Σχέδια μαζικής εκκένωσης και διάσωσης αναπτύσσει το ΝΑΤΟ, για το ενδεχόμενο μελλοντικού πολέμου με τη Ρωσία.
Ο αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, επικεφαλής της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι «το μπλοκ εργάζεται για να διασφαλίσει ότι διαθέτει την επιχειρησιακή ικανότητα να απομακρύνει μεγάλο αριθμό τραυματιών από τις γραμμές του μετώπου».
Πώς προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ για τη μεταφορά τραυματιών
Ο Γερμανός στρατηγός προειδοποίησε ότι, σε αντίθεση με την εμπειρία των συμμάχων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης θα επέφερε μεγάλες απώλειες στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας και τα περίφημα αποθέματα πυραύλων της σημαίνουν ότι οι ιατρικές εκκενώσεις μέσω αεροσκαφών θα ήταν πολύ επικίνδυνες -ένας παράγοντας που θα μπορούσε να αναγκάσει το ΝΑΤΟ να θέσει σε λειτουργία «νοσοκομειακά τρένα» για να απομακρύνει μαζικά τους τραυματίες.
«Η πρόκληση θα είναι να εξασφαλιστεί γρήγορα υψηλής ποιότητας περίθαλψη, στη χειρότερη περίπτωση, ενός μεγάλου αριθμού τραυματιών», δήλωσε.
Ο Sollfrank διευθύνει την Κοινή Διοίκηση Υποστήριξης και Ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ (JSEC), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της ταχείας μετακίνησης στρατευμάτων και αρμάτων μάχης σε όλη την Ευρώπη, καθώς και με τις υλικοτεχνικές προετοιμασίες, όπως η αποθήκευση πυρομαχικών στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του να διασχίσουν τα σύνορα με την Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης έχουν πέσει σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την κρίση των πυραύλων της Κούβας.
Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ
Αυτό ανάγκασε τον Sollfrank και την JSEC να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα ενός μεγάλου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη και η μονάδα άρχισε να σχεδιάζει την προσέγγισή της στις ιατρικές εκκενώσεις αναλόγως.
«Εάν προκύψει σύγκρουση με τη Ρωσία, οι τραυματίες στρατιώτες δεν θα πρέπει απλώς να μεταφερθούν σε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι σε άλλους πολέμους των τελευταίων ετών», δήλωσε ο Sollfrank.
Από το 2029 η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ
Παράλληλα, ο γερμανικός στρατός έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ ήδη από το 2029, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τη Δύση ως τον επιτιθέμενο που εξοπλίζει την Ουκρανία.
Η ρωσική αεράμυνα και τα ρωσικά αεροσκάφη σημαίνουν ότι οι πτήσεις ιατρικής διακομιδής θα τεθούν υπό πολύ μεγαλύτερη απειλή, σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν από αντάρτες στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ.
Ο Sollfrank εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρομικών και οδικών οχημάτων εκκένωσης και δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποστηριχθούν από ειδικά σχεδιασμένα τρένα, που θα μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους τραυματίες από ό,τι τα αεροσκάφη.
«Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επιτευχθεί η αεροπορική υπεροχή. Θα χρειαστεί χρόνος για να πετύχει σε όλο το μήκος και το βάθος της γραμμής του μετώπου», δήλωσε ο Sollfrank σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Για λόγους σχεδιασμού, πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού τραυματιών σε ιατρικές εγκαταστάσεις, κάτι που περιλαμβάνει τρένα αλλά ενδεχομένως και λεωφορεία» συνέχισε.
Οι διαφορετικοί ιατρικοί κανονισμοί μεταξύ των χωρών είναι ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, δήλωσε ο Sollfrank.
Μια «στρατιωτική ιατρική Σένγκεν», παρόμοια με την πολιτική ζώνη Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση.
Η μεταφορά στρατευμάτων στις χώρες του ΝΑΤΟ
Ο σχεδιασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ζώνη ελεύθερης διέλευσης για ευαίσθητα φάρμακα, τα οποία θα χρειάζονταν για τη θεραπεία τραυματισμένων στρατιωτών, αλλά των οποίων η διασυνοριακή μεταφορά είναι δύσκολη.
Βεβαίως, ο σχεδιασμός για τις ιατρικές εκκενώσεις είναι μόνο ένα μέρος μιας πολύ ευρύτερης προσπάθειας του ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει και να ενισχύσει την ικανότητά του να αποτρέψει και να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε ρωσικής επίθεσης.
Φέτος, το μπλοκ ξεκίνησε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το ΝΑΤΟ φέρεται επίσης να έχει εκπονήσει σχέδια για το πώς θα αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης σε περίπτωση ολοκληρωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Νέοι «χερσαίοι διάδρομοι» χαράσσονται για να διοχετεύονται γρήγορα στρατιώτες μέσω της κεντρικής Ευρώπης χωρίς τοπικά γραφειοκρατικά εμπόδια, επιτρέποντας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να επιτεθούν ακαριαία σε περίπτωση που ο καταστροφικός πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία κινηθεί δυτικότερα.
Τα σχέδια λέγεται ότι περιλαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε περίπτωση ρωσικού βομβαρδισμού, επιτρέποντας στα στρατεύματα να κινηθούν στα Βαλκάνια μέσω διαδρόμων στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία ή προς τα βόρεια σύνορα της Ρωσίας μέσω της Σκανδιναβίας, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Telegraph.
Εν τω μεταξύ, πολλά από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει εκστρατείες επανεξοπλισμού τα τελευταία δύο χρόνια, με τις χώρες σε ολόκληρη την ΕΕ να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες, να υπογράφουν μεγάλες συμβάσεις όπλων και να θεσπίζουν νομοθεσία για την ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων.