Ν. Ξυδάκης: «Μεγάλο βήμα» η έξοδος από τα μνημόνια

από Team MyPortal.gr
sms

“Αυτό που αλλάζει είναι ότι σε ένα μεγάλο βαθμό αίρεται η καταδυνάστευση από τις μνημονιακές επιταγές και από τις συμφωνίες με τους δανειστές όσο έτρεχαν τα μνημόνια, άρα η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας και στα δημοσιονομικά και σε άλλους τομείς. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

“Είναι πολλά τα χρόνια, δέκα χρόνια ύφεση. Περιμένει μια ανακούφιση ο κόσμος, να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, όλη αυτή η παραφροσύνη, με τη μείωση των ελλειμμάτων την απότομη και τον δανεισμό τον σχεδόν υποχρεωτικό, ο οποίος οδήγησε σε κατάρρευση και του ΑΕΠ και κυρίως της εργασίας, αυτά είναι τα πρώτα”, σημείωσε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: “είναι μια ανακούφιση στην οικονομία, στην κοινωνία και μαζί με αυτά ένα σχέδιο ανόρθωσης και της οικονομίας και του κράτους […] ώστε να ελαχιστοποιήσουμε όλες τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή την οδυνηρή χρεοκοπία και την κοινωνική περιπέτεια”.

Ερωτηθείς σε ποιους αναφέρεται η δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περί “πρωθιερέων της διαπλοκής και της χρεοκοπίας” και “διορισμένα τσιράκια του δικτάτορα Παπαδόπουλου”, ο κ. Ξυδάκης απάντησε: “Υπάρχουν στους κόλπους της Δεξιάς, σε παραφυάδες της δεξιάς συντηρητικής παράταξης, οι οποίοι ενσωματώθηκαν στη ΝΔ. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι. Δεν έχουν καν σημασία τα ονόματα διότι υπάρχουν οι άνθρωποι και κυρίως υπάρχουν οι ιδεολογίες και οι συμπεριφορές, οι οποίες όλο το παρελθόν τους, ως την είσοδό τους στη ΝΔ, ήταν μια συμπεριφορά, μια πολιτική στάση ακροδεξιού εφιάλτη και δυστυχώς η συντηρητική παράταξη, η ΝΔ […] έχει επιμολυνθεί από ένα μείγμα Λεπενισμού, Ορμπανισμού και όλο το εμφυλιοπολεμικό, το μετεμφυλιοπολεμικό και δικτατορικό παρελθόν της μεταπολεμικής Ελλάδας”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ξυδάκης, πρόκειται για “τα ορφανά του ΛΑΟΣ, τα οποία ενσωματώθηκαν στη ΝΔ, άνθρωποι, οι οποίοι είναι ασεβείς προς τις κοινωνικές μειοψηφίες, επιθετικοί και ωμοί και σε πολύ μεγάλο βαθμό ελέγχονται για διαπλεκόμενα συμφέροντα”.

Ερωτηθείς για το τι θα “φέρει” ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως “θα μεταφέρει αυτή τη βούληση και τον σχεδιασμό και τη συγκρατημένη ορμή, την πολύ στοχαστική ορμή, την οποία διατύπωσε και στη σύσκεψη του Λαυρίου, που έγινε πάνω δυστυχώς στα ερείπια της μεγάλης τραγωδίας, της μεγάλης καταστροφής στην ανατολική Αττική. Αποφασιστικότητα, ταχύτητα, πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, χωρίς χρονοτριβή”.

Κληθείς να σχολιάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ο κ. Ξυδάκης είπε: “Και χρόνος ικανός υπάρχει για να ανατραπούν αυτές οι καταγραφές και κυρίως γιατί αυτό το οποίο προέχει για την Αριστερά είναι να εδραιώσει τη θέση της στο πολιτικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια, να καταβάλλει μια πολιτική νίκη ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό που θα έχει σημασία τα επόμενα χρόνια είναι, αν θα υπάρξει μια προοδευτική πλειοψηφία που θα υπερασπίσει τα κοινωνικά δικαιώματα, τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, την ανάταξη του δημοκρατικού κράτους, αυτά είναι τα μεγάλα διακυβεύματα. Ό,τι και να γίνει στις εκλογές μια μεγάλη συμπαγής προοδευτική παράταξη, η παράταξη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