Ν. Νυφούδης: “Αυτά που ακούω δεν είναι καλά για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Γιάννη Γκουμάκη

 

 

Για τα «μεγάλα έργα» της πόλης, το μετρό και το οξύμωρο της μη ολοκλήρωσης του εδώ και 35 χρόνια αναφέρεται σε συνέντευξή του στο MyPortal.gr o επιχειρηματίας Νίκος Νυφούδης δηλώνοντας ενεργός πολίτης και κοινωνός των καθημερινών προβλημάτων των Θεσσαλονικέων,.  Επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς, το ενδιαφέρον του για το Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ εξαπολύσει επίθεση στον δήμαρχο Κων. Ζέρβα:  αυτά που ακούω δεν είναι καλά για την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Με τέτοιες προσλαμβάνουσες θα έπρεπε είτε να με έχουν μαγέψει, είτε να είμαι «Ζερβοταϊσμένος» για να τα βλέπω όλα καλά.

 Κύριε Νυφούδη, είστε ένας Θεσσαλονικιός ενεργός πολίτης και επιχειρηματίας, του οποίου η δραστηριότητα ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Πως θα σχολιάζατε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τόσο η οικονομία της χώρας όσο και η οικονομία της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 2 έτη;

Επί Σαμαρά υπήρχε το success story, επί Τσίπρα η ελπίδα που ερχόταν και επί Μητσοτάκη έρχεται η ανάπτυξη. Το ότι ο υπουργός κ. Γεωργιάδης βλέπει την ανάπτυξη , μου θυμίζει το παιδάκι από την ταινία «Η έκτη αίσθηση» και την διάσημη ατάκα «I see dead people».

Μόνο που εμείς αντί να βλέπουμε ανάπτυξη, βλέπουμε νεκρές επιχειρήσεις, νεκρές τσέπες και νεκρή αγορά. Το μόνο που είναι ζωντανό είναι το άγχος για το τι θα γίνει με τις απίστευτες αυξήσεις που μαστίζουν την αγορά και όλα τα νοικοκυριά. Αυτή η αγωνία για το αύριο.

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα γιατί εκεί που νομίζεις ότι είναι μια πόλη που τα έχει όλα, τελικά κινδυνεύει να μην έχει τίποτα. Ούτε αμιγώς τουριστική είναι, ούτε δημιουργείται επιχειρηματικό hub, ούτε το λιμάνι της έχει σημαντικό ρόλο.

Και η ηγεσία της, δυστυχώς, αναζητά μονίμως την καλύτερη ατάκα.  Όσο απογοητευτικό και αν είναι κάτι τέτοιο, πρέπει να μας πεισμώνει.

Με πείσμα, αυτό είναι το δικό μου σύνθημα.

 

Μιλώντας για επιχειρήσεις και δη, για την εστίαση με την οποία καταπιάνεστε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τι έχετε να πείτε για το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια στις πρώτες ύλες και πως σχολιάζετε τις κινήσεις της Ε.Ε και της Ελληνικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κατάστασης;

Το ενεργειακό κόστος έχει γίνει πραγματική θηλιά στον λαιμό των επιχειρήσεων, ενώ η εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών έχει κάνει το επιχειρείν παιχνίδι για δυνατούς λύτες.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη προσπαθούν να λύσουν το μεγάλο διπλό πρόβλημα. Από τη μια η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και από την άλλη η επιτακτικότητα του σήμερα που απαιτεί άμεση στήριξη από το κράτος. Και δε μιλούμε για κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, όπως καταλαβαίνετε. Μιλούμε για μια εφήμερη βοήθεια που θα κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Δυστυχώς άλλες χώρες έχουν κάνει περισσότερα από την ελληνική  κυβέρνηση.

Οι διακανονισμοί στις εταιρίες ενέργειας πλέον είναι μια καθημερινότητα. Όχι για τις επιχειρήσεις μόνο, αλλά και για τα περισσότερα νοικοκυριά. Με τα χρέη διαρκώς να μεγαλώνουν. Και φοβόμαστε το καλοκαίρι που οι ανάγκες για ενέργεια – λόγω κλιματισμού – θα φτάσουν στο μέγιστο όπως κάθε χρόνο.

