Νατάσα Σωτηριάδου: Η «στρατηγός» των γυναικείων οργανώσεων

από Team MyPortal.gr
sms

Του Νίκου Οικονόμου

 

Είναι από τα φρέσκα γυναικεία πρόσωπα της ΝΔ στον Βορρά. Ο λόγος για την αναπληρώτρια γραμματέα γυναικείων θεμάτων του κόμματος Νάτασα Σωτηριάδου, που έχει την ευθύνη όλων των γυναικείων οργανώσεων της ΝΔ στον Βορρά, όπου προσπαθεί να βάλλει μια σειρά. Ταυτόχρονα «τρέχει» και για τα επαγγελματικά της, είτε ως ασφαλιστικός σύμβουλος είτε ως ιδιοκτήτρια ενός εμπορικού καταστήματος στο κέντρο του Κιλκίς, όπου ειδικεύεται στα αρώματα. Για τη δημόσια εικόνα της έχει να το λέει ότι ήταν η πρώτη σε σταυρούς υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος του νομού Κιλκίς, όταν το 2014 κατέβηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό του Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την βλέπουν να κτυπά με αξιώσεις την πόρτα του ψηφοδελτίου του κόμματος στο νομό Κιλκίς.

 

Γιατί ένας νέος άνθρωπος όπως εσύ ασχολείται εν έτι 2017 με την πολιτική;

Στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε μεγαλύτερη προσβολή για κάποιον άνθρωπο που δεν ενδιαφερόταν για τα τεκταινόμενα στον τόπο του και δεν ασχολείτο με τα κοινά. Εν έτει 2017 φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε γιατί ένας άνθρωπος ασχολείται με τα κοινά. Δυστυχώς, μεσολάβησαν πολιτικές και νοοτροπίες που απαξίωσαν την ενασχόληση αυτή. Με αποκορύφωμα την απαξίωση της ενασχόλησης των νέων ανθρώπων, στο οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η διακυβέρνηση της χώρας από τον “νέο” Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα δεν είναι η ηλικία αλλά τι νέο, τι καινούριο έχεις να προσφέρεις. Γι’ αυτό και θεωρώ πως όλοι χρειαζόμαστε: και οι νέοι ηλικιακά που ενδεχομένως να έχουν περισσότερες γνώσεις, περισσότερα ερεθίσματα και βρίσκονται στη δική τους φάση δημιουργίας και ξέρουν τι θέλουν αλλά και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά που η εμπειρία τους είναι βασικό συστατικό για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσωπικά, ήμουν ανήσυχο πνεύμα από τα μαθητικά ακόμα χρόνια, κάτι το οποίο εξελίχθηκε στα φοιτητικά χρόνια μέσα από την ενασχόληση μου με τη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παράλληλα με τις σπουδές μου αλλά και μετέπειτα μέσα από τη δράση μου με τη ΝΔ παράλληλα με την επαγγελματική μου πορεία. Μου αρέσει να συμμετέχω ενεργά για να διεκδικούμε, να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε το καλύτερο για το σύνολο μέσα στο οποίο ζω, είτε αυτό ήταν το σχολείο μου είτε το τμήμα στο οποίο φοιτούσα είτε ο τόπος στον οποίο γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι.

Ποιο είναι το μότο ζωής σου;

Δεν είναι μόνο ένα. Κυρίως με εκφράζουν τα αισιόδοξα μηνύματα. Θα επιλέξω το ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατά. Και θα συμπληρώσω πως το θάρρος να είσαι και να παραμένεις δυνατός είναι απόφαση.

Τι πρέπει να κάνει σήμερα η ΝΔ για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η νέα γενιά είναι η ανεργία. Οι άνθρωποι που θα μπορέσουν να μιλήσουν ουσιαστικά για το θέμα αυτό θα κερδίσουν και την εμπιστοσύνη τους. Και όταν λέω να μιλήσουν εννοώ να εξηγήσουν συγκεκριμένα πώς από το σημείο Α θα μπορέσουμε να πάμε στο σημείο Β για να προχωρήσουμε μπροστά και -γιατί όχι να φτάσουμε και στην επίλυση του προβλήματος. Ιδέες υπάρχουν πολλές, όμως πρέπει να ξέρεις και πώς θα τις υλοποιήσεις, κάτι το οποίο απαιτεί σαφές σχέδιο. Για παράδειγμα στον ακριτικό νομό Κιλκίς όπου ζω, η υπερφορολόγηση οδηγεί πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πολλά νέα παιδιά, στη μεταφορά τους σε γειτονικές χώρες που απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα, με χαμηλότερη φορολογία και λιγότερη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους ανά την Ελλάδα. Είναι ένα ζήτημα που επιβάλλεται να δούμε. Επίσης, για να εμπιστευτεί η νέα γενιά τη ΝΔ πρέπει να την εμπιστευτούμε κι εμείς. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένως την εμπιστοσύνη του στους νέους ανθρώπους και το έχει κάνει πράξη με την αξιοποίηση τους κατά μεγάλο ποσοστό στο οργανόγραμμα του κόμματος, στους τομείς και στις γραμματείες.

Τι σχέδια υπάρχουν για τη γραμματεία γυναικείων θεμάτων της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχεις την ευθύνη;

Θα ήθελα να αναφέρω πως ήδη έχουμε δραστηριοποιηθεί για σημαντικά ζητήματα. Σε συνεργασία με τη Γραμματέα Γυναικείων θεμάτων της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής της γυναίκας, χτυπώντας το καμπανάκι για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία αρνήθηκε να εγκρίνει την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, με κίνδυνο να μείνουν εκτός δομών 4 στα 10 νήπια, κάτι το οποίο δυστυχώς επαληθεύτηκε λίγους μήνες αργότερα όταν έμειναν 37.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Διοργανώσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας με διανομή φυλλαδίου για τη βία κατά των γυναικών και για την ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε συλλόγους, σωματεία, φορείς και συνδέσμους που αφορούν τη γυναίκα, το παιδί και οτιδήποτε αφορά την οικογένεια, με τους οποίους κρατάμε την επαφή και τη συνεργασία. Οι επισκέψεις αυτές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Προετοιμάζουμε κάτι πρωτοποριακό για το φθινόπωρο, το οποίο θα σχετίζεται με την απασχόληση, καθώς και στις γυναίκες τα ποσοστά ανεργίας είναι απογοητευτικά.

Εχει μέλλον η Ευρώπη σήμερα, που αμφισβητείται από πολλές πλευρές;

Η Ευρώπη έχει κάνει πολλά λάθη. Το μεγαλύτερο όμως είναι πως ακόμα και σήμερα σε πολλά ζητήματα αντιμετωπίζει την κατάσταση σα να μην συμβαίνει τίποτα. Δε μπορεί σήμερα η Ευρώπη να μη βλέπει τη γιγάντωση της τρομοκρατίας. Η ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Έτσι οδηγούμαστε στο φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού. Είναι λογικό καθώς τα θεμέλια του οικοδομήματος που μπήκαν πριν από μισό αιώνα πρέπει να επανατοποθετηθούν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, για να είναι γερά και να επιβιώσουν. Θεωρώ όμως πως η Ευρώπη έχει μάθει να εξελίσσεται μέσα από τις κρίσεις της και σύντομα θα εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της.

(Φωτογραφίες Παύλος Μακρίδης)