Νικόλας Καρανικόλας: «Ολιστική ανάπτυξη για τον δήμο Νάουσας του 2030»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στη Βαρβάρα Ζούκα

Η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο, η περαιτέρω αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου στα 3-5 Πηγάδια αλλά και η προσέλκυση προγραμμάτων σπουδών-μετά και από τη Σχολή Αστυφάλων, που υποδέχεται και πάλι φοιτητές- συνθέτουν μεταξύ άλλων το σχέδιο «ολιστικής ανάπτυξης για τον δήμο Νάουσας του 2030», όπως το παρουσιάζει σε συνέντευξή του στην «Π» ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας.

Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Νάουσας, περιλαμβάνει ακόμη σειρά έργων υποδομής, παρεμβάσεις με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, πρωτοβουλίες που θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά και στοχευμένες δράσεις για την ανάδειξη πολλών επιπλέον σημείων τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

Κύριε Καρανικόλα, ανακοινώσατε πρόσφατα ότι θα προχωρήσετε στον διαγωνισμό για την  επαναλειτουργία του ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο. Και παράλληλα ανοίγει και η Σχολή Αστυφυλάκων. Σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός;

«Μετά και την ουσιαστική λύση που δώσαμε σε όλα τα ιδιοκτησιακά ζητήματα και εμπόδια που υπήρχαν, αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα αλλά και της ομάδας των συνεργατών μου, να ανοίξουνκαι πάλι οι πόρτες του ξενοδοχείουστον Άγιο Νικόλαο και να δοθείπνοή σε ένα από τα πιο σημαντικά ακίνητα του δήμου μας.

Η διοίκησή μας εγγυάται τη διενέργεια ενός άρτιου και διαφανούς διαγωνισμού, όπως άλλωστε έγινε και με τον διαγωνισμό εκμίσθωσης του χιονοδρομικού μας κέντρου στα Τρία Πέντε Πηγάδια.Παράλληλα, αφού προχωρήσουν οι διαδικασίες, για να λειτουργήσειξανά η ξενοδοχειακή μονάδα, θα ακολουθήσει η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των υποδομών, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Σχολή Αστυφυλάκων, που βρίσκεται σε όμορη τοποθεσία με το άλσος Αγίου Νικολάου, ανοίγει ξανά από φέτος με τη σθεναρή συμβολή της διοίκησής μας.  Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, λοιπόν, η Νάουσα υποδέχεται τον Οκτώβριο 300 φοιτητές, μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία.Το επόμενο έτος ετοιμάζεται να λειτουργήσει στη Νάουσα και μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον οινοτουρισμό, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Βρισκόμαστε επίσης σε συζητήσεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα, ελληνικά και διεθνή, για να δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία  και προπτυχιακά τμήματα σπουδών».

 

Ένα άλλο από τα δημοφιλέστερα σημεία της περιοχής είναι το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια. Πώς προχωρά το σχέδιο για την αναβάθμισή του;

«Πριν από δύο χρόνια, προχωρήσαμε σε έναν άρτιο διαγωνισμό και στην 23ετή ενοικίαση του χιονοδρομικού μας κέντρου σε ιδιώτη επενδυτή. Ήδη οι εγκαταστάσεις του ανακαινίστηκαν. Ο χώρος μεταμορφώνεται πλέον στο Χιονοδρομικό Κέντρο που αγαπούν όχι μόνονοι δημότες μας, αλλά και οι επισκέπτες μας, αφού αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους ορεινούς προορισμούς στη χώραμας.

Με την εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικών μελετών, ο δήμος Νάουσας έχει ωριμάσει την υλοποίηση έργων αναβάθμισης των εγκαταστάσεων,που περιλαμβάνουν υποέργα προϋπολογισμού 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και αιτηθήκαμε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας). Οι μελέτεςβρίσκονται στα χέρια της πολιτείας και περιμένουμε να προχωρήσει η πολυπόθητη χρηματοδότησή τους».

