Να μία τίμια πρόταση στους Σκοπιανούς…

από Νικολαΐδης Χρήστος
sms

Γράφει για το Myportal.gr ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης

 

Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει μέχρι τον Ιούνιο την ΠΓΔΜ και θα άρει τα εμπόδια που θέτει για την ένταξη της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιμένουν όλες οι διπλωματικές πηγές, την τελευταία εβδομάδα. Φτάσαμε λοιπόν στο τέρμα, ας είμαστε ξεκάθαροι, τίμιοι και ειλικρινείς. Η Πατρίδα μας βρίσκεται ενώπιον μίας εθνικής ήττας, όπως όλα δείχνουν. Το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας μας, όπως φαίνεται, θα συμπεριληφθεί ως δεύτερο συνθετικό στην ονομασία μίας άλλης χώρας, κάτι που δεν τιμά ούτε την ελληνική παράδοση αλλά ούτε και τους σημερινούς Έλληνες. Είναι πλέον αναπόφευκτο, μας λένε όλοι. Μέσα λοιπόν στο σκηνικό αυτό ίσως πρέπει η δική μας πλευρά να αναπροσαρμόσει την ρητορική της και να επικεντρώσει σε αυτό που πραγματικά αποτελεί «κόκκινη γραμμή»! Σίγουρα, κόκκινη γραμμή είναι η ιστορική και εθνολογική πτυχή του θέματος και πολύ ολιγότερο η χρήση του ονόματος «Μακεδονία». Όπως αναφέρει η απόφαση της Βουλής, που ελήφθη με πρόταση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, η χώρα συναινεί στην σύνθεση ονομασία, που όμως θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και θα είναι μία έναντι όλων (erga omnes).

Στο πλαίσιο αυτό ας βγούμε και ας πούμε ξεκάθαρα στους Σκοπιανούς: ΟΚ, συναινούμε να βάλετε στην ονομασία του κράτους τους το «Μακεδονία». Αλλά και εσείς θα συναινέσετε στο ότι η ονομασία αυτή έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς και εσείς κατοικείτε σε ένα τμήμα της Μακεδονίας. Ωστόσο, θα πρέπει να αποδεχθείτε ότι, ως σλάβοι που είστε, δεν έχετε απολύτως καμία ιστορική σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο Εθνάρχης σας, οι πρόγονοι σας ήρθαν στην περιοχή τέσσερις αιώνες μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνεπώς κάθε συσχέτιση μαζί του είναι απλώς γελοία…

Σε μία τέτοια συμφωνία μπορούμε να συμπράξουμε, υπό την έννοια ότι συμβάλουμε στη γεφύρωση ενός χάσματος, που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες μας και κάνουμε τα δικά μας βήματα, ώστε να συναντηθούμε στο μέσον της γέφυρας. Αλλά και εσείς θα πρέπει να κάνετε τα δικά σας βήματα…

Να είστε σίγουροι ότι εάν δηλώσετε ότι αναγνωρίζετε πως κάνετε χρήση ενός ελληνικού ονόματος, θα έχετε την συμπαράσταση μας. Άλλωστε εμείς ως Έλληνες έχουμε μακρά παράδοση στην ονοματοδοσία άλλων χωρών: ίσως γνωρίζετε ότι εμείς ονομάσαμε την Αίγυπτο έτσι, γιατί οι πρόγονοι μας φαντάζονταν την χώρα αυτή ως την γη που ίπταται του Αιγαίου! Οι Αιγύπτιοι ονομάζουν την χώρα τους «Νάσρα» αλλά αποδέχονται την ελληνική ονομασία για όλες τις άλλες γλώσσες!

Βέβαια, να μην ξεχνάμε, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχει ξαναλλάξει όνομα χώρας για ιστορικούς ή διπλωματικούς λόγους, πως αντίστοιχη παράδοση έχουν και άλλοι Ευρωπαίοι: έπειτα από ισχυρές πιέσεις των Γάλλων η Μεγάλη Βρετανία πήρε το όνομα «Ηνωμένο Βασίλειο» για να μην υπάρχει σύγχυση με την γαλλική περιοχή της Βρετάνης. Έπειτα από ισχυρές πιέσεις των Γερμανών η Ουγγαρία αναγνωρίστηκε με το όνομα αυτό, ενώ οι πολίτες της την αποκαλούν «Μαγυαρία». Η αλλαγή έγινε για να μην υπάρχει σύγχυση με την γερμανική μειονότητα των Μαγυάρων, που ζει εκεί…

Οι Έλληνες θα θεωρήσουν τιμητικό για την ιστορία και την παράδοση τους να προσφέρουν ένα ελληνικό όνομα σε μία άλλη χώρα, εάν και εφόσον αυτό αναγνωριστεί και εκτιμηθεί από τους κατοίκους της και δεν γίνει εκβιαστικά ή ως προϊόν πλαστογραφίας της ιστορίας. Αλλιώς, δεν θα υπάρξει ποτέ συναίνεση και αυτό πρέπει να τονιστεί…

Και είναι προς το συμφέρον των Σκοπιανών να αποκτήσουν την υποστήριξη της ελληνικής κοινής γνώμης. Άλλωστε, η Ελλάς ποτέ δεν απείλησε την ακεραιότητα της ΠΓΔΜ ούτε την ασφάλεια του πληθυσμού της, σε αντίθεση με τον εξτρεμιστικό αλβανικό εθνικισμό.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι ξεκάθαρη. Χωρίς όμως αυτό το περιεχόμενο η Πατρίδα μας θα πρέπει να αποσύρει τις συναινετικές της προτάσεις και να επιμείνει σε ένα όνομα που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», όπως αυτό της «Κεντρικής Βαλκανικής Δημοκρατίας», που ακούστηκε πρόσφατα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει…