Μπορέλ: Οι κυρώσεις εμποδίζουν τη Ρωσία να ανακάμψει επιχειρησιακά στην Ουκρανία

από Team MyPortal.gr
sms

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλάπτουν σοβαρά τη δυνατότητα της Μόσχας να συντηρεί τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ σήμερα, υποστηρίζοντας ότι σχεδόν η μισή τεχνολογία της Ρωσίας εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

«Αν κοιτάξετε το εσωτερικό, τα σπλάχνα ενός ρωσικού τανκ που καταστράφηκε σε έναν δρόμο της Ουκρανίας, θα δείτε την τεράστια ποσότητα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που κατασκευάζονται από ευρωπαϊκές χώρες σε αυτά τα τανκ», είπε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell στους βουλευτές στο Στρασβούργο.

«Σαράντα πέντε τοις εκατό της τεχνολογίας της Ρωσίας εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές εισαγωγές και αυτές έχουν διακοπεί», σημείωσε.

Μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ έχει επιβάλει πολλά πακέτα μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα – με στόχο τον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και τον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.

Τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία έχει αιφνιδιάσει τη Ρωσία με μια αντεπίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο, με τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να δηλώνει χθες ότι συνολικά «περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειας της Ουκρανίας στο νότο και στα ανατολικά». είχαν απελευθερωθεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Μπορέλ είπε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία έχουν ήδη «πολύ σοβαρές συνέπειες» για τη Μόσχα. «Τα δύο τρίτα όλων των πολιτικών αεροσκαφών δεν μπορούν πλέον να πετάξουν επειδή τα εξαρτήματά τους προέρχονται από δυτικές χώρες και ο αποκλεισμός τους καθιστά επίσης αδύνατο να προμηθευτούν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται», σημείωσε. Στον στρατιωτικό τομέα, ο Μπορέλ είπε ότι η Μόσχα δεν ήταν σε θέση να ξεπεράσει τις «τεράστιες στρατιωτικές απώλειες που έχει υποστεί».