 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας για την ανάδειξη σημείων τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος;

«Η επαναλειτουργία του χιονοδρομικού μας κέντρου και η επίλυση των ζητημάτων στο  ξενοδοχείο στο άλσους του Αγίου Νικολάου, αν μη τι άλλο, σηματοδοτεί ότι οι μηχανές παίρνουν ξανά μπροστά και στην τουριστική ανάδειξη του τόπου μας.

Την περίοδο της πανδημίας, σχεδιάσαμε τα μονοπάτια του βουνού μας, του Βερμίου, και ξεκινάμε την υλοποίησή τους για την ενίσχυση του εναλλακτικού ορεινού τουρισμού. Το ιστορικό μας πάρκο, που αποτελεί το πρώτο μέλος της Ελλάδας στο δίκτυο ιστορικών κήπων της Ευρώπης, ετοιμάζεται με την ανάπλασήτου να αναδειχθεί ως εμβληματικό τοπόσημο. Δημιουργήσαμε την περίοδο του κορονοϊού το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς, που αποτελεί σήμερα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.

Οργανώσαμε τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις πολιτισμού, την πιο πετυχημένη Αποκριά, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Ημαθίας με τις ‘Γιορτές Νερού’ που προσέλκυσαν και το φετινό καλοκαίρι χιλιάδες κόσμου. Σε συνεργασία με τους οινοποιούς μας, καθιερώσαμε το Φεστιβάλ Τρύγου για την ανάδειξη της οινικής μας παράδοσης και της τοπικής γαστρονομίας. Παράλληλα, προγραμματίζουμε δράσεις ανάδειξης της Σχολής Αριστοτέλους και των αρχαιολογικών χώρων. Εντείνουμε τις ενέργειές μας, ώστε  να διοργανώνονται όλο τον χρόνο δράσεις, με επίκεντρο την τουριστική και πολιτιστική ανάδειξης του δήμου μας».

 

Ποια είναι τα σημαντικά που πετύχατε την πρώτη θητεία; Γιατί να σας εμπιστευτούν και πάλι οι συμπολίτες σας;

«Με τους συμπολίτες μας έχουμε χτίσει από την αρχή της θητείας μας μια υγιή και δυνατή σχέση εμπιστοσύνης. Μια σχέση ενός διαρκούς διαλόγου τόσο για την επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας όσο και για τα έργα και τις παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται ή σχεδιάζονται για την επόμενη περίοδο.

Βασικό μας μέλημα από την αρχή της θητείας μαςήταν να δώσουμε πνοή στις  σημαντικές υποδομές του δήμου μας (χιονοδρομικό κέντρο, ξενοδοχείο στο άλσος Αγίου Νικολάου κ.ά.)και τα καταφέραμε. Δημιουργήσαμε, επίσης, σημαντικά ψηφιακά εργαλεία, με ιδιαίτερη έμφαση σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Προχωρήσαμε σε ασφαλτοστρώσεις σε όλο τον δήμο και σύντομα ξεκινάμε την ανάπλαση του κέντρου της Νάουσας. Παράλληλα τρέχουν έργα, ύψους 28,5 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΝ για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης.

Ολοκληρώσαμε μια πρότυπη μελέτη πυρασφάλειας όλου του βουνού μας, του Βερμίου, προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ. Δημιουργήσαμε ενεργειακή κοινότητα και ολοκληρώνουμε τις μελέτεςγια την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου μας, ως ασπίδες προστασίας στην κλιματική κρίση.

Όλα αυτά αλλά και πολλές ακόμη παρεμβάσεις δείχνουν ότι εμείς αγκαλιάζουμε σε κάθε βήμα μαςτην ευθύνη. Με ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, με σχέδιο και όραμα, με έμφαση στις υποδομές, με ύψιστη ευαισθησία στη συμπερίληψη, την προσβασιμότητακαι την κοινωνική δικαιοσύνη, προχωράμε σε μια ολιστική ανάπτυξη για τον δήμο Νάουσας του 2030.

Αυτή την αναπτυξιακή πορεία που έχουμε ξεκινήσει με σημαντικά έργα ουσίαςθέλουμε να τη συνεχίσουμε, έχοντας στο πλευρό μας συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους όλους τους συμπολίτες μας».