Ν. Βούτσης: Οι Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία

από Team MyPortal.gr
sms

Για το ονοματολογικό αλλά και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην πορτογαλική εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS.

“Οι σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία περνάνε κατά καιρούς από δοκιμασίες, παρά το σταθερό πλαίσιο συνύπαρξης και συζήτησης που έχει αποκατασταθεί ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια. Οι δοκιμασίες αυτές, που μερικές φορές αφορούν έμμεσες αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και διεθνών συνθηκών από παράγοντες της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας, είναι αντανάκλαση της ρευστής και μεταβατικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται γεωπολιτικά σήμερα η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Πλην όμως, η αντιφατική προς τη χώρα μας συμπεριφορά εμπεριέχει κινδύνους και γι’ αυτό υπογραμμίζουμε τη σημασία του σεβασμού των διεθνών συμβάσεων και των συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Ακόμη, επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν θέση υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείς για με τους οκτώ Τούρκους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως το ζήτημα υπάγεται στην αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων, υποενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυστηρός κανόνας διάκρισης των εξουσιών.

“Η περίπτωση αυτή δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται από την Τουρκία παρανόμως εδώ και τρεις περίπου μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.​ Την κράτηση αυτή έχει καταδικάσει και η Ε.Ε.”, πρόσθεσε στη συνέχεια.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Βούτσης είπε πως “αυτό το ζήτημα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, που είναι και η μόνη εφικτή λύση. Δυστυχώς, αργήσαμε πάρα πολύ με κύρια ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης της FYROM, η οποία ακολουθούσε αδιάλλακτη εθνικιστική πολιτική” και συνέχισε:

“Η αλλαγή κυβέρνησης στη γειτονική μας χώρα, αλλά και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής μας για ομαλοποίηση των σχέσεων με τους γείτονες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες φαίνεται ότι καταλήγουν σε αίσιο αποτέλεσμα προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και ευρύτερα της σταθερότητας σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη”.