίσκονται πίσω από αυτούς, όπως τις ομοσπονδίες κλπ;

«Το μυστικό είναι κράμα πολλών παραμέτρων: ερασιτέχνες παράγοντες που αγαπούν το αντικείμενό τους και το αντιμετωπίζουν με απίστευτο επαγγελματισμό. Αθλητές και αθλήτριες με τρομερή κουλτούρα, οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και δεν κάνουν πίσω όσα εμπόδια κι αν βρίσκουν. Παιδιά που καταφέρνουν και αξιοποιούν το αθλητικό ταλέντο τους, προοδεύουν στο σχολείο, είναι εξαιρετικές προσωπικότητες. Προπονητές με μεγάλη ποιότητα και γνώση της δουλειάς τους, επιμορφωμένοι και σκληρά εργαζόμενοι. Και φυσικά οι ηρωικές ομοσπονδίες, οι οποίες παρά την απίστευτη συρρίκνωση των οικονομικών τους, καταφέρνουν και κρατούν το άθλημά τους όρθιο, ζωντανό, μαζεύουν όλο και περισσότερα παιδιά και συνδυάζουν υποδομή-διακρίσεις-προβολή της χώρας. Γι` αυτό και πολλοί Έλληνες αθλητικοί παράγοντες, διαπρέπουν σε διεθνείς αθλητικούς φορείς. Έτσι θα συνεχίζουμε, ενωμένοι και σκληροί, με νέο στόχο το Τόκιο».

ΕΡ: Μιας και μιλάμε για επιτυχίες ας αναφερθούμε και στο ελληνικό ταεκβοντό. Και το 2017 ήταν μια χρυσή χρονιά για το άθλημα.

«Το ελληνικό ταεκβοντό έχει στέρεες βάσεις εδώ και πολλά χρόνια. Έχει εργάτες σε όλα τα πόστα. Από την ομοσπονδία, τα σωματεία-μέλη, τους προπονητές. Όλοι μαζί, σε συνδυασμό με το απύθμενο ταλέντο που υπάρχει στους αθλητές και τις αθλήτριες μας, μας κάνουν βδομάδα πάρα βδομάδα να πανηγυρίζουμε και κάποιο μετάλλιο σε κάποια διοργάνωση. Ειδικά στις ηλικιακές κατηγορίες που αποτελούν το μέλλον του αθλήματος, το ελληνικό ταεκβοντό διαθέτει πολλούς και σπουδαίους αθλητές που μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο άμεσο μέλλον».

ΕΡ: Το γεγονός ότι η νέα γενιά φέρνει τις επιτυχίες είναι κάτι αν μη τι άλλο αξιοσημείωτο. Μπορεί αυτή η νέα γενιά να πετύχει όλα όσα και η χρυσή φουρνιά των Νικολαΐδη, Μουρούτσου, Μυστακίδου, Δροσίδου, Αθανασοπούλου και των υπολοίπων παιδιών που συγκροτούσαν την εκπληκτική εκείνη ομάδα

«Οι εποχές αλλάζουν. Το ίδιο και τα δεδομένα που υπάρχουν στο δύσκολο χώρο του αθλητισμού. Το βλέπουμε σε όλα τα αθλήματα κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι το ελληνικό ταεκβοντό διαθέτει αθλητές και αθλήτριες που μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα κατορθώματα της χρυσής γενιάς. Αυτή ήταν και παραμένει η βασική επιδίωξή μας. Το ελληνικό ταεκβοντό διαθέτει την πρώτη ύλη κι εμείς από την πλευρά μας κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά, στο μέτρο που μπορούμε λόγω οικονομικών συνθηκών, ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να γράψουν νέες χρυσές σελίδες στην Ιστορία του αθλήματος».

ΕΡ: Η φουρνιά των νέων αθλητών είναι ικανή να διεκδικήσει τις Ολυμπιακές προκρίσεις σε 2.5 χρόνια από σήμερα;

«Εννοείται πως ναι. Υπάρχει ένας σημαντικό αριθμός Ελλήνων αθλητών και αθλητριών που μπορούν να διεκδικήσουν αλλά και να εξασφαλίσουν θέσεις για το Τόκιο. Από την πλευρά της ομοσπονδίας γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερες αγωνιστικές εικόνες και εμπειρίες. Να είναι πανέτοιμοι τη στιγμή που θα διεκδικήσουν τις Ολυμπιακές προκρίσεις. Με τη βοήθεια και της τύχης, μπορούν να έρθουν περισσότερες από μία προκρίσεις. Οι προκρίσεις όμως είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών πραγμάτων και καταστάσεων».

