Μέρκελ καλεί Σουλτς!

από Team MyPortal.gr
sms

Επίσημη πρόσκληση για διερευνητικές συνομιλίες απηύθυνε σήμερα προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας τη σημασία του σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης και ανοίγοντας ένα παράθυρο για να αντιμετωπισθεί η κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για την «Τζαμάικα».

«Από την αρχή ως Χριστιανική Ένωση λέγαμε ότι θέλουμε να αναλάβουμε κυβερνητική ευθύνη. Τα προβλήματα των ανθρώπων μπορούν να λυθούν καλύτερα με μία σταθερή κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το SPD και, όπως και με τις συνομιλίες για την “Τζαμάικα”, θα πάμε σε αυτές τις συνομιλίες με μεγάλη σοβαρότητα, με προσήλωση, έντιμα και ταυτόχρονα έτοιμοι για συμβιβασμούς», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και επισήμανε ότι «ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης μετά από ομοσπονδιακές εκλογές είναι μία αξία από μόνος του».

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα «και για άλλα κόμματα να αποτελεί προτεραιότητα η ευημερία των ανθρώπων», ενώ σημείωσε ότι «μία κυβέρνηση, η οποία είναι σε θέση να λειτουργήσει, είναι απαραίτητη για την οικονομία και την αναμένουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα μπορούσε ένα περιμένει περισσότερα από το SPD σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική από ό,τι από το FDP, η καγκελάριος περιορίστηκε να δηλώσει ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών και ότι διακρίνει δυνατότητες συμβιβασμού.

Όπως τονίζουν Γερμανοί αναλυτές τα πιο σοβαρά ζητήματα, όπου υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, αφορούν σε θέματα φορολογίας, μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της παιδείας και του προσφυγικού.