 

Πρόσφατα η Ελλάδα έλαβε από το Ταμείο ανάκαμψης πόρους αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα τα οποία όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα χρησιμοποιηθούν για «Μεγάλα Έργα». Θεωρείτε πως τα έργα που ανακοινώνονται και που έχουν ξεκινήσει για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μπορούν να την καταστήσουν σε «κόμβο των Βαλκανίων» ή έχετε διαφορετική άποψη και γιατί;

Ξέρετε κι εσείς πως εμείς οι Θεσσαλονικείς έχουμε χορτάσει από «μεγάλα έργα». Το ένα και μοναδικό που θα άλλαζε πραγματικά τη ζωή μας ξεκίνησε σαν ιδέα την δεκαετία του 70,  έσκαψε 650 μέτρα ο Κούβελας το 86-89, το εγκαινίασε ο Καραμανλής το 2006, έστρωσε μουσαμάδες η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Ή το 2024. Και βλέπουμε.

Άρα πως μπορείς να μιλήσεις σ’ αυτή την πόλη για μεγάλα έργα; Όχι δεν μπορείς, διότι σου προκαλεί μόνο θλίψη. Θλίψη σε εμάς τους ρομαντικούς, γιατί στον κόσμο με τον οποίο συνομιλώ υπάρχει οργή. Εκτός από όσους έχουν παραιτηθεί και του ενδιαφέρει μόνο η προσωπική επιβίωσή τους. Και αυτοί είναι όσοι έταξαν, λαΐκισαν, εκλέχθηκαν με ψεύτικες υποσχέσεις και τώρα ζητούν από την κυβέρνηση παράταση στη θητεία τους μήπως και παρουσιάσουν έργο.

 

Διαβάζω και ακούω τελευταία, συχνά το όνομα σας, κυρίως για τα δημοτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα έχετε εκφράσει τη δυσαρέσκεια σας ανοιχτά προς τη δημοτική αρχή του Κ. Ζέρβα. Τι πιστεύετε ότι μπορεί και πρέπει να αλλάξει για το Δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης;

Να διαψεύσω εσάς τους δημοσιογράφους; Μετά ποιος με σώζει… Επιτρέψτε μου να μην σχολιάσω δημοσιεύματα. Είμαι πάντα παρών στα δρώμενα της πόλης, ένας ενεργός Θεσσαλονικιός.

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια νιώθω ιδιαίτερα τυχερός όπου μεγάλη μερίδα πολιτών όταν με συναντούν στην Μητροπόλεως, στην Φιλίππου, στην Πλαστήρα, στην Λαμπράκη, στην Αγ. Πάντων, με κάνουν κοινωνό της καθημερινότητάς τους. Από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέχρι τις σκέψεις τους για την δημοτική αρχή.

Και αυτά που ακούω δεν είναι καλά για την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Με τέτοιες προσλαμβάνουσες θα έπρεπε είτε να με έχουν μαγέψει, είτε να είμαι «Ζερβοταϊσμένος» για να τα βλέπω όλα καλά.

Η πόλη ψάχνει δήμαρχο. Και αυτό θα είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ποιος μπορεί να επιτελέσει επάξια τον διάδοχο του Γιάννη Μπουτάρη, του δημάρχου που έβαλε την πόλη ξανά στο παιχνίδι. Σε τοπικό, υπερτοπικό και διεθνές επίπεδο. Κλείνοντας μια μαύρη παρένθεση του αποτελέσματος της «σαλάτας Απλή Αναλογική + Ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου».

 

 Σκέφτεστε να είστε υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2023 για το Δήμο Θεσσαλονίκης; Αν ναι, με ποιον θα ήταν εφικτό από μέρους σας να συμπορευτείτε;

Οι συνεργασίες, η συμμετοχή των ανθρώπων και η θέληση για προσφορά είναι το ζητούμενο. Αυτή είναι η μια και μοναδική αντίληψη που έχω απέναντι στα πράγματα. Τα υπόλοιπα έπονται και θα τα κρίνουν οι πολίτες.