ΕΡ: H Ελλάδα κατάφερε μέσα στο 2017 να διοργανώσει πολλές και σημαντικές παγκόσμιες διοργανώσεις του ταεκβοντό με τεράστια επιτυχία. Μάλιστα θα υπάρχει και συνέχεια και την επόμενη χρονιά… Ποιο είναι το μυστικό για να κάνεις επιτυχημένους αγώνες;

«Τεχνογνωσία, έμπειρο προσωπικό, πάθος για δουλειά και φιλότιμο. Αυτά είναι τα συστατικά για να μπορέσεις να κάνεις επιτυχημένους αγώνες. Το ελληνικό ταεκβοντό μέσα στο 2017, κατάφερε να φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις. Δύο στην Ρόδο και δύο στην Αθήνα. Διοργανώσεις που συγκέντρωσαν Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης και οι οποίες αποτέλεσαν πραγματική διαφήμιση για το άθλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Παγκόσμια Ομοσπονδία μας εμπιστεύτηκε εκ νέου δύο μεγάλες διοργανώσεις για το 2018, οι οποίες θα συμβάλουν και στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού».

ΕΡ: Εκτός όμως από διεθνείς διοργανώσεις, υπάρχουν και οι εγχώριες. Μια εξ αυτών, το Αγωνιστικό Φεστιβάλ Kim e Liu είναι το δικό σας «παιδί». Μεγάλη συμμετοχή μικρών παιδιών σε μια πραγματική γιορτή του αθλήματος. Για τη νέα χρονιά μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται κάτι μοναδικό …

«Είναι αλήθεια ότι ετοιμάζουμε κάτι μοναδικό. Ήδη με τους συνεργάτες μου εργαζόμαστε γι` αυτή τη διοργάνωση, λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές το πρώτο δίμηνο του νέου έτους. Το Kim e Liu θα περάσει σε νέο επίπεδο. Το αξίζει άλλωστε αφού πρόκειται για μια διοργάνωση που συγκεντρώνει περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, δηλαδή την επόμενη νέα γενιά του ελληνικού ταεκβοντό. Θέλουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω σε αυτά τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους που μοχθούν καθημερινά για να τα έχουν στο χώρο του αθλητισμού. Το Kim e Liue είναι αλήθεια ότι το νοιώθω σαν παιδί μου. Ξεκίνησε δειλά-δειλά, αλλά χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερο γεγονός που αντιλαμβάνονται και όσοι συμμετέχουν σε αυτό».

ΕΡ: Το ελληνικό ταεκβοντό είναι ο σημαιοφόρος των μαχητικών αθλημάτων στη χώρα μας. Σε αυτό έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συλλόγων πλέον έχει προπονητές με μεγάλη εμπειρία, με πανεπιστημιακή κατάρτιση αλλά και με τεράστια όρεξη για να βγάλουν πρωταθλητές.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων-μελών της ΕΛΟΤ κάνει σπουδαία δουλειά κι αυτό δεν δέχεται αμφισβήτησης από κανέναν. Με έμπειρους αλλά και ειδικά καταρτισμένους προπονητές, ανεβάζουν συνεχώς το επίπεδο του ελληνικού ταεκβοντό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι` αυτό. Και ναι, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το ελληνικό ταεκβοντό είναι εδώ και κάποια χρόνια, ο σημαιοφόρος των μαχητικών αθλημάτων στη χώρα μας. Το μαρτυρούν τα νούμερα των αθλητών που ασχολούνται με το ταεκβοντό και φυσικά οι πολλές και σημαντικές επιτυχίες μας σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΕΡ: Οι πρωτοβουλίες συνεχούς ενημέρωσης των προπονητών, φαντάζομαι ότι βοηθά συνολικά το χώρο του ελληνικού ταεκβοντό για την καλυτέρευση της ήδη εκλεπτυσμένης εικόνας που έχει δημιουργήσει όλα τα χρόνια.
«Η επιμόρφωση των ανθρώπων, πάνω στους οποίους έχεις αφήσει σημαντικό κομμάτι από την τύχη του αθλήματος, είναι επιβεβλημένη. Μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Και όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι τα εργαλεία επιμόρφωσης που τους προσφέρουμε, βοηθούν σημαντικά στη δουλειά που καλούνται να κάνουν στα σωματεία τους. Το κομμάτι της επιμόρφωσης είναι κάτι που δεν διαπραγματευόμαστε και θα το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

ΕΡ: Αίτηση για τη σχολή προπονητών έχουν κάνει περισσότερα από 300 άτομα. Τι δείχνει το υψηλό αυτό νούμερο για το άθλημα;
«Δεν μου έκανε έκπληξη το νούμερο αυτό. Δείχνει το αυτονόητο: ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το άθλημα του ταεκβοντό. Το γνωρίζαμε και τώρα το βλέπουμε στην πράξη. Είναι ευκαιρία για κάποιους να μπουν και επίσημα πλέον στο χώρο του ταεκβοντό. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους. Και φυσικά καλή δύναμη στα μέλη της επιτροπής».

