Μυτιλήνη: Σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας

από Team MyPortal.gr
sms

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια καθώς Αραβες, Αφγανοί και Ιρακινοί συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν περίπου δέκα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν από τους διασώστες και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Εντός του καταυλισμού εισήλθαν όλες οι δυνάμεις της μονάδας αποκατάστασης της τάξης που επιχείρησαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Ωστόσο οι μετανάστες δεν επέτρεπαν στην Πυροσβεστική να εισέλθει στο καταυλισμό για να σβήσει τις φωτιές.

Τα επεισόδια είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σκηνές αλλά και μέρος των εγκαταστάσεων του hotspot, ωστόσο η καταγραφή θα γίνει εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι οι συγκρούσεις είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και πυροδοτούνται από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εντός του hotspot.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Μόρια υπάρχουν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι τη στιγμή που η εγκατάσταση χωράει 2.300 άτομα.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη Μόρια υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350-500 ασυνόδευτα ανήλικα. Πάνω από 1.500 άτομα κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές, χωρίς θέρμανση φυσικά αλλά και χωρίς επαρκή ρουχισμό.

Μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο ατυχήματος ενώ ουκ ολίγες φορές το δημοτικό συμβούλιο του νησιού έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε γενική απεργία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί η οποία δεν φαίνεται να οδηγείται προς εκτόνωση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Ασύλου, ο μέσος όρος διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό το μήνα Νοέμβριο στα νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης τοποθετούνταν στις 72 ημέρες.

«Κατά μέσο όρο διεκπεραιώνονται σε πρώτο βαθμό περισσότερες από 750 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα στα πέντε νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots), οι οποίες καταλήγουν είτε σε χορήγηση δελτίου αιτούντος άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, και άρα επιτρέπουν τη μεταφορά στην ενδοχώρα, είτε σε απορριπτική απόφαση ή πράξη (στο 16% των περιπτώσεων κατά την τρέχουσα περίοδο, δεδομένων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αιτούντες που φθάνουν στα νησιά)».

Ακόμη, όπως διευκρινίζεται από τον Μάρτιο 2016 έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό, 33.021 αιτήσεις στα πέντε νησιά, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό συνολικά ανά Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στα νησιά με hotspots έχουν ως εξής:

Λέσβος: 4.454
Χίος: 1.019
Σάμος: 1.022
Κως: 846
Λέρος: 375
Συνολικά: 7.716 αιτήσεις.