Μισέλ: Χρειάζεται από κοινού δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

από Team MyPortal.gr
sms

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν την οξεία ενεργειακή κρίση που οφείλεται στην άνοδο των τιμών δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ θα προεδρεύσει των συνομιλιών των 27 ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί δύο φορές τον Οκτώβριο σχετικά με την ενεργειακή κρίση.

Επίσης, πρότεινε τη συγκέντρωση περισσότερων από 140 δισ. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από την άνοδο των τιμών, μειώνοντας τα έσοδα από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους και κάνοντας τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να μοιράζονται τα απροσδόκητα κέρδη.

«Είναι καλές προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία σχεδιάζουν να κλείσουν τους θερμοστάτες και να σβήσουν ορισμένα φώτα σε δημόσια κτίρια, καθώς χώρες σε όλη την Ευρώπη αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους.

Ο Μισέλ είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να επιστρέψει στη συζήτηση για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου, το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου κατά κάποιο τρόπο, καθώς και την από κοινού αγορά του – προτάσεις που έχουν διχάσει μέχρι στιγμής τις χώρες της ΕΕ.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα στις 30 Σεπτεμβρίου πριν από τις συνόδους κορυφής των ηγετών στις 6-7 και 20-21 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Μισέλ είπε ότι συζήτησε την αύξηση των προμηθειών για την ΕΕ στα πρόσφατα ταξίδια του στην Αλγερία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αν και δεν έχουν υπογραφεί συγκεκριμένες συμφωνίες, είπε ότι η πιθανή ενισχυμένη συνεργασία περιλαμβάνει αυξημένες προμήθειες ενέργειας από την Αλγερία στην Ισπανία, επενδύσεις της ΕΕ στην αναβάθμιση των συνδέσεων φυσικού αερίου μεταξύ Αλγερίας και Ιταλίας, καθώς και ένα καλώδιο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.