ΕΡ: Να ξεφύγουμε λίγο από το κομμάτι ελληνικό ταεκβοντό και να πάμε στο ευρωπαϊκό. Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων παραγόντων;
«Η Ελλάδα, μαζί με 4-5 χώρες ακόμη, στα χρόνια που προηγήθηκαν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του πλαισίου λειτουργίας του ευρωπαϊκού ταεκβοντό και στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει περίοπτες θέσεις στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αποδεικνύει ότι στη χώρα μας υπάρχουν ικανοί παράγοντες που μπορούν να κατέχουν υψηλές θέσεις στον αθλητισμό και όχι μόνο».

ΕΡ: Οι ισχυροί δεσμοί φιλίας που έχετε με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, σας έχει επιτρέψει να γνωρίζετε από πρώτο χέρι, τις απόψεις του γύρω από το ελληνικό ταεκβοντό. Θα θέλατε να τις μοιραστείτε μαζί μας;
«Αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους ικανούς για να μπορέσουν ν` αναπτύξουν το άθλημα. Θαυμάζει το γεγονός ότι η χώρα μας, παρά τις όποιες δυσκολίες, μπορεί και ξέρει να ανταπεξέρχεται και να θριαμβεύει. Και γι` αυτό σε όποια ευκαιρία του παρουσιαστεί την επιβραβεύει. Ο Δρ. Τσο είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει στο ταεκβοντό. Στο πρόσωπο το Ελλήνων βλέπει τον εαυτό του κι αυτό είναι που θαυμάζει περισσότερο απ` όλα».

ΕΡ: Ο Μιχάλης Φυσεντζίδης βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια στον χώρο του αθλητισμού. Τι έχετε κερδίσει από την ενασχόλησή σας με τα κοινά του ελληνικού αθλητισμού;
«Θα σας απαντήσω αντίστροφα. Δεν νομίζω ότι έχω χάσει κάτι. Ίσως κάποιες στιγμές την ηρεμία του μέσου ανθρώπου. Όμως επειδή αισθάνομαι την αγάπη πολλών ανθρώπων στον χώρο του Αθλητισμού, σκέφτομαι ότι, ακόμα κι αν χάνω από την ηρεμία μου, ακόμα και αν χάνω από τον προσωπικό μου χρόνο, δεν με ενοχλεί. Η προσφορά από μόνη της σε γεμίζει και σε προσδιορίζει. Βεβαίως, έχω και κερδίσει αναγνωρισιμότητα, εμπειρία και πολλά μαθήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου. Ο Αθλητισμός είναι μία αξία που σταθμίζει τη ζωή όσων ασχοληθούν με αυτόν. Όμως, για να το εκφράσω όσο πιο απλά μπορώ, έχω κερδίσει το χαμόγελο των γύρω μου, τον καλό τους λόγο και την αναγνώριση τους για το έργο και την υπηρεσία που προσφέρω. Εμπειρία παραγωγική και αισθήματα αναντικατάστατα».

ΕΡ: Υπάρχει κάποια στιγμή σε όλη αυτή τη διαδρομή που να σας έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας;
«Ένα Ολυμπιακό μετάλλιο είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών στο άθλημα που υπηρετείς. Η χαρά της νίκης, η αξία που δίνει ποιότητα ακόμα και στην ήττα μετά τον αγώνα πολλές φορές αποτέλεσαν εμπειρίες που χαράχθηκαν στη μνήμη μου. Αυτό όμως που θα ξεχωρίσω, ακόμα και από το καθ’ εαυτό αθλητικό κομμάτι, είναι η προσφορά στην κοινωνία. Όταν προσφέραμε βοήθεια σε απόρους, σε πρόσφυγες, όταν δώσαμε υποτροφίες σε νέους και νέες. Σημαντικό στιγμή ήταν και η υλοποίηση του προγράμματος `Υποστηρίζω τον Αθλητή μου`, μέσω του οποίου 53 νέοι αθλητές συλλόγων της Ένωσης Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος, απέκτησαν αγωνιστική εμπειρία και εικόνες από δύο σπουδαία τουρνουά του εξωτερικού. Αυτά για μένα ήταν και παραμένουν μοναδικά. Η κοινωνική πλευρά του αθλητισμού είναι ό,τι χαραχθεί πιο βαθιά μέσα μου».

ΕΡ: Και μια ευχή ενόψει του νέου έτους;
«Υγεία και πάθος για δημιουργία. Γιατί ένας δημιουργικός άνθρωπος, μπορεί να φτάσει ψηλά. Και η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους που να διαπρέπουν και να διακρίνονται εντός και εκτός συνόρων».