Μισέλ: Τέλος στις μονομερείς ενέργειες και τις παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου

από Team MyPortal.gr
sms

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε προ ολίγου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα. Στην ομιλία του (μέσω τηλεδιάσκεψης) στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μισέλ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ. Μισέλ. «Οι μονομερείς ενέργειες και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν απολύτως. Μαζί με τα κράτη-μέλη μας, έχουμε επιδοθεί σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης και την προώθηση του διαλόγου. Σε αυτό το πνεύμα, έχω προτείνει τη διοργάνωση μίας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τον ΟΗΕ. Πολλοί παίκτες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις παραμέτρους, την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα. Ορισμένα από τα θέματα τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να συζητηθούν είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ενεργειακά θέματα και η μετανάστευση».

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, ο οποίος μετά το δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για Covid-19 που έλαβε χθες είναι πλέον εκτός καραντίνας, μίλησε για το βαρύ τίμημα του κορωνοϊού στην Ευρώπη (142.000 νεκροί) και τη συμμετοχή της Ε.Ε. στη διεθνή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την οικουμενική πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Επιπλέον, ανέδειξε τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την «ιστορική απόφαση» για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ομιλία περιλάμβανε αιχμές απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο σεβασμός στις συνθήκες, μία βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, έχει αρχίσει να θεωρείται θέμα επιλογής, ακόμα και από εκείνους που, μέχρι πρότινος, ήταν οι ιστορικοί του εγγυητές. Όλα αυτά στο βωμό κομματικών συμφερόντων», είπε ο κ. Μισέλ, αναφερόμενος έμμεσα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον που περιλαμβάνει διατάξεις που παραβιάσουν την περυσινή Συμφωνία Αποχώρησης. Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε: «Από εδώ και στο εξής θα επιβάλλουμε καλύτερα τους ίσους όρους ανταγωνισμού, σε μία αγορά που θα είναι ανοιχτή σε όλους όσους σέβονται τα στάνταρ της. Είτε αποχωρούν από την Ένωσή μας, είτε θέλουν να βρεθούν πιο κοντά σε αυτήν».

Σε ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τριβές με τις ΗΠΑ, ο κ. Μισέλ είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί υπέρ της προώθησης της συνολικής φορολογικής δικαιοσύνης, ειδικά στον ψηφιακό τομέα. Δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούν πλέον να απαλλάσσονται από τη δίκαιη φορολόγηση».

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Καταδίκασε εκ νέου το εκλογικό πραξικόπημα στην Λευκορωσία και την καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ επανέλαβε το κάλεσμα της Ε.Ε. για «μία ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα» σχετικά με τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Μίλησε ακόμα για τη συνδρομή της Ε.Ε. στις διεργασίες για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών στη Βενεζουέλα – την ίδια μία μέρα που ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατηγόρησε τον Ζοσέπ Μπορέλ για συμπαιγνία με το καθεστώς Μαδούρο.

Σε άλλα αξιοσημείωτα αποσπάσματα, ο κ. Μισέλ ζήτησε διαγραφή των χρεών των φτωχότερων αφρικανικών χωρών, επανέλαβε τη δέσμευση της Ε.Ε. στην επίλυση του Παλαιστινιακού μέσω της δημιουργίας δύο κρατών στην περιοχή και χαρακτήρισε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν «κλειδί για τη μη διασπορά [των πυρηνικών] και την περιφερειακή ασφάλεια».

Για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι «μοιραζόμαστε ιδεώδη, αξίες και αμοιβαία στοργή που έχει ενισχυθεί από τις δοκιμασίες της Ιστορίας. Αυτά όλα ενσαρκώνονται σήμερα σε μία ζωτική διατλαντική συμμαχία. Αυτό δεν μας αποτρέπει από το να έχουμε ενίοτε διαφορετικές προσεγγίσεις και συμφέροντα». Αντιθέτως, είπε, «δεν συμμεριζόμαστε τις αξίες επί των οποίων έχει οικοδομηθεί το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Κίνας» και «δεν θα σταματήσουμε να προωθούμε το σεβασμό σε οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα».

 

 

 

πηγή: kathimerini.gr