Οι μεθοριακές διενέξεις στα δυτ. Βαλκάνια πρέπει να διευθετηθούν

από Team MyPortal.gr
sms

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα τις βαλκανικές χώρες ότι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν διευθετήσουν τις μεθοριακές διενέξεις τους και διευκρίνισε πως η χρονολογία του 2025 για την ένταξή τους ήταν «ενδεικτική».

«Δεν θα υπάρξει επιπλέον διεύρυνση προς τις χώρες των Βαλκανίων χωρίς να έχουν επιλυθεί εκ των προτέρων, πριν από οποιαδήποτε ένταξη, τα προβλήματα που αφορούν τα σύνορα», δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών που συνεδριάζουν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Η ΕΕ άρχισε τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία στις αρχές του 2014 και με το Μαυροβούνιο το 2012. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε πει τον Νοέμβριο πως πιστεύει ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη της ΕΕ «πριν από το 2025».

«Είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι εγώ ή η Επιτροπή είπαμε ότι μέχρι το 2025 η ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου οφείλει να έχει ρυθμιστεί. Είναι μια ενδεικτική χρονολογία», διευκρίνισε ο Γιούνκερ στο Στρασβούργο.

«Θα ήθελα όλες οι χώρες των Βαλκανίων να μπορέσουν να ενταχθούν όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη προς το παρόν, οι χώρες αυτές απέχουν ακόμη πολύ από το να εκπληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην ΕΕ, όμως οφείλουμε να τις βοηθήσουμε να πάρουν αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

Με την απαίτησή του να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά προβλήματα πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ο Γιούνκερ θέλει να αποφύγει καταστάσεις όπως αυτή που φέρνει σε αντιπαράθεση τη Σλοβανία και την Κροατία σχετικά με τον κόλπο του Πιράν στη βόρεια Αδριατική. Οι δύο χώρες έγιναν μέλη της ΕΕ, το 2004 και το 2013 αντιστοίχως, όμως αμφότερες διεκδικούν αυτή τη ζώνη από την ανεξαρτησία τους, το 1991.

«Αυτό το πρόβλημα ανάμεσα στη Σλοβενία και την Κροατία πρέπει να επιλυθεί γρήγορα. (…) Δεν θα παίξουμε αυτό το παιγνίδι δεύτερη φορά: αυτά τα προβλήματα (των συνόρων) πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν υπάρξει διεύρυνση», επέμεινε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο τη στρατηγιή της για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