Μονοκλωνικά: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Θα διατίθενται σε 10 νοσοκομεία της χώρας

Ανοίγει εντός της ημέρας η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Παίρνοντας πρώτη τον λόγο δήλωσε ότι τα μονοκλωνικά θα διατεθούν αρχικά σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ ενδέχεται να προστεθούν κι άλλα σε επόμενη φάση. Εξήγησε πως μία πενταμελής ομάδα γιατρών θα ελέγχει τα αιτήματα όλης της πλατφόρμας, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει δοθεί.

Με βάση τα κριτήρια, προηγούνται οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, όσοι πάσχουν από νεοπλασίες, είτε του αίματος είτε συμπαγών οργάνων, όσοι κάνουν χημειοθεραπείες και οι εγκυμονούσες στο τρίτο τρίμηνο.

Επεσήμανε επίσης πως «είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα». Όπως εξήγησε, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό αργά.

Παπαευαγγέλου: 4.500 άνθρωποι νοσηλεύονται στην χώρα

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τις 54.000, στην χώρα νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς, οι εισαγωγές του τελευταίου επταημέρου σκαρφάλωσαν τις 405 ανά ημέρα, ενώ χθες σημειώθηκε «μαύρο» ρεκόρ 490 εισαγωγών.

Απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, υπογράμμισε πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς να πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι η πανδημία παρουσιάζει σταθεροποίηση αλλά σε υψηλό επίπεδο, ξεκαθαρίζοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες.
Ενημέρωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλή θνητότητα παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σημαντικό όπλο είναι το testing που γίνεται. Η κα. Παπαευαγγέλου, ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες 10 μέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση. Σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας για άλλη μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρίτη δόση που προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Υπογράμμισε όμως ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Σε ερώτηση για τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων, επεσήμανε πως σε μία με δύο εβδομάδες θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα και δήλωσε πως η εορταστική περίοδος θα είναι διαφορετική από την περσινή καθώς έχουμε στη διάθεσή μας τα τεστ κορονοϊού.

No Comments Yet

Comments are closed