Μπαίνει τάξη στην παραλία – Τι προβλέπει η νέα κανονιστική του δήμου Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

της Βαρβάρας Ζούκα

Τάξη στο χάος και στις επιβαρύνσεις που δέχεται ένα από τα ομορφότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, η νέα παραλία, επιχειρεί να βάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Παράνομες καντίνες και μικροπωλητές, μουσικοί με μικροφωνικές εγκαταστάσεις που προκαλούν τεράστια όχληση στους περιπατητές αλλά και εκδηλώσεις που διεξάγονται χωρίς την τήρηση βασικών κανόνων συνθέτουν το σκηνικό των προβλημάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση.

Για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη θέσπιση και στην εφαρμογή μιας νέας κανονιστικής απόφασης για το παραλιακό μέτωπο. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, καθορίζει σαφείς όρους και προϋποθέσεις για τη χρήση του χώρου, με στόχο τη διαφύλαξη της αισθητικής και της λειτουργικότητάς του.

Το πεδίο εφαρμογής της νέας κανονιστικής απόφασης είναι το κοινόχρηστο τμήμα του παραλιακού μετώπου του δήμου Θεσσαλονίκης από τον Α’ Προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έως τον Κελλάριο Όρμο, από την παραλία έως και το κράσπεδο της Λεωφόρου Νίκης, της Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Μαρίας Κάλλας μέχρι τα όρια με τον δήμο Καλαμαριάς.

Τέλος στις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις

Η νέα κανονιστική απόφαση εισάγει τέσσερις γενικές απαγορεύσεις:

1. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτών μουσικής και μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, εκτός των

περιπτώσεων για τις οποίες έχει δοθεί ειδικά άδεια.

2. Απαγορεύεται η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων για άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων ή για εγκατάσταση εξοπλισμού εκδηλώσεων σε σημεία όπου βρίσκονται επιδαπέδια σιντριβάνια καθώς και στους χώρους πρασίνου.

3. Απαγορεύεται η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων για άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων ή για εγκατάσταση εξοπλισμού εκδηλώσεων επί του ποδηλατόδρομου και του οδηγού ατόμων με προβλήματα όρασης.

4. Απαγορεύεται η ρίψη απορριμμάτων ή αντικειμένων στη θάλασσα.

Τι ισχύει για αυτοκίνητα και πατίνια

Σε ό,τι αφορά τη διέλευση οχημάτων, ισχύει απαγόρευση στη διέλευση, στάση ή στάθμευση, εκτός αν πρόκειται για οχήματα άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, περιπολικά, πυροσβεστικά) ή για οχήματα του δήμου Θεσσαλονίκης και συμβεβλημένων με αυτόν ιδιωτών για την πραγματοποίηση τεχνικών εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διέλευση των ηλεκτρικών πατινιών και ευρύτερα των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) και ποδηλάτων, αποκλειστικά εντός του καθορισμένου ποδηλατόδρομου και με όριο ταχύτητας που δεν υπερβαίνει τα 12 χλμ/ώρα.

Αντίστοιχα, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων που εξυπηρετούν τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τις οποίες έχει παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος εντός του παραλιακού μετώπου. Στην άδεια προσδιορίζονται με ακρίβεια τα σημεία διέλευσης και προσωρινής στάσης των οχημάτων, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Τέλος χρήσης και ποινική ρήτρα για τους διοργανωτές εκδηλώσεων

Ο χώρος της παραλίας θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις, έπειτα από τη χορήγηση σχετικής άδειας από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, απαγορεύεται ρητά η οργάνωση εκδηλώσεων που απαιτούν κινούμενα μηχανοκίνητα μέσα ή βαρύ εξοπλισμό, λόγω του κινδύνου να προκληθούν φθορές στον χώρο και στον αστικό εξοπλισμό. Στην απαγόρευση αυτή δεν εμπίπτουν οι εκθεσιακές δραστηριότητες που αφορούν οχήματα, εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν τους 3,5 τόνους και παραμένουν στάσιμα.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων:

– Να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χώρων που τους παραχωρούνται και του εξοπλισμού.

– Να μεριμνούν ιδιαίτερα για την προστασία των επιδαπέδιων σιντριβανιών και των χώρων πρασίνου, εφόσον η εκδήλωση διεξάγεται σε χώρο πέριξ αυτών.

– Να φροντίζουν για την καθαριότητα και την τακτοποίηση του χώρου με το πέρας της εκδήλωσης και να αποκαθιστούν άμεσα οποιαδήποτε ζημιά.

– Να μην αναρτούν αφίσες ή αυτοκόλλητα και να μη στερεώνουν αντικείμενα με καρφιά στους τοίχους, στα δάπεδα και στις τσιμεντένιες επιφάνειες.

– Να μην παραχωρούν τους χώρους που τους έχουν διατεθεί σε τρίτους.

– Να αποδέχονται την παρουσία στον χώρο επόπτη που θα ορίζεται από τον δήμο.

– Σε περίπτωση βλάβης ή ζημιάς υποχρεούνται να την αποκαταστήσουν άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλεται η ισόποση δαπάνη που θα καταβληθεί από τον δήμο για την επισκευή.

– Οι παραχωρησιούχοι υποχρεούνται σε καταβολή ποινικής ρήτρας, ισόποσης με το συμφωνηθέν κόστος χρήσης, για τυχόν ζημίες.

– Για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων στο παραλιακό μέτωπο, με σκοπό την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, το ημερήσιο κόστος χρήσης ορίζεται σε 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πού και με ποιους όρους επιτρέπεται το υπαίθριο εμπόριο

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στη νέα κανονιστική, πωλητές υπαίθριου στάσιμου εμπορίου μπορούν να δραστηριοποιηθούν στους ακόλουθους χώρους:

– Πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου

– Μεταξύ του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των Ομπρελών του Ζογγολόπουλου και σε απόσταση άνω των 50 μέτρων από αυτά, πλησίον του πεζοδρομίου της Μ. Αλεξάνδρου.

– Πλησίον του αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ, στον Κήπο της Μνήμης.

– Στο νότιο τμήμα του Κήπου του Νερού (αρχή οδού Μ. Κάλλας).

Σε καθέναν από τους χώρους αυτούς μπορούν να παραχωρούνται δύο θέσεις στάσιμου εμπορίου σε πωλητές που πωλούν διαφορετικά είδη.

Αντίθετα, απαγορεύεται η χορήγηση αδειών και η παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων:

– Σε ακτίνα 100 μέτρων από το διατείχισμα του Λευκού Πύργου.

– Σε ακτίνα 50 μέτρων από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τις «Ομπρέλες» του

Ζογγολόπουλου και τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

– Επί χώρων πρασίνου και επιδαπέδιων σιντριβανιών.

– Επί των διαδρόμων διέλευσης πεζών, εντός και μεταξύ των διαμορφωμένων πάρκων και

χώρων πρασίνου.

– Σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από αστικό εξοπλισμό, οδηγό τυφλών, διαβάσεις και ράμπες.

– Σε απόσταση μικρότερη των 50 μ. από καταστήματα πώλησης συναφών προϊόντων εντός της παραλίας.

Τα επιτρεπόμενα είδη πώλησης είναι τα εξής:

– Βιομηχανικά είδη – κοσμήματα που δεν φέρουν πολύτιμους λίθους ή χρυσά ή αργυρά

μέρη (faux bijoux)

– Παροχή πρόχειρων έτοιμων γευμάτων και ειδών κυλικείου από φορητή εγκατάσταση

χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Οι πάγκοι θα πρέπει να εναρμονίζονται αισθητικά με τον γενικότερο χαρακτήρα της περιοχής, με υλικά κατασκευής κατά προτίμηση το μέταλλο ή το ξύλο και διάφανα υλικά για τις προθήκες (π.χ. γυαλί, plexiglass). Για τη σκίαση των πάγκων επιτρέπονται σκιάδια διαστάσεων που να μην υπερβαίνουν τον παραχωρούμενο χώρο, χρώματος υπόλευκου, ώστε να εξασφαλίζονται θερμική άνεση και φωτεινότητα του χώρου.

Τι ισχύει για τα τραπεζοκαθίσματα

Στη νέα παραλία, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της, κατασκευάστηκαν οκτώ αναψυκτήρια, τα λεγόμενα περίπτερα πολιτισμού και αναψυχής.

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται στον περιβάλλοντα χώρο των Περιπτέρων Πολιτισμού και Αναψυχής στον Κήπο της Μεσογείου, στον Κήπο των Ρόδων, στον Κήπο του Νερού και στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Περιπτέρου – Αναψυκτηρίου (πρώην“Interni”/“Maison Crystal”) σε ένα τμήμα με πρόσωπο προς την παραλία.

Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο των Περιπτέρων Πολιτισμού και Αναψυχής στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου, στον Κήπο της Άμμου, στον Κήπο των Εποχών, στον Κήπο των Γλυπτών και στον Κήπο του Νερού.