Μισθοί: Αυτό είναι το σχέδιο για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων

από Team MyPortal.gr
sms

Μέσα σε έναν χρόνο από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το νέο κατώτατο μισθό, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Νοεμβρίου , το υπουργείο εργασίας θα εκδώσει σχέδιο δράσης για την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

 

Άλλωστε και η κοινοτική οδηγία που θα ενσωματωθεί το επόμενο διάστημα στο εθνικό δίκαιο θέτει στόχο να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από σύμβαση κυμαίνεται  στο 25% έως 30%.

 

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι που ασχολούνται με θέματα της αγοράς εργασίας , στην αύξηση των μισθών  με ..το σταγονόμετρο συμπράττει και η  περιορισμένη επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στους μισθούς. Οι εν ενεργεία κλαδικές συμβάσεις είναι σήμερα μόλις 17 τη στιγμή που πριν από τα μνημόνια ανέρχονταν σε 55.

 

Η αύξηση της επίδρασης των συλλογικών συμβάσεων (Κλαδικές ,Τοπικές  Ομοιοεπαγγελματικές, ή συμβάσεις που έχουν προκύψει μετά από παρέμβαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας -ΟΜΕΔ) θα δώσει ώθηση στις μισθολογικές αυξήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης , το 2027 ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ.

 

Πάντως ο  υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει εκφράσει την άποψη  ότι η οικονομία θα πάει ακόμα καλύτερα από τις παραδοχές του προγράμματος σταθερότητας ,αναφέροντας ότι ο μέσος μισθός έχει ήδη ξεπεράσει τα 1300 ευρώ από 1252 που ήταν το 2023.

 

Στο πλαίσιο κατάρτισης του Σχεδίου Δράσης, θα υπάρξει εκτενής συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους σχετικά με τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες για την ενίσχυση του πλαισίου καθώς η  κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πρόθεσή της είναι να ενισχύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

 

Το Σχέδιο Δράσης -όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου- έχει διάρκεια από ένα (1) έως πέντε (5) έτη και ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με πλήρη σεβασμό της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. Τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης αφορούν ιδίως: α) την ενθάρρυνση της αποτελεσματικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ικανότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζόμενων και των οργανώσεων των εργοδοτών να διεξάγουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, β) τη δημιουργία βάσεων δεδομένων με στοιχεία, ιδίως για τους μισθούς, το κόστος παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την απασχόληση και γ) την πραγματοποίηση μελετών, ερευνών, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων για θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

«Είναι πολύ θετικό – αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου εργασίας- όταν εργαζόμενοι και εργοδότες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συμφωνούν σε όρους Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η κυβέρνηση θα προωθήσει με κάθε τρόπο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις.»