Ι. Μουζάλας: “Προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη λύση για τη διαμονή μεταναστών και προσφύγων από τη ΒΙΑΛ”

από Team MyPortal.gr
sms

Οι εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ θα προχωρήσουν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από το αεροδρόμιο της Χίου, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, μετά την ολοήμερη επίσκεψή του στο νησί, όπου επιθεώρησε τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον συγκεκριμένο καταυλισμό ώστε να στεγασθούν σε οικίσκους οι περίπου 1.600 διαμένοντες εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, προς το παρόν για τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών στο νησί δεν υπάρχει άλλη λύση από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, ενώ δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Τόνισε, δε, πως η λύση του ΧΑΔΑ, που είχε δρομολογηθεί και είχε εξευρεθεί χρηματοδότηση, ακυρώθηκε. «Χωρίς ΒΙΑΛ τι;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με την κατάσταση στη ΒΙΑΛ, ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι θα βελτιωθούν οι υποδομές και ότι θα φτιαχτεί η περίφραξή του για τη διευκόλυνση της αστυνόμευσης, χωρίς όμως ο καταυλισμός να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο, αφού κάτι τέτοιο αντίκειται στο ευρωπαϊκό, αλλά και το διεθνές δίκαιο, για τους πρόσφυγες, όπως είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία νέου κέντρου σε άλλη περιοχή, προσθέτοντας ότι η πρόταση του Δήμου Χίου για τον ΧΑΔΑ απεσύρθη.

Όσον αφορά στα αιτήματα των κατοίκων του Χαλκειούς, ο κ. Μουζάλας δεσμεύθηκε πως θα ενταθούν οι περιπολίες, ώστε να αποτρέπονται οι ζημιές, κυρίως σε κτήματα των κατοίκων στην περιοχή. Πάντως, χαρακτήρισε «μικροεγκληματικότητα» τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, καθώς εκτός από μια μεγάλη κλοπή στα τέλη του 2016 δεν έχει ξανασυμβεί κάτι το αξιόλογο.

Κατά την παρουσία του στη Χίο ο κ. Μουζάλας είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

Σύμφωνα με τον Δήμο Χίου, δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τον υπουργό. Ο δήμαρχος έκανε γνωστό στον κ. Μουζάλα ότι θα προχωρήσει η αγωγή έξωσης από τη ΒΙΑΛ και του έθεσε παράλληλα δύο ζητήματα: ότι δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα ο δήμος να συνεχίσει την αποκομιδή των απορριμμάτων και δεύτερον ότι το καλοκαίρι, λόγω και της συνεχιζόμενης λειψυδρίας, θα υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης του καταυλισμού.

Σημειώνεται ότι περίπου 50 άτομα της «παγχιακής επιτροπής αγώνα», από το χωριό Χαλκειός, συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Χίου για να διαμαρτυρηθούν, φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