Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση

από Διαχειριστής MyPortal
sms

Στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία έφτασε γύρω στις 10:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Μακαρίου.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη συνάντηση που έχει στο Προεδρικό μετά τον τραυματισμό του ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Μητσοτάκη κρατώντας πατερίτσα.

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη δεν συμβολίζει μόνο τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κύπρο. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν ενώπιόν του προκλήσεις «τις οποίες από κοινού θα τις αντιμετωπίσουμε, με τους γείτονες μας και με τους εταίρους μας».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κρατούσε δεκανίκι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα το δεκανίκι της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο, το πρώτο του ως πρωθυπουργού, δεν είναι απλά εθιμοτυπικό, αλλά και ουσιαστικό. «Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά από αυτή τη συνάντηση θα «μπει το νερό στο αυλάκι για μία νέα συνεργασία».

Η επίσκεψη αυτή υπό διαφορετικές συνθήκες θα αποτελούσε μια απλή εθιμοτυπική συνάντηση, με την οποία Ελλάδα και Κύπρος θα διαλαλούσαν απλώς το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ τους. Αυτήν τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς στο τραπέζι της συζήτησης τίθενται καυτά ζητήματα που άπτονται των βημάτων που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και με την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να συνεχίσουν στον δρόμο της αγαστής συνεργασίας και της συνεχούς συνεννόησης όπως και το προηγούμενο διάστημα, καθώς στις καθημερινές αποφάσεις και ενέργειες γύρω από Τουρκία, Κυπριακό και ΑΟΖ θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Ο συντονισμός θα γίνει τόσο ενόψει της συνάντησης της 9ης Αυγούστου μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί όσο και για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συντονισμός θα πρέπει να υπάρξει επίσης σε σχέση και με τα επόμενα βήματα σε επίπεδο ΕΕ, καθώς ο αγώνας για στοχευμένα μέτρα δεν έχει ολοκληρωθεί, με την Τουρκία να ανασύρει το χαρτί του μεταναστευτικού, έτσι ώστε να ασκήσει πίεση ενόψει αποφάσεων. Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τη στάση Μητσοτάκη προς την Τουρκία, αλλά και την αντίδραση Ερντογάν, ο οποίος μέχρι στιγμής συνεχίζει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά, να ανοίγει δηλαδή πολλά μέτωπα στην προσπάθεια να αποκομίσει όφελος.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο δίνει την ευκαιρία οι δυο χώρες από κοινού να προβληματιστούν για τις πλέον πρόσφορες μεθόδους για αποτροπή περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης με την Τουρκία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Κύπρο στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι νιώθει «ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι ευρισκόμεθα προ κρίσιμων εξελίξεων, στις 9 Αυγούστου θα έχουμε τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί, έτσι βλέπω η εδώ παρουσία σας, και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε και να δούμε πώς από κοινού μέσα από τη λογική της επικράτησης της ειρήνης, του διαλόγου αλλά και του διεθνούς δικαίου, μπορούμε να συντονιστούμε μέσα από διμερείς, πολυμερείς, αξιοποιώντας την Ευρώπη, αξιοποιώντας τους συμμάχους μας γενικότερα».

Γι’αυτό, είπε, «νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω, γιατί τούτες τις ώρες μας δίνεται η ευκαιρία από κοινού να προβληματιστούμε, ποια είναι τα πλέον πρόσφορα, οι πλέον πρόσφοροι μέθοδοι προκειμένου να επιτύχουμε και την αποτροπή περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης, αποκλιμάκωσης αλλά την ίδια ώρα το πιο σημαντικό πώς δημιουργούνται οι συνθήκες που να μας επιτρέψουν να έχουμε ένα δημιουργικό διάλογο με μια κατάληξη που να είναι προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων».