Μια χαμένη ευκαιρία

από Γραμματίδης Γιάννος
sms

Γιορτάζουμε εφέτος τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821 όταν ο ελληνικός λαός έκανε την μεγάλη του κίνηση, να επαναστατήσει κατά του τουρκικού ζυγού. Έτσι σήμερα εμείς είμαστε ελεύθεροι για να μπορούμε, όπως έχουμε υποχρέωση και ιδιαίτερο πατριωτικό καθήκον, να την γιορτάζουμε και να ενισχύουμε την εθνική μας συνείδηση, απαραίτητη διεργασία στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

Η εφετινή επέτειος έχει μεγάλη ιστορική σημασία γιατί έρχεται σε μια δύσκολη καμπή για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. Συνεπώς θα έπρεπε ο επετειακός της εορτασμός να είναι ανάλογος της μεγάλης θυσίας και να στέλνει παντού το μήνυμα της ελπίδας και της περηφάνειας. Παράλληλα, θα έπρεπε να θυμίζει στούς πρώην δυναστες μας το πως οι Ελληνες απαντούν σε κάθε ανάλογες προκλήσεις.  Ορθώς λοιπόν με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού συστήθηκε η Επιτροπή για την οργάνωση των σχετικών επετειακών εκδηλώσεων.

Μέχρι σήμερα όμως δεν παύω να αναρωτιέμαι εάν πράγματι υπάρχει αυτή η επιτροπή. Δεν έχω πληροφορηθεί σαν πολίτης τι κάνει αυτή η επιτροπή, τι έχει σχεδιάσει και τι έχει επιτύχει μέχρι σήμερα. Τι είδους επετειακές δράσεις έχουν γίνει που δεν τις έχουμε καν αντιληφθεί, τι εκδόσεις έχουν γίνει, τι επετειακό υλικό έχει ετοιμαστεί και διανεμηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο ολόκληρο. Η εφετινή επέτειος μου μοιάζει σαν μουγκή επέτειος μιας ανύπαρκτης ομάδας που δεν δικαιώνει τον πατριωτικό οραματισμό του Πρωθυπουργού. Αντίθετα, που και που διαβάζουμε στον τύπο τις ειδήσεις για την άρνηση ξένων ηγετών να παρευρεθούν στις επετειακές εκδηλώσεις για τις οποίες ο λαός δεν έχει ιδέα, λες και πρόκειται για ιδιωτικές κλειστές εκδηλώσεις. Κι ας μη βιαστεί κανείς να φέρει το επιχείρημα «μα τι μπορεί να κάνει κάποιος εν μέσω περιορισμών λόγω πανδημίας» γιατί αυτό θα ήταν έωλο και ανόητο αφού η σύγχρονη τεχνολογία έχει βρει τρόπους επικοινωνίας των μηνυμάτων και των ιδεών.

Δυστυχώς το ιερό μήνυμα δεν θα φθάσει ποτε στον παγκόσμιο προορισμό του, μα δεν θα φθάσει ούτε στους γνήσιους παραλήπτες του που είναι ο Ελληνικός λαός.  Αντίθετα, οι πολίτες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται με την συνεχή ενασχόληση των ΜΜΕ με φαινόμενα όπως εκείνα των όποιων Λιγναδιδων που μαρτυρούν την «ποιότητα» της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και που φαίνεται ότι τα μηνύματα τους είναι ισχυρότερα από εκείνα που εκπέμπουν οι μεγάλες ιστορικές στιγμές του Έθνους. Είμαστε δυστυχώς για λύπηση.