Συνέχεια στην ανοδική τους πορεία έδωσαν οι δείκτες στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού έπειτα από τα στοιχεία για το ιαπωνικό ΑΕΠ που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, με τους επενδυτές να αξιολογούν επίσης τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα για την Κίνα.
Ειδικότερα, ο Nikkei στην Ιαπωνία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με άνοδο 0,75% στις 36.702 μονάδες, όπως και ο ευρύτερος Topix που βρέθηκε στις 2.599 μονάδες με +0,69%, ενώ στη Νότια Κορέα και την Ινδία οι δείκτες παρέμειναν κλειστοί λόγω αργιών.
Παρομοίως στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημειώνει κέρδη 0,5% στις 2.864 μονάδες και ο SZSE Component ενισχύεται κατά 0,4% στις 8.343 μονάδες, ωστόσο ο Hang Seng δυσκολεύεται να ακολουθήσει με -0,2% στις 17.073 μονάδες.
Η ιαπωνική αγορά έλαβε ώθηση σήμερα από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς το ΑΕΠ της χώρας στο δεύτερο τρίμηνο ήταν αυξημένο κατά 0,8% από το προηγούμενο ξεπερνώντας την πρόβλεψη για αύξηση κατά 0,5%. Σε επίπεδο έτους, ωστόσο, το ΑΕΠ για δεύτερο τρίμηνο ήταν μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αυτή τη φορά κατά 0,8% μετά το -0,9% του πρώτου τριμήνου.
Την ίδια ώρα, στην Κίνα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,7% ξεπερνώντας την εκτίμηση για αύξηση κατά 2,6%, ενώ αντίθετα η βιομηχανική παραγωγή ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν στο +5,1% ετησίως έναντι πρόβλεψης για +5,2%. Παράλληλα, η ανεργία στα αστικά κέντρα εμφανίστηκε αυξημένη τον περασμένο μήνα στο 5,2% από το 5% του Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Billy Leung της Global X Management στο Σίδνεϊ ωστόσο, “αυτό που ξεχωρίζει πραγματικά είναι οι καλύτερες των εκτιμήσεων λιανικές πωλήσεις”. Όπως εξηγεί ο αναλυτής, “οι λιανικές πωλήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από την βιομηχανική παραγωγή ή άλλους δείκτες γιατί είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να το ενισχύσει”.
Η σημερινή κίνηση στις ασιατικές αγορές έρχεται σε συνέχεια της νέας ανοδικής συνεδρίασης στην Wall Street, με τον μεγάλο δείκτη S&P 500 να διευρύνει το σερί του στις 5 κερδοφόρες ημέρες συναλλαγών αφότου ο πληθωρισμός έδειξε νέες τάσεις υποχώρησης, έστω και οριακά, στο 2,9% ετησίως.