Μητσοτάκης, Δένδιας, Σχοινάς, Πιπίνης στην “Ημέρα Λατινικής Αμερικής”

από Team MyPortal.gr
sms

Με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής πραγματοποιήθηκε η “Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής κ. Ιάσων Πιπίνης.

Οι μεγάλες προκλήσεις

“Μπορεί να μας κρατούν μακριά ωκεανοί και θάλασσες. Όμως μας φέρνουν κοντά η μεγάλη ιστορία των τόπων μας, η παραδοσιακή φιλία των λαών μας και η ανάγκη να απαντήσουμε μαζί στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Από την προάσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος στο κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη Γη”, τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

 

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι διαπιστευμένοι Πρέσβεις της Λατινικής Αμερικής στην Αθήνα, από την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, την Κούβα, το Μεξικό, την Ουρουγουάη, τον Παναμά, το Περού και τη Χιλή.

Στενότερη συνεργασία

“Η Ελλάδα ασπάζεται απόλυτα την εκπεφρασμένη, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση για εντονότερη δραστηριοποίηση στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική. Και θα επιδιώξει μια ολοένα και στενότερη επικοινωνία και συνεργασία στον πολιτικό τομέα, το εμπόριο, την οικονομία και βεβαίως, σε θέματα πολιτισμού”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό του.

Από το 2019 η κυβέρνηση έχει θέσει την προσέγγιση με τη Λατινική Αμερική ως μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής. Πρόσφατα την Ουρουγουάη επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Α. Κατσανιώτης, συνοδευόμενος από τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργό κ. ΙάσοναΠιπίνη, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη και κλιμάκιο βουλευτών, για να παρευρεθούν στην ΚληρικολαϊκήΣύνοδο Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αμερικής. Εκεί ανακοινώθηκε επίσημα η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, staellinika.com, στα ισπανικά και στα πορτογαλικά, για τις ανάγκες των ομογενών στη Λατινική Αμερική.

“Μας συνδέουν κοινές αξίες και ένας κοινός τρόπος ζωής, που αποτελεί πρότυπο για τόσα άλλα μέρη του κόσμου, πραγματώνοντας τις αρχές της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ισότητας”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σχέση επωφελής

Πρόσφατα ο ΕΟΤ άνοιξε Γραφείο στη Μαδρίτη με στόχο κυρίως τη λατινοαμερικάνικη αγορά. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός των λατινοαμερικάνων τουριστών στη χώρα μας. “Η κυβέρνηση έβαλε στο κάδρο την προσέγγιση με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Είναι μια περιοχή με περισσότερους από 600 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι φιλέλληνες, είναι χώρες – πολύτιμοι σύμμαχοι της Ελλάδας στα εθνικά μας θέματα. Η ψήφος τους είναι ισότιμη στους διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε φιλικούς δεσμούς αιώνων. Η αναβάθμιση των σχέσεων μας είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές”, δήλωσε ο κ. Ιάσων Πιπίνης στην ομιλία του στην “Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής”.

Επιχειρηματική αποστολή

Στη στενή συνεργασία που έχουν η Ε.Ε. με τη Λατινική Αμερική αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρέσβης του Μεξικού κ. Daniel Hernandez Joseph. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες με τις 27 από τις 33 χώρες της περιοχής”, επισήμανε. Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Λατινικής Αμερικής κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε 6 χώρες της περιοχής. “Ρόλος του Συμβουλίου είναι να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένας τρόπος είναι αυτές οι επιχειρηματικές αποστολές”, τόνισε. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Δρόσος μίλησε για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων για την ισπανική και λατινοαμερικάνικη κουλτούρα. “Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ λειτουργεί και ως διαπολιτισμικός μεσολαβητής”, τόνισε μεταξύ άλλων. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος κ. Μαριλένα Γεραντώνη.