Μια νίκη για τη Θεσσαλονίκη

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Το Myportal.gr αποκάλυψε προ τριών περίπου μηνών, την ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη για τις συσκέψεις με τους φορείς ενόψει της ΔΕΘ, την πρόβλεψη νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για αφαίρεση από το ΥΜΑΘ της αρμοδιότητας αξιολόγησης ένταξης επενδυτικών προτάσεων στον αναπτυξιακό νόμο.

Μια από τις λίγες αρμοδιότητες του Υπουργείου και γενικότερα από τις λίγες αποκεντρωμένες εκτός των κεντρικών υπουργικών υπηρεσιών.

To Myportal.gr, με ρεπορτάζ και άρθρα, βγήκε μπροστά στην προσπάθεια η υπηρεσία να παραμείνει στο ΥΜΑΘ όπως φυσικά και πολιτικοί αλλά και οι εργαζόμενοί της.  Δεν το έκανε από καμία αντιπολιτευτική διάθεση αλλά διαβλέποντας την ανάγκη αφενός για αποκεντρωμένη υπηρεσία του κράτους αφετέρου για στήριξη με ουσιαστικές αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.  Ξέρω πως η πρόθεση και προσπάθεια αυτή παρεξηγήθηκε από ορισμένους κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη μην μπορώντας να αντιληφθούν πως η ανάδειξή αυτή ενίσχυσε την φαρέτρα του ΥΜΑΘ και άλλων τοπικών πολιτικών φωνών προς το Μαξίμου και το ΥΠΑΝ ώστε η υπηρεσία να παραμείνει.

Και η υπηρεσία παρέμεινε όπως έγινε γνωστό χθες με δελτίο Τύπου του ΥΜΑΘ.  Μπορεί πλέον να αξιολογεί προτάσεις προϋπολογισμού 1–3 εκ. Ευρώ και όχι από 3 ως 50 εκ. αλλά σημασία έχει πως παρέμεινε και πολλοί που θέλουν να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα θα μπορούν να εξυπηρετούνται στο Διοικητήριο.

 

Την ίδια περίοδο το MyPortal.gr ανέδειξε άλλο ένα θέμα που αφορά προσπάθειας αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τη Θεσσαλονίκη.  Την πρόθεση, βάσει των προβλέψεων νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ, κατάργησης της αποκεντρωμένης υπηρεσίας για τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, τα γνωστά Interreg.  Με κοινή τους παρέμβαση σχεδόν σύσσωμοι οι φορείς της πόλης αντέδρασαν στην κατάργηση της υπηρεσίας και τη μεταφορά της στην Αθήνα. Ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ο πρύτανης του ΑΠΘ και οι πρόεδροι των ΤΕΕ, ΒΕΘ, ΕΒΕΘ, ΕΕΘ, ΣΕΒΕ και ΣΒΕ ενώθηκαν αντιδρώντας σε αυτήν την προοπτική που θα αποδυνάμωνε και άλλο την Θεσσαλονίκη. Δεν τους λες και αντιπολιτευόμενους φορείς, άρα κινήθηκαν, μετά και τις αντιδράσεις, με κίνητρο το τοπικό συμφέρον.  Το ότι μάλιστα επέλεξαν η κοινή τους αντίδρασή να εκδηλωθεί σε κορυφαίο επίπεδο δηλαδή με επιστολή στον πρωθυπουργό δείχνει και τη σοβαρότητα του θέματος αλλά και την ένταση στη διαμαρτυρία τους.

 

Ανέφερα τα δύο αυτά γεγονότα καθώς τα θεωρώ δύο μικρές νίκες.  Όχι βεβαίως για το MyPortal.gr αλλά για τη Θεσσαλονίκη.  Στην πρώτη περίπτωση η υπηρεσία στο ΥΜΑΘ για τον αναπτυξιακό νόμο παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη, στη δεύτερη, υπήρξε μια άμεση και ενωτική αντίδραση των φορέων της Θεσσαλονίκης.  Η ενότητα είναι το κλειδί.  Πιστεύω πως μετά από αυτό θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση για τη μεταφορά της υπηρεσίας Interreg στην Αθήνα.  Έτσι πρέπει να κινείται η Θεσσαλονίκη. Ενωμένα και αποφασιστικά.  Και η όποια κριτική και αντίδραση χρήσιμη είναι.