«Μητροπολιτικότητα στην πράξη»

από Πατουλίδου Βούλα
sms

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει και αυτό σιγά σιγά γίνεται ορατό .

Βγαίνοντας από την “σκοτεινή περίοδο ” της πανδημίας θα βλέπουμε το θετικό πρόσημο της  Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης,  σε έργα που υλοποιήθηκαν  και σε έργα που είναι σε εξέλιξη .

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, το στοίχημα ήταν ένα.

Η νέα αστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης να χαράξει το αποτύπωμα της στην ευρύτερη περιοχή  και να αποτελέσει σημαντικόβήμα επιρροής στην κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία.

Αν και δεν πιστεύω σε μαγικές λύσεις, η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης  είναι  η   “μαγική συνταγή “.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται στην αγαστή συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης  και της κοινωνίας και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  αρχικά με  συνολικό προϋπολογισμό 84,5 εκ. Ευρώ.

Με το επιπλέον σημαντικό  ποσό των 15 εκ. ευρώ που προστέθηκε στη νέα πρόσκληση που δρομολογούμε για  δημιουργία ηλεκτροκίνητου στόλου καθαριότητας, ο τελικός προϋπολογισμός του προγράμματος “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” φτάνει πλέον στα 100 εκατ. Ευρώ.

Έχοντας τον ρόλο του “συντονιστή” στο σχέδιο αυτό οφείλω να συγχαρώ τους 8 Δήμους της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης για την ευελιξία τους και την ετοιμότητα τους στην πρόκληση του κοινού οράματος για μία σύγχρονη Θεσσαλονίκη. (Στο πρόγραμμα μας Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη συμμετέχουν οι Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού- Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά , Πυλαίας – Χορτιάτη (με τη Δημοτική Ενότητα Πυλαίας) και  Δέλτα (με τη Δημοτική Ενότητα κοινότητα Καλοχωρίου)

Η Περιφέρεια, πιο συγκριμένα η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οι 8 Δήμαρχοι της Μητροπολιτικής περιοχής δουλέψαμε και καταφέραμε να κάνουμε πράξη αυτό που αναφέρεται στο άρθρο 4 του Νόμου Καλλικράτη. «Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών, καθώς και με τον συντονισμό κοινών δράσεων».

Το πρόγραμμά μας οργανώνεται στους τέσσερις άξονες του προγράμματος

Θεσσαλονίκη Ανταγωνιστική και Καινοτόμα

Στον σχεδιασμό μας είχαμε στόχο έργα που στηρίζουν την επιχειρηματική ανάπτυξη δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν πολιτισμό και τουρισμό.

Με το “τοίχος” της πανδημίας που σηκώθηκε το μεγαλύτερο ποσό του προϋπολογισμού του άξονα κατευθύνθηκε στο πρωτοπόρο πρόγραμμα “Διέξοδος” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο 6 σημαντικά έργα εντάχθηκαν τα οποία στοχεύουν στην Ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργους/εργαζόμενους.

Θεσσαλονίκη Συνεκτική

Σ’ αυτόν τον άξονα βλέπουμε 21 έργα και παρεμβάσεις που στοχεύουν σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματικά ανάγκη από ένα δίχτυ προστασίας, όπως: Ενίσχυση λειτουργίας του ιδρύματος Μέλισσα και υποστήριξη του συστήματος απομάκρυνσης των παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον, Στελέχωση των Δημοτικών Ιατρείων, Επιχορήγηση του ΝΠ Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ “Ο Σωτήρ”, Επιχορήγηση του ΝΠ “Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος”, Οικογενειακή φροντίδα δεκαέξι (16) ανήλικων κακοποιημένων παιδιών από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό.

 

Θεσσαλονίκη Πράσινη και Ανθεκτική

Είναι ο πιο σύνθετος άξονας του προγράμματος με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό.Συγκεκριμένα επενδύονται 65 εκ. ευρώ σε 69 έργα για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Εμβληματικά έργα: η Εξυγίανση – Αποκατάσταση του υπεδάφους και του υπόγειου νερού στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, η Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, η Βιοκλιματική αναβάθμιση συνοικισμού Αγίου Νεκταρίου Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ.α.

Θεσσαλονίκη Αποτελεσματική

20 Έργα που προωθούν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στοχεύοντας στον καλύτερο συντονισμό των τοπικών φορέων, όπως Αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (Ε.Δ.Π.Α.Ρ.) στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Αστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης

Αυτή είναι η Μητροπολιτικότητα στην πράξη….Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της. Ορατά και μετρήσιμα, που  σιγά, σιγά θα αρχίσουν να αποδίδονται στους πολίτες.

Έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα μας .

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, συνεχίζουμε την εφαρμογή της  πετυχημένης «συνταγή μας».

Δεν είναι εύκολο να εμπνέεις εμπιστοσύνη, να λειτουργείς συνδυαστικά και να γεφυρώνεις ανισότητες μεταξύ διαφορετικών περιοχών.

Με την «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» όμως και με συνεχή αναζήτηση νέας γνώσης και σκληρή δουλειά θα πετύχουμε πιο πολλά για την πόλη μας και για τους συμπολίτες μας….