Ν.Παππάς: Φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκτόξευσης των τιμών λόγω κορωνοϊού

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε σήμερα ο Ν. Παππάς, τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, με θέμα ‘Εξασφάλιση επάρκειας στα προϊόντα ατομικής προστασίας του γενικού πληθυσμού από τον κορωνοϊό. Φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκτόξευσης των τιμών’.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: ‘Εξασφάλιση επάρκειας στα προϊόντα ατομικής προστασίας του γενικού πληθυσμού από τον κορωνοϊό. Φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκτόξευσης των τιμών’

Η χώρα μας θρηνεί ήδη τους πρώτους νεκρούς από την εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19), ενώ εκατοντάδες είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Με γνωστά τα δεδομένα και τον τρόπο εξάπλωσης της υγειονομικής κρίσης διεθνώς δεν υφίστανται περιθώρια για αδράνεια, εφησυχασμό και ολιγωρία σε οποιοδήποτε τομέα άσκησης πολιτικής.
Η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την επάρκεια και την ομαλή διανομή προϊόντων ατομικής προστασίας του πληθυσμού, τα οποία επιβάλλεται -λόγω των συνθηκών- να διατίθενται σε τιμές προσιτές.
Ειδικά η ανάγκη ύπαρξης προσβάσιμης λιανικής τιμής αγοράς από όλους αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πλέον περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι δεν εργάζονται και το μηνιαίο τους εισόδημα έχει αντικατασταθεί από ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 533 ευρώ (ή 800 ευρώ για την περίοδο από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου 2020).
Τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες για εκτόξευση των τιμών και ανεπάρκεια των εν λόγω αγαθών, τόσο στην αγορά όσο και στα νοσοκομεία, πυκνώνουν.

Τα μέτρα που έχετε λάβει ως σήμερα, όπως το ανώτατο όριο αγοράς τριών τεμαχίων προϊόντων ατομικής προστασίας ανά πελάτη, η ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής για την καταγγελία φαινομένων αισχροκέρδειας, οι έλεγχοι για τον εντοπισμό πρακτικών αισχροκέρδειας και άλλα, δεν δείχνουν να αποδίδουν τα αναμενόμενα από τους πολίτες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1. Θεωρούνται επαρκή τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα;
2. Προτίθεται να προχωρήσει στη διατίμηση αυτών των προϊόντων;

Ο ερωτών βουλευτής
Παππάς Νικόλαος

No Comments Yet

Comments are closed