Ν. Χριστοδουλίδης: Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για σύσταση εταιρείας – Ενδιαφέρον από ΗΠΑ και Κατάρ

από Team MyPortal.gr
sms

«Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε κινήσεις από την Τουρκία για να προκαλέσει μία αντίδραση, που στο τέλος της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθούν.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο OPEN ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.

«Είμαστε σε διαβουλεύσεις για τη σύσταση μίας εταιρείας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχουμε στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού του μεγάλου έργου. Αντίστοιχο ενδιαφέρον μας έχει κοινοποιηθεί και από την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και το Κατάρ, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτό το μεγάλο έργο. Δεν τίθενται σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα ούτε της ελληνικής ούτε της κυπριακής δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ερχόμαστε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση ούτε να δεχθούμε τα όποια παράλογα επιχειρήματα από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με δικαίωμά μας να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο έργο, που είναι κοινής ωφέλειάς της ΕΕ. Η συμμετοχή, βέβαια, παραπάνω χωρών είναι μία ισχυρή πολιτική θωράκιση. Αλλά ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος θέτουν σε αμφισβήτησή τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ή αποδέχονται τους τουρκικούς ισχυρισμούς», συμπλήρωσε.

«Στόχος μας είναι να μην παρασυρθούμε σε όποιο πεδίο θέλει να μας παρασύρει η Τουρκία»

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να παρασυρθούν από την τουρκική προκλητικότητα και τη χρήση της διπλωματίας των όπλων από τη γειτονική χώρα. «Είδαμε στη δική μας περίπτωση περισσότερο από ό,τι στης Ελλάδας την αξιοποίηση στρατιωτικών μέσων εν έτη 2020-2021. Ακόμα και πιο πρόσφατα. Όλα αυτά μας ανησυχούν. Στόχος μας είναι να μην παρασυρθούμε σε κάποιο πεδίο που πιθανόν να θέλει η Τουρκία να μας παρασύρει. Δεν πρέπει η Τουρκία να καθορίσει το πεδίο στο οποίο θα επιλυθούν οι όποιες διαφορές. Εμείς πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είτε αυτό αφορά το Κυπριακό είτε τα ελληνοτουρκικά. Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε κινήσεις από την Τουρκία για να προκαλέσει μία αντίδραση, που στο τέλος της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρόμαστε».

«Να επανεξετάσουμε το καθεστώς της Συρίας»

Ο Νίκος Χριστουδουλίδης, μιλώντας για την αυστηροποίηση των ελέγχων από τη Γερμανία, κάλεσε να επανεξεταστεί το καθεστώς της Συρίας.  «Να επανεξετάσουμε το καθεστώς της Συρίας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να στείλουμε πίσω μετανάστες στη Συρία. Όποτε το θέταμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε αντίδραση από τη Γερμανία. Εμείς το λέγαμε, γιατί η Συρία είναι πολύ κοντά μας. Έχει επιστρέψει στη Σύνοδο του Αραβικού Κόσμου. Επιστρέφει σιγά σιγά»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας άφησε να εννοηθεί πως η ΕΕ πρέπει αν επενδύσει στη Συρία, λέγοντας «Πώς θα επιστρέψουν οι Σύριοι στη χώρα τους, όταν δεν υπάρχουν σχολεία, δρόμοι νοσοκομεία. Αλλά ως Ευρωπαϊκή Ένωσή δεν χρηματοδοτούμε έργα στη Συρία, αλλά δίνουμε χρήματα στην Τουρκία για να τους κρατήσει».

«Επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε το βελτιωμένο κλίμα στα ελληνοτουρκικά»

Αποκάλυψε ότι αξιοποιώντας τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες επιχειρούν την προσέγγιση με την Τουρκία με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. «Υπάρχουν κάποια δεδομένα που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε. Το πρώτο είναι το βελτιωμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το δεύτερο είναι ότι στη γειτονιά μας δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις. Κανείς δεν περίμενε να έχουμε αυτή την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Γάζα τον Λίβανο. Την ίδια στιγμή έχουμε μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που δεν διαφέρει σε τίποτα με αυτό που ζήσαμε στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια και συνεχίζουμε να βιώνουμε. Βλέπουμε μία ευρωπαϊκή ένωση πρόθυμη να εμπλακεί στο Κυπριακό, γιατι ενδιαφέρεται για τη σύσφιξη σχέσεων Βρυξελλών Άγκυρας»

Τέλος, επεσήμανε ότι οι σχέσεις τους με τον  Κυριάκο Μητσοτάκη βασίζονται στην ειλικρίνεια. «Οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας είναι ιστορικά δύσκολες, γιατί δεν υπάρχει η ειλικρίνεια που πρέπει να διακατέχει δύο αδελφικά κράτη. Δεν ήμασταν ειλικρινείς πίσω από τις κλειστές πόρτες. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και άλλα που έχουμε διαφορετική προσέγγιση και δεν είναι κακό